Почетак Актуелно Рударство Снег у марту отежао остварење планова кривељских рудара

Снег у марту отежао остварење планова кривељских рудара

0 друго читање
0
0
2,238

Почетак пролећа тежи од зиме

Издржаћемо и овај испит – поручује управник копа Милан Делић – истичући да су одржавање путева, електромреже и расположивост транспортног система приоритети како би до краја месеца побољшали резултате
Снег у марту отежао остварење планова кривељских рудара КОП „КРИВЕЉ“
. – За 22 дана марта кривељски рудари откопали су 582.370 тона руде са просечним садржајем метала 0,254 одсто, што је (за тај број дана) дало око 1.472 тоне бакра у руди. Уклоњене су и 540.880 тона јаловине. Укупно, то је 1,123 милиона тона ископина у месецу који је све нас, па и рударе мало изненадио, јер март из претходних година памте као месец са бољим условима за рад на копу. Ипак, Милан Делић, управник овог рудокопа, поручује да ће кривељски рудари издржати, одговорити задатку, и до краја овог месеца, а поготово наредног, покушати да постигну боље резултате како „уз помоћ лепшег времена“ тако и својим залагањем.
Снег у марту отежао остварење планова кривељских рудара Испоставило се – каже Делић – да је ово један од најтежих месеци последњих година, чак и када га поредимо са јануаром или децембром који су, по правилу, тешки на копу. Најпре смо имали пола метра снега који се брзо отопио, па је много воде кренуло ка ободима копа а на етажама се формирало блато које је угрожавало и рад, и путеве и електромрежу. Онда су поново дошли снежни наноси и мразеви, па је таква смена падавина и темепература (од минус десет до плус петнаест) узела свој данак. Упркос силној борби радника, руковалаца рударском опремом, надзорно-техничког особља које је даноноћно на позицијама и ради 12, па и 16 сати, да би се отклонили кварови и дала производња, лоше стање путева, електромреже и влажност транспортних трака, умањили су производњу у одређеној мери.
Снег у марту отежао остварење планова кривељских рудара Међутим, на копу се не предају. Раде на томе да до краја месеца отклоне сметње и надокнаде пропуштено, иако им време и даље не иде у прилог. Ових дана поново је нападао снег тако да су у сличној позицији као и почетком месеца. – Приоритет је да испоручимо предвиђене количине руде и бакра у њој – подсећа Делић – као и да се што више приближимо плану на јаловини, надајући се да ћемо у априлу повећати број расположивих камиона. На тај број је овог месеца доста утицало стање путева, мада два булдозера, два грејдера и утоваривач, буквално нису стали јер су се руковаоци мењали на лицу места.
Снег у марту отежао остварење планова кривељских рудара На копу све време ојачавају и заштитне ободне канале, поготово на источној и северној страни, како би прихватили сав прилив воде током отапања снега и спречили да она оде на дно копа, потопи пумпе и отежа копање руде са доњих етажа. – Максимално радимо и на одржању путева расквашених влажним снегом – додаје Делић. – Брзом интервенцијом мајстора отклањају се и пробоји на електромрежи. Даноноћна су дежурства електричара да производња не би трпела. Дакле, наше основно дејство у овим условима иде у три правца: одржавање путева и борба са водом, одржавање електромреже и максимална расположивост транспортног система. Ако до краја месеца у томе истрајемо, ако одржимо расположивост пратеће механизације ради путева и ако не буде пробоја на мрежи, успећемо да подигнемо производњу и да и овог месеца остваримо добре резултате. Ипак, нестрпљиво чекамо сунце да свима сване. И електричарима који не знају за одмор, и људима који одржавају путеве, и онима са транспортног система на коме је током месеца замењена још једна деоница траке дужине 600 метара.

Делић истиче да је март обележило изузетно залагање радника, посебно оних из одржавања, јер готово све раде на отвореном. Током сталних дежурстава са руковаоцима одмах су реаговали и остајали све док се квар не отклони. Бољом организацијом на копу су настојали да превазиђу проблеме које је донело зимско време на календарском почетку пролећа. Није било ни удеса, ни хаварија, ни повреда људи, а стабилно је радило и одводњавање, упркос великом приливу и хладноћама. Пажљиво се прати и водостај Кривељске реке, како због близине копа, тако и колектора.
Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…