Почетак Актуелно Металургија Солидан старт металурга на почетку ове године

Солидан старт металурга на почетку ове године

6 друго читање
0
0
1,009
Солидан старт металурга на почетку ове године

Највише бакра из сопствених сировина

У првом тромесечју топионичари дали 17.358 тона анодног, електртолизери 15.580 тона катодног бакра и „сумпораши“ 72.042 тоне киселине. – В. Јаношевић: Посебне проблеме са влажним концентратима имали смо у фебруару због великих количина падавина, што је отежавало и допремање ове сировине и саму прераду у Топионици. – Смањење ретура у Електролизи (тромесечни просек је 12,44 процента) последица чињенице да из Топионице излазе квалитетније аноде уједначене по тежини и хемијском саставу

Солидан старт металурга на почетку ове године ТИР. – У првом тромесечју ове године Топионица је примила укупно 15.811 тона бакра у концентрату, од чега 9.845 тона из басенских рудника (541 тону из Јаме, 4.906 тона из Рудника „Велики Кривељ“ и 4.397 тона из Рудника бакра Мајданпек), као и 5.966 тона из увозног концентрата (услужна прерада). Како је посебно нагласио Владимир Јаношевић, директор ТИР-а, сва количина пристиглог концентрата је прерађена, а из ње је произведено 17.358 тона анодног бакра и испоручено Електролизи. Поређења ради, у првом лањском кварталу продуковано је 18.879 тона анода. Овогодишњи мањак је, по његовим речима, последица лоших временских услова који су пратили металурге у овом периоду.
Солидан старт металурга на почетку ове године Прва три месеца су била изузетно неповољна што се тиче временских (не)прилика. Посебне проблеме са влажним концентратима имали смо у фебруару због великих количина падавина и снега, што је отежавало и допремање ове сировине и саму прераду у Топионици. Што се тиче параметара, они су условљени условима производње, посебно енергенти који су прилагођени отежаним условима рада. Због влажног концентрата и осталог, забележена је мало повећана потрошња мазута у овом периоду, што није неуобичајено за овакве временске прилике. Просечно искоришћење бакра у Топионици износило је 95,28 процената (у ТИР-у 95,35%). Сви агрегати у Топионици су у отежаним условима били у функцији, нисмо имали већих проблема и све смо у ходу решавали – нагласио је Јаношевић.

Априлски учинци

За 23 дана априла Топионица је примила укупно 4.184 тоне бакра у концентрату, од чега 2.519 тона из басенских рудника (127 тона из Јаме, 1.371 тону из Рудника „В. Кривељ“ и 1.019 тона из РБМ-а), као и 1.664 тоне из увозног концентрата. У Топионици је све и прерађено о чему сведочи податак да ових дана на бедингу има само 500 тона шарже, колико је било и почетком месеца. Произведено је укупно 4.678 тона анода (204 тоне, у просеку, дневно). Процењује се да ће до краја месеца биланс надмашити 6.000 тона. Искоришћење „црвеног“ метала достигло је 97,6 одсто.
У Електролизи је продуковано укупно 3.529 тона катода, а до краја месеца очекује се преко 3.000 тона само из сопствених концентрата. Ових дана у електролитичким ћелијама мобилисано је 4.052 тоне, што даје перспективу за још бољу производњу у мају уколико се настави овакав тренд. Из ФСК-а је „изашло“ 16.937 тона сумпорне киселине (просечно око 1.000 тона дневно).

Фабрика сумпорне киселине „пратила је“ производњу у Топионици, „покупила“ и прерадила сав гас и у првом кварталу дала 72.042 тоне техничке киселине. Увек се „држи“ 4.000-5.000 тона на залихама (2.000 тона је потребно за процес). По оцени нашег саговорника, реч је о неопходним, минималним залихама, што говори да се сва произведена количина сумпорне киселине и испоручи купцима.
Из Електролизе је за три месеца изашло укупно 15.580 тона катода (лане је било 14.689 тона). Овогодишњи вишак „црвеног“ метала је „извучен“ из мобилисаног бакра, јер се у 2018. ушло са више мобилисаног бакра у електролитичким ћелијама. Погон за производњу племенитих метала „прати“ катодни бакар и тамо се кампање одвијају редовно.
Без обзира на зимске услове, Електролиза је константно добро радила и бележила добре параметре (просечно искоришћење бакра од 99,5 одсто). Овдашњи примарни задатак јесте да што више смањимо ретур (повратни материјал), како би „кружило“ што мање бакра. Посебно је важан податак да се проценат ретура и даље „држи“ у изузетно добрим границама (тромесечни просек је 12,44 процента). То је, првенствено, последица чињенице да из Топионице излазе квалитетније аноде, уједначене по тежини и хемијском саставу, што омогућава Електролизи да ради са много мањим ретуром – рекао је директор ТИР-а. Наш саговорник додаје да су прерађивачки металуршки погони „непромењена прича“. У Ливници бакра и бакарних легура ради само Ливница фазонских одливака, и то стандардни програм, првенствено за потребе басенских рудника (чауре, наливање лежајева). Ситуација је иста и у Фабрици бакарне жице – нема могућности за пуштање линије дипформинг жице с обзиром на њен велики капацитет и недостатак тржишта. Тренутно су радници из тих фабрика прераспоређени у друге погоне. Транспорт ТИР-а је са постојећим људима и утоварном механизацијом превезао и претоварио сав терет. Опслужио је све погоне ТИР-а и део РББ-а (концентратом бакра и свим неопходним репроматеријалима). Стара Енергана је у прописаним границама допуњавала снабдевање и обезбеђивала топлотну енергију за потребе технолошког процеса Електролизе и осталих погона, као и индустријску и пијаћу воду.
Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…