Почетак Наука и образовање Студенти техничких факултета из Београда, Ниша и Бора посетили градилиште нове топионице

Студенти техничких факултета из Београда, Ниша и Бора посетили градилиште нове топионице

5 друго читање
0
0
993

„Одличан пројекат и за Бор и за Србију“

 

Наши студенти ће и овом приликом видети колико је важна сарадња школске установе и привреде, односно праксе – рекао је Ранко Божић, в. д. декана Грађевинског факултета у Београду. – Драго ми је што је наша држава у могућности да реализује овакву инвестицију и што ће ово за грађане Бора и Србије имати само позитивне ефекте на њихов економски и социјални живот – поручила је Зорана Петровић, асистент на ГРФ-у. – За обичне Боране биће фантастично, јер ако нема сумпор-диоксида и прашине, ово ће бити диван град за живот – нагласио је декан Техничког факултета Милан Антонијевић

Студенти техничких факултета из Београда, Ниша и Бора посетили градилиште нове топионицеРТБ. – Студенати завршних година, асистенти и професори Грађевинског и Машинског факултета у Београду и Нишу и Техничког факултета у Бору посетили су 28. новембра градилиште нове топионице и фабрике сумпорне киселине. По речима једног од њихових домаћина Драгана Маринковића, директора пројекта реконструкције топионице и изградње фабрике сумпорне киселине, имали су прилику да се на лицу места информишу о свим аспектима и увере у напредовање овог нашег, али и највећег економског и еколошког пројекта на Балкану.
Студенти техничких факултета из Београда, Ниша и Бора посетили градилиште нове топионицеУпознали смо их са технолошким процесом градње, параметрима који ће се добијати када се пројекат заврши и почне производња, елементима везаним за његову реализацију (колико је којих материјала уграђено, број ангажованих радника и механизације). Мислим да су им утисци позитивни, јер је то јединствена прилика да виде како се овако значајан подухват реализује у пракси – истакао је Маринковић.
Студенти техничких факултета из Београда, Ниша и Бора посетили градилиште нове топионицеИ заиста, сви наши саговорници су потврдили ово његово мишљење. Ранко Божић, в. д. декана Грађевинског факултета у Београду, импресиониран је сазнањима о значају овог објекта, као и о улози ове високообразовне установе у напредовању радова и реализацији пројекта.
Лично сам веома поносан и на Факултет и на наше колеге који су дали свој, несумњиво, велики допринос изградњи овог објекта. Убудуће очекујемо још више посла и ангажман наших студената који ће и овом приликом видети колико је важна сарадња школске установе и привреде, односно праксе. ГРФ је овде у улози стручног надзора над реализацијом пројекта. Према нашим сазнањима, инвеститор РТБ Бор је изузетно задовољан нашим консултантским услугама и овај напредак радова је, у сваком случају, огромна заслуга и наших стручњака. Надам се да ће ово бити добра препорука за инвеститора да и убудуће у ГРФ-у нађе повољног и поузданог партнера – рекао је Божић.
Студенти техничких факултета из Београда, Ниша и Бора посетили градилиште нове топионицеЗорана Петровић, асистент на београдском ГРФ-у (катедра за управљање пројектима у грађевинарству) најпре се захвалила домаћинима који су их позвали, примили, обезбедили опрему да се осећају безбедно на градилишту и били спремни да одговоре на сва питања.
Фасцинирана сам свиме што је изграђено, поготово што сам овде већ била у јуну и сада опет, па видим драстичну разлику. Неки објекти као да су никли из земље. Машински радови који су узнапредовали, ова количина уграђеног челика у конструкције и све цеви монтиране за тако кратак период – за сваку су похвалу. Драго ми је што је наша држава у могућности да реализује овакву инвестицију и што ће ово за грађане Бора и Србије имати само позитивне ефекте на њихов економски и социјални живот – поручила је Петровићева.
И утисци студента ГРФ-а Александра Јаковљевића су – феноменални!
Студенти техничких факултета из Београда, Ниша и Бора посетили градилиште нове топионицеПрви пут да се обраћа пажња на животну средину, што је велика промена у нашој држави да се коначно мисли и на то. Чули смо да су у технологију уведени новитети – опет разлика у односу на наша досадашња искуства, где су се само мењали власници, без улагања у нове технологије. Речено је да ће се продуктивност повећати за 100 одсто, што је изузетно значајно. Надам се да ћемо и на осталим нашим инвестицијама и подухватима бити тако успешни – оптимистичан је Јаковљевић.
Студенти техничких факултета из Београда, Ниша и Бора посетили градилиште нове топионицеЊегова колегиница Ивана Илић исто мисли о значају овог пројекта за нашу земљу. – За мене, као студента Грађевинског факултета, јако је важно да све што учимо, видимо и у пракси. Супер што је организована ова посета.
Студенти техничких факултета из Београда, Ниша и Бора посетили градилиште нове топионицеДекан Техничког факултета у Бору Милан Антонијевић сматра да је ово одличан пројекат за Бор и Србију. – Радујем се почетку рада нове топионице. Очекујем да еколошки проблеми нестану из Бора, да Бор финансијски ојача, а такође и Република Србија. Цена бакра јесте мало већа и то ће омогућити да зарађујемо више него до сада. За обичне грађане Бора биће фантастично, јер ако нема сумпор-диоксида и прашине, ово ће бити диван град за живот. Надам се и верујем у то.
Студенти техничких факултета из Београда, Ниша и Бора посетили градилиште нове топионицеМоја област је термотехника, па ми је посебно занимљив котао-утилизатор који сам овде први пут видео. Све ми је необично, почев од објеката великих димензија до великих могућности за повреде на раду, које се срећом нису догодиле, јер се све добро контролише и протиче у најбољем реду – казао је Веселин Анђелковић, студент пете године Машинског факултета у Београду. Његов колега Марко Петровић, студент прве године мастер студија (хидроенергетика), такође, има само речи хвале за пројекат. – Уочио сам велико побољшање што се тиче еколошких стандарда. Ово је брзо исплатива инвестиција, погодна за даљи развој привреде у Србији.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Наука и образовање

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…