Почетак Наука и образовање Студенти из Јапана посетили и Рудник бакра Мајданпек

Студенти из Јапана посетили и Рудник бакра Мајданпек

0 друго читање
0
0
811

Драгоцена сарадња

Посетиоци су са пуно пажње саслушали све информације о историји рударења, геологији, али и самом процесу експлоатације и рада на површинском копу у непосредној близини града
РБМ
. – Након обиласка готово свих борских делова РТБ-а, група студената Акита универзитета у Јапану, специјализованог за проучавање минералних и енергетских ресурса света, посетила је данас и Рудник бакра Мајданпек. Посета је део сарадње реализоване кроз међународни пројекат „Истраживање интегрисаних система за анализу урбаног окружења и унапређено искоришћење метала ради обезбеђења одрживог развоја ресурса”, јапанског „САТРЕПС“ програма који реализују са Институтом за рударство и металургију и Техничким факултетом у Бору.
Како је сврха ове посете образовање за заштиту животне средине, студенти из Јапана, а са њима и њиховим борским колегама били су професор Даизо Ишијама и проф. др Грозданка Богдановић, саслушали су са пуно пажње све информације стручњака Рудника бакра Мајданпек, из историје рударења, геологије, али и самог процеса експлоатације и рада на површинском копу у непосредној близини града.
Највише их занима утицај рударства на животну средину, колики је степен деградације и сами процеси, односно могућност да их на лицу места упознају и виде будући да такве прилике до сада нису имали – каже професорка Грозданка Богдановић, наглашавајући да и домаћини из ових сусрета имају знатне користи. – Овакве посете нам пуно значе, јер нам је и рад са Јапаном врло важан. Наши студенти заједно са њима истражују нешто ново, успостављају нове везе, заједно уче на терену и савладавају нове технологије. Оне су врло важне не само на примеру Бора и Мајданпека, већ и за сличне руднике који постоје у свету.
Директни контакти су у том смислу за све драгоцени, наглашавају учесници овог пројекта задовољни што им је и у Руднику бакра Мајданпек омогућено да сагледају комплетан производни процес.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Наука и образовање

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…