Почетак Актуелно Синдикати РТБ-а и пословодство потписали нови Колективни уговор

Синдикати РТБ-а и пословодство потписали нови Колективни уговор

10 друго читање
0
0
7,592

Сигурније у промене

Окончали смо важан посао на обострано задовољство и спремно можемо чекати стратешког партнера – казао је Благоје Спасковски и најавио исплату заосталог регреса. – Мирјана Антић: Полазна цена рада је 126 динара (до сада 116), топли оброк износиће 17 одсто републичког просека, а регрес 10 одсто просечне зараде, не личне, већ исплаћене у РТБ-у претходне године. – Синдикалци задовољни „wин-wин“ резултатом
Синдикати РТБ-а и пословодство потписали нови Колективни уговорРТБ
. – Окончали смо важан посао на обострано задовољство и спремно можемо чекати стратешког партнера – казао је данас кратко генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски након потписивања Колективног уговора са репрезентативним синдикатима. – Не би било добро да се нисмо договорили јер бисте онда морали да преговарате са новим послодавцем од кога се, по логици ствари, не може очекивати превелика издашност. Посебно сам задовољан, и поносан, на разумевање које нас је довело до овог чина. Своје обраћање Спасковски је зачинио и вешћу да ће сутра бити исплаћена два регреса, редовни и заостали, најављујући да ће настојати да се током јула и августа исплате и преостала два. За ову вест награђен је аплаузом и духовитом опаском једног од присутних „да је најбољи синдикалац“.
Рударско-топионичарски басен Бор данас је, практично, завршио колективно преговарање са репрезентативним синдикатима Рудника бакра Бор, Топионице и рафинације, Рудника бакра Мајданпек и Матичног предузећа, односно старог састава РТБ-а, јер формално још није завршено припајање зависних предузећа Матичном. Мирјана Антић, заменик генералног директора за економска питања, појаснила нам је да су директори са својим реперезентативним синдикатима данас, у ствари, потписали четири идентична текста колективног уговора. Документи важе у наредне три године, што су рокови у складу са законом, тако да никакав изузетак није могућ.
Синдикати РТБ-а и пословодство потписали нови Колективни уговорИ пре овог документа права запослених у РТБ-у била су знатно повољнија од оног што прописује Закон о раду – рече нам Мријана Антић. – Законом је, иначе, дата слобода послодавцу и репрезентативним синдикатима да могу поступити повољније у односу на оно што је доња граница или репер. Примера ради, РТБ већ дуго има накнаду за минули рад од 0,5 одсто (Закон о раду каже 0,4 одсто), а ЕПС је, рецимо, као државно предузеће, ту одредбу увео у фебруару ове године. Успех је што смо први пут постигли до у зарез идентичне уговоре за сва предузећа, којима је полазна цена рада дефинисана на 126 динара, а до сада је била 116. То је знатно повећање зарада, мада нам остаје умањење од 10 одсто као индиректном буџетском кориснику (јер више од половине чланова органа управљања именује Влада). На нешто другачији начин регулсан је и обрачун топлог оброка.
Антићева подсећа да је РТБ неколико претходних година имао фиксни износ топлог оброка од 7.404 динара. Сада је његова висина везана за раст зараде у Републици Србији и она ће се месечно мењати како се буде објављивао тај податак. Износиће 17 одсто тог републичког просека. Ни висина регреса за годишњи одмор неће више бити фиксна категорија, него се везује за просечну зараду у претходној години код послодавца. Када буде ступио на снагу овај Колективни уговор, то ће бити 10 одсто од просечне зараде, не личне, већ која је на нивоу РТБ-а исплаћена у 2017. години. Ово су промене које се тичу материјалног статуса запослених, иначе су сва друга права задржана на нивоу досадашњих, која су према оцени Мирјане Антић, била „озбиљна, стечена и сачувана у односу на све кризе у којима је РТБ био имајући у виду да је на тржишту директно изложен берзанским утицајима, како цене бакра, тако и енергената и свега што троши за ту производњу бакра. Дакле, то се није одражавало на висину права која радници имају, изузев, можда, понекад на динамику исплате“.

С обзиром на то да ће се до краја овог месеца завршити статусна промена РТБ-а Бор и, вероватно, бити регистрована са првим радним даном јула, то значи да садашња зависна предузећа до краја јуна престају да послују под тим именом. Како је у претходном периоду померена динамика исплате регреса, данас је договорено – како сте већ чули од генералног директора – да три заостала регреса из ове године исплатимо према условима из досадашњег Колективног уговора, а то је фиксних 6.000 динара месечно.
У своје, а и име колега, Василије Шевченко, предсдник Синдикалне организације Топионице, осетио је потребу да каже да током преговора нико никог није надмудрио. У „жару борбе“ можда је неко некоме нешто неодмеренео рекао, али то не треба схватити лично: – Ми смо професионалци, представници радника и не треба да се промовишемо поименице. Тако ја овде представљам 840 чланова Синдиката Топионице, а сви ми, директно и непосредно, 5.000 запослених! Уговор је једна „wин-wин“ варијанта и ми као синдикалци морамо да схватимо да овом приликом нико није посебно „профитирао“. Договорили смо документ који важи за цео РТБ, и за оне који су чланови синдиката, али и за оне који то нису! Коментаришући ранију сугестију генералног директора да не треба да буду тако тврди преговарачи, Шевченко после свега, у шали, рече да су добрим делом то научили управо од Спасковског. И Драган Алексић, председник Синдикалне организације РТБ-а Бор ДОО (Матично) уверен је да је обављен велики посао за све запослене. Потписан је веома важан документ и нада се да ће његовом применом, како од стране садашњег руководства, тако и будућег, радници бити задовољни и својим радом допринети бољој егзистенцији својих породица. Слаже се са Шевченком да у овом послу нема победника јер компромис побеђује у сваком преговарању, па и овоме.
После дугих разговора договорили смо се и потписали нови Колективни уговор који је буквално заштита пред најављеним променама. Не можемо да будемо ни задовољни ни незадовољни – каже Горан Антић, председник Самосталног синдиката Рудника бакра Мајданпек. – Јер, никад не може човек да добије све, али зато нисмо ни изгубили. Чак мислим, да смо на материјалном плану дошли до неких повољнијих договора него што смо их имали у претходном уговору. Било је повремено расправа, али сви смо били на висини задатка, договорили смо се и мирно дочекујемо статусне промене.
Као потписник свих досадашњих колективних уговора у ТИР-у могу да потврдим да су радници РТБ-а први пут добили изузетно квалитетан и важан акт који свима даје иста права и обавезе – каже Драган Јанкуцић, председник Синдиката “Независност ТИР”. – Ово је заједнички резултат половодства и синдиката, а пре свега генералног директора Благоја Спасковског, који се активно укључио у све фазе преговора. Важно је истаћи да је уговор полазна основа и за евентуалног стратешког партнера и гарантује права радника која могу бити само иста или већа. И Горан Јовановић, председник ЈСО РТБ-а Бор СССМ, који није био директни потписник ниједног од четири истоветна уговора, поздравио је овакав исход. – Тај уговор важиће у јединственом предузећу и желео бих да честитам свим колегама и пословодству што је потписан. Он је велика ствар за раднике јер сва сигурност на коју они рачунају у предстојећим променама потиче управо из данас потписаног.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…