Почетак Актуелно Мајданпек Снег и мраз успорили, али нису зауставили производњу у РБМ-у

Снег и мраз успорили, али нису зауставили производњу у РБМ-у

3 друго читање
0
0
1,442

Руда по плану, на раскривци слабије

 

За 17 дана дато 900 тона бакра у концентрату, уз искоришћење од око 84 одсто

Снег и мраз успорили, али нису зауставили производњу у РБМ-уРБМ. – Половином јануара, када права зима тек сустиже календар показујући да су погрешили сви који су се понадали да неће бити блиских сусрета са снегом и ледом, запослене у Руднику бакра Мајданпек прилике су подсетиле зашто је рад у руднику најтежи зими. Учестала “испадања” у напајању електричном енергијом наметнула су обавезу да се комплетне трасе електроводова на разуђеном копу небројено пута препешаче и провере, кварови на лицу места и најбрже санирају. Јер, циљ је да запослени на површинском копу у првом месецу ове године покушају да дају 2,245 милиона тона укупних ископина. И, док се реализација јануарског плана од безмало 600 хиљада тона руде са најнижих етажа Андезитског прста у првој половини месеца одвијала веома добро, показало се да ће са остварењем планиране раскривке на “Истоку 1” бити доста тешкоћа.
За првих 15 дана ове године, план укупних ископина на Јужном ревиру остварен је са 69 одсто, при чему је учинак на руди 99 одсто – истиче Андреја Марковић, помоћник директора РБМ-а за рударство. Притом објашњава да је у поређењу са претходним месецом евидентан стабилан учинак на руди посматрано кроз количине, садржај бакра и његову количину у руди: – Све остало је испод планираног. Раскривка зато што се рад одвија у јако тешким условима за транспорт. Имали смо застоје багера због хидраулике, откопаван је материјал који је тешко пролазио на транспортном систему, а и на Адезитском прсту није било услова да опрема ради без прекида. Подршка са електро-стране је проблематична, а због свега тога и нормативи су знатно већи. Светлу тачку представља одводњавање на Јужном ревиру које се, и поред учесталог померања система условљеног тереном, одвија изузетно добро. Укупно гледано, стварамо услове за правовремено ослобађање лежишта и боље производне резултате.
Али, кад снег навеје 30-ак центиметара, а олујни ветар измерених минус пет степени у граду појача на 10-так на отвореним етажама Јужног ревира, све се одвија отежано. Камиони успоре кретање, рудари повећају опрез јер се појаве кварови, прекиди у електроснабдевању, а због њих и одређена чекања и померања. Тако се догодило да се и минирање обави по мраку, тек током вечери, иако је раније и благовремено припремљено.
Снег и мраз успорили, али нису зауставили производњу у РБМ-уИмали смо заиста тежак 17. јануар. Радило се, али изузетно тешко. На багерима за руду и оном за јаловину (везаних на ћелију 20) дошло је до застоја који је потрајао пуних девет сати. У исто време проблема је било и на “Истоку”, на багерима “ПЦ1” и “Марион 11”. Због завејаних путева није могло да се вози на депонију, односно спољашње одлагалиште, а на “Фазу 1” нисмо могли да рачунамо, јер је трака била завејана сметовима, а олујни ветар онемогућавао рад одлагача – појаснио нам је Горан Репеџић, главни пословођа производње на површинском копу. Али, и у таквим условима дан је завршен са око 40 хиљада тона укупних ископина. Репеџић нам је открио и да је тога дана до прекида у снабдевању електричном енергијом дошло због кратког споја у једној разводној кућици који је изазвала ласица покушавајући да се по леденом дану загреје у њој.
У исто време, у Флотацији, која у зимским условима има неупоредиво теже услове за одржавање свих виталних функција, запослени од којих се очекује да покрију баш сва важна места (од дробљења до филтраже) успели су да одговоре том задатку и прераде сву испоручену руду.
Снег и мраз успорили, али нису зауставили производњу у РБМ-уЗа сада се доста добро одвија реализација месечног плана од 1.645 тона бакра у концентрату са пратећим количинама сребра и злата. За 17 дана произведено је готово 900 тона црвеног метала уз искоришћење од око 84 одсто, што је на корак до планираног и са траженим квалитетом концентрата. У тешким зимским условима, обавезу више за све представља задатак да се, упркос температури која се спушта и до минус 10, не дозволи да дође до смрзавања воде или опреме, а тако и поремећаја у раду – каже Јелена Ђурић, управница Флотације. Подвлачећи да су временске прилике на прави испит ставиле све запослене, она додаје: – Ми, међутим, верујемо да ћемо у најскорије време имати боље услове за остварење планова, будући да за погон филтраже ускоро треба да стигне нова вакуум пумпа, прва купљена после неколико деценија рада. Иако ће пумпа стићи у другој половини фебруара, у филтражи су све припремили за њено брзо увођење у процес. Јер, она ће омогућити да се ради квалитетније.
Иако је изгледало да ће почетак ове године бити нешто лакши у односу на неколико претходних, показало се да нема места опуштању. Први већи снег, мразеви и невреме, донели су озбиљне тешкоће најпре копу, али и другим деловима рудника. Отежани услови рада успорили су производњу, па је њено одржавање добило посебан значај, уз истовремену бригу о опреми и постројењима – коментарише почетак године Бранислав Томић, директор мајданпечког Рудника бакра. Он не пропушта прилику да посебно похвали раднике на терену: – Њихова пожртвованост и настојање да у најкраћем року на најбољи начин одговоре задатку, обавезују и све друге да крајње одговорно и квалитетно обављају све своје послове.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…