Почетак Актуелно Србија Зиђин Копер за четири године у заштиту животне средине уложила 203,4 милиона долара

Србија Зиђин Копер за четири године у заштиту животне средине уложила 203,4 милиона долара

2 друго читање
0
0
804

Еколошка обнова Бора и Мајданпека


Биолошка рекултивација у ова два града досад реализована на површини преко 230 хектара, а у акцији обнављања вегетације посађено 450 хиљада садница. – Компанија тежи сакупљању и рециркулацији 90 одсто отпадних вода, чиме ће бити достигнут водећи ниво у рударској индустрији. – Поводом Светског дана заштите животне средине компанија угостила студенте Рударско-геолошког факултета у Београду са студијског програма “инжењерство заштите животне средине“, који су посебно били одушевљени начином на који се третирају отпадне воде

СЗК. – Са намером да изгради модерно друштво у коме ће људи и природа коегзистирати у хармонији, Србија Зиђин Копер угостила је уочи Светског дана заштите животне средине будуће инжењере заштите животне средине, студенте Рударско-геолошког факултета у Београду. На лицу места, у „Великом Кривељу“, показано им је како се третирају рудничке воде, опасни отпад и прашина, али и како компанија брине о озелењеном подручју које буја око највећег рудника и његових пратећих фабрика. Студенти РГФ-а посетили су и флотацијско јаловиште у “Великом Кривељу”, постројење за третман отпадних вода у изградњи код рудника “Јама” и језеро “Робуле”.

Први пут сам дошла у Бор, пошто сам студент треће године. Старије колеге су већ биле овде и чула сам њихове утиске. Моји су истоветни, баш ми се свиђа што је природа око рудника лепа и што се терен рекултивише. Реално, то није честа појава код нас. Значи ми и што сам могла да видим постројења за пречишћавање рудничких вода, пошто ће ми то користити у струци и послу којим ћу се бавити у будућности. Досад сам имала прилику да такве погоне видим само у месној индустрији и да сазнам како се третирају комуналне воде, али је ово ипак нешто сасвим друго – рекла је Миа Младеновић. Ова млада девојка истакла је и да је за студенате РГФ-а са било ког смера практична настава важна због што вернијег утиска о занимању за које се школују. – Лепо је видети и научити нешто ново, без „бубања“ напамет и замишљања како то нешто о чему учимо изгледа уживо.

Њен колега Филип Величковић казао је да и њему много значи утисак „из прве руке“ и да му је визуално најјачи утисак начин на који Србија Зиђин Копер сакупља и третира рудничке воде.

Србија Зиђин Копер је за четири године у заштиту животне средине уложила 203,4 милиона долара. У Бору и Мајданпеку рекултивисано је преко 230 хектара деградираног земљишта и посађено 450 хиљада садница. Намера нам је да сакупимо 90 одсто отпадних вода, чиме ћемо достићи водећи ниво у рударској индустрији. Те воде треба да уђу у процес рециркулације и након третмана да се поново користе у производњи. Компанија полако решава и наслеђене проблеме у области заштите водотокова, па имплементира нове технологије и издваја велика средства за набавку, уградњу и функционисање система који би то омогућили – изјавила је руководилац Сектора заштите животне средине Мирјана Марић.

Она је подвукла да компанија штити животну средину у складу са највишим индустријским стандардима и да захваљујући континуираном улагању у екологију рудници Србија Зиђин Копер постају зеленији и лепши. Кинески гигант се, додаје Марићева, од почетка пословања у Србији труди да успостави стандарде одрживог рударства кроз модернизацију процеса експлоатације и припреме руде, значајне реконструкције и унапређење постојећег пирометалуршког поступка, са посебним освртом на заштиту животне средине, уз увођење светских стандарда у тој области.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

У “Новом Церову” обустављена производња због блокаде пута који води ка руднику

Све машине стоје, већина радника биће упућена на годишњи одмор Блокада пута коју спроводи …