Почетак Актуелно Шестоавгустовска прес конференција Благоја Спасковског, генералног директора РТБ-а

Шестоавгустовска прес конференција Благоја Спасковског, генералног директора РТБ-а

8 друго читање
0
0
823

Једна од успешнијих година од оснивања Рудника

 

Позитивни финансијски резултати из текућег пословања, завршетак изградње топионице и фабрике сумпорне киселине и изузетна друштвена одговорност – карактеришу пословање РТБ-а Бор између два Дана рудара. – Б. Спасковски: Желим срећан празник грађанима Бора и Мајданпека, посебно радницима Рударско-топионичарског басена Бор, да имају веће приходе, нова радна места и боље услове за живот у целом тимочком региону и Србији

Шестоавгустовска прес конференција Благоја Спасковског, генералног директора РТБ-аРТБ. – Прошла пословна година била је изузетно успешна, тачније једна је од успешнијих од оснивања Рудника до данас: финасијски резултати из текућег пословања су позитивни; завршили смо изградњу нове топионице и фабрике сумпорне киселине као највећи инвестициони објекат у Србији и јужној Европи; показали смо изузетну друштвену одговорност, посебно у поплавама када смо одустали од брзог испумпавања воде са наших површинских копова и позајмили пумпе Колубари како би што шре почела производњу угља за термоелектране и за грејање становништва. Када је реч о друштвеној одговорности, не смемо заборавити и уређење града и села у општини Бор и прошле и ранијих година.
Овако је генерални директор Рударско-топионичарског басена Бор Благоје Спасковски почео традиционалну шестоавгустовску конференцију за новинаре поводом обележавања Дана рудара Србије и Дана компаније која постоји већ 112 година. Конференцији су, осим чланова менаџмента Басена, присуствовали и сајт-менаџер финског „Ототека“ Тони Коркан и сајт-менаџер канадског „СНЦ Лавалина“ Адел Шидијак.
Шестоавгустовска прес конференција Благоја Спасковског, генералног директора РТБ-аТоком 2014. године имали смо отежану производњу – наставио је Спасковски. – Због великих поплава у мају и августу имали смо два велика прекида производње на свим коповима и трећи зими због велике хладноће и леда који су довели до прекида снабдевања електричном енергијом. Тада смо спасили јаму и брзо оспособили површинске копове „Велики Кривељ“ и „Церово“, али је Рудник бакра Мајданпек чак седам месеци имао отежану производњу.
Сви ови непредвиђени проблеми због елементарних непогода утицали су и на производњу и на финансијске резултате:
Шестоавгустовска прес конференција Благоја Спасковског, генералног директора РТБ-аОстварили смо позитивне финансијске резултате из текућег пословања – завршили смо годину са два милиона динара у плусу. Ако ово упоредимо са 2008. годином, 2014. године је дата иста количина рударских ископина, 36,1 одсто више руде бакра, 25,1 одсто више катодног бакра, 63 килограма више злата, али је цена бакра била 22,2 процента мања и злата скоро 20 процената мања него 2008. Ми смо 2008. годину завршили са губитком од 48 милиона долара, а 2014. прешли нулу за два милиона динара. Изгубили смо чистих 4.500 тона бакра. Покрили све трошкове, а нисмо дали 4.500 тона бакра. По тој цени остварени приход, а тиме и добит, мањи је за 30 и нешто милиона долара – коментарише Спасковски.
Генерални директор Басена задовољан је завршетком нове топионице и фабрике сумпорне киселине јер је смањено загађење изнад Бора и околине и побољшани финансијски ефекти који ће, како је нагласио, бити још бољи у наредном периоду:
Шестоавгустовска прес конференција Благоја Спасковског, генералног директора РТБ-аБили смо храбри јер смо изградњу топионице и фабрике сумпорне киселине почели у време економске кризе. Али, преовладала је друштвена одговорност и према граду и према селима да се смањи аерозагађење. Када смо били у кризи, дошла је неопходна помоћ Владе Републике Србије са 30 милиона евра и успели смо да завршимо пројекат. Технологија је врхунска, десет пута је боља од оне коју смо деценијама користили, и потпуно сам задовољан како напредује њено уходавање – рекао је Спасковски и замолио житеље Бора и околних села за стрпљење док се технолошки процес ухода како би се повећала производња и смањило аерозагађење. – У свету је ова технологија заступљена са 54 процента, што значи да је најбоља и да нисмо направили грешку.
Шестоавгустовска прес конференција Благоја Спасковског, генералног директора РТБ-аБлагоје Спасковски је похвалио и домаће и стране учеснике у изградњи нове топионице и фабрике сумпорне киселине за све што су урадили. Посебну захвалност упутио је и Влади Републике Србије која је подржала пројекат кад је било најтеже.
Шестоавгустовска прес конференција Благоја Спасковског, генералног директора РТБ-аНова топионица и фабрика сумпорне киселине доносе доходак и спашавају од аерозагађења житеље Бора и околних села. Али, нисмо на време развијали рударство и зато купујемо концентрат за прераду. Имамо милијарду и 341 милион тона оверених резерви руде и биће је још више јер је велика концентрација истраживача у Србији, поготово у околини Бора. До сада смо у новој топионици прерадили 113 хиљада тона домаћег и 21.500 тона увозног концентрата бакра. Већ сада дневно производимо од 150 до 330 тона анода и хиљаду тона сумпорне киселине. Купујемо најчистији концентрат и зато имамо најмању зараду. Прерађујемо толико квалитетан и домаћи и увозни концентрат бакра да можемо да зауставимо постројење за пречишћавање отпадних вода које смо сами изградили уложивши минимална средства – 1,3 милиона евра – нагласио је Спасковски.
Шестоавгустовска прес конференција Благоја Спасковског, генералног директора РТБ-аНова флеш-пећ, коју је РТБ купио од „Ототека“, функционише онако како је предвиђено пројектом и даје добре резултате. „Ототекова“ флеш-смелтинг технологија је најбоља и РТБ је био мудар да је купи. Ово су сложени пројекти са милионима различитих компоненти. Сви који су били укључени дали су све од себе. Али, ту није крај: на основу засебног уговора о лиценци, ова инвестиција није једнократна и добар је оквир за сваку будућу сарадњу. И за пет година РТБ ће моћи да каже на има најмодернију технологију – оценио је сајт-менаџер „Ототека“ Тони Коркан.
Шестоавгустовска прес конференција Благоја Спасковског, генералног директора РТБ-а„СНЦ Лавалин“ је од самог почетка био посвећен завршетку пројекта и успешно смо изградили нову топионицу и фабрику сумпорне киселине. Близу смо тога да до краја године доведемо технологију на максимум. Приближавамо се достизању пуног капацитета и сигурни смо да ће РТБ то одржати. „СНЦ Лавалин“ је посвећен томе да помогне РТБ-у и наредних година јер желимо да ова фабрика постане референтна за нас и да овде доводимо наше будуће пословне партнере – рекао је сајт-менаџер „СНЦ Лавалина“ Адел Шидијак.
На крају конференције за новинаре Благоје Спасковски је грађанима Бора и Мајданпека честитао 6. август, Дан рудара Србије и Дан компаније:
Желим срећан празник грађанима Бора и Мајданпека, посебно радницима Рударско-топионичарског басена Бор, да имају веће приходе, нова радна места и боље услове за живот у целом тимочком региону и Србији.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…