Почетак Актуелно Студенти и професори Рударско-геолошког факултета у Београду на стручној пракси у Zijinu

Студенти и професори Рударско-геолошког факултета у Београду на стручној пракси у Zijinu

13 друго читање
0
0
1,253

Рударство уживо

Баш на Дан младости будући млади инжењери са Рударско-геолошког факултета у Београду први пут су се “очи у очи” срели са великим рударским машинама и камионима у рудницима “Ново Церово” и “Велики Кривељ”. Фасцинираност величином површинских копова, технологијом, капацитетима, али и зеленилом нису ни покушавали да сакрију. – На факултету имамо могућност да рударство сагледамо само из уџбеника или из онога што нам професори презентују, уживо је то сасвим друга прича, каже Тамара Станковић из Пожаревца
SZC
. – Студенти и професори Рударско-геолошког факултета у Београду, са Катедре за површинску експлоатацију лежишта минералних сировина, посетили су (24. и 25. маја) руднике Serbia Zijin Copper, где су обавили стручну праксу. Гостима из Београда добродошлицу је у име менаџмента пожелео заменик генералног директора Џејсон Џанг, а пословање компаније представио им је директор Serbia Zijin Copper за производњу Јовица Радисављевић. Студенти четврте године РГФ-а, њих 30-ак са студијског програма “рударско инжењерство”, имали су прилику да се првог дана посете информишу и о могућностима за стручно усавршавање у компанији, о чему је говорила руководилац Сектора људских ресурса Мирјана Попадић.
Баш на Дан младости будући млади инжењери први пут су се “очи у очи” срели и са великим рударским машинама и камионима у рудницима “Ново Церово” и “Велики Кривељ”. Фасцинираност величином површинских копова, технологијом, капацитетима, али и зеленилом нису ни покушавали да сакрију.
Студенткиња Тамара Станковић, родом из Пожаревца, поделила је утиске са новинарима. – Ово је једно сјајно искуство! Уопште нисам замишљала да су све ове машине толико велике и да су капацитети огромни. На факултету имамо могућност да све то сагледамо само из уџбеника или из онога што нам професори презентују, уживо је сасвим друга прича – каже Тамара. Додаје да се за рударство определила због пројектовања и да је то највише занима, – Рударство је лепа професија и не сматрам да припада само мушкарцима – истиче Тамара и са осмехом каже да је одувек волела и да се мало испрља.
Њен колега из Чачка Никола Анђелић одушевљен је технологијом која се примењује у рудницима Serbia Zijin Copper и каже да досад није видео сличну. – Капацитети су невероватно велики. У ствари, овде је све велико! Одушевљен сам и радо бих прихватио да се стручно усавршавам на једном од ових површинских копова.
Студентима и професорима Рударско-геолошког факултета у Београду су, по речима Ивана Јанковића, поред посете површинским коповима подједнако били важни разговори о стручном усавршавању у Serbia Zijin Copper и могућностима које компанија у том смислу може да им пружи. – Врло смо заинтересовани за такав вид сарадње са Zijinom, па се надамо да ће се разговори преточити у реализацију. Сама посета борским рудницима свима много значи због упознавања са системом и технологијом експлоатације минералних сировина, али и са аспекта упознавања саме компаније и њених перформанси. Ипак је најбоље на лицу места видети које је то технологије кинески Zijin донео у Србију, какву рудничку инфраструктуру је изградио и колики су му капацитети у Бору – казао је Јанковић.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Зиђин у сусрет Дану рудара Србије поново организовао ликовну колонију

Почео “Зиђин Арт 2024” Србија Зиђин Копер и Србија Зиђин Мајнинг настоје да промовишу екон…