Почетак Наука и образовање Техничка школа у Бору обележила 70 година постојања

Техничка школа у Бору обележила 70 година постојања

6 друго читање
0
0
1,427

 Расадник кадрова за будућност

 

Наша школа данас има сјајне ученике, један од најбољих кадрова у средњем стручном образовању, центар за образовање одраслих, развијену ђачку задругу, производњу, пословне партнере и пријатеље школе, што нас чине најбогатијим у овом тренутку – рекао је Владимир Станковић, директор Техничке школе. – Ова школа је изродила многе менаџере који раде по свету и у Србији, техничаре, стручњаке, чак и председника Владе. Она ће стварати кадрове за наша будућност – поручио је генерални директор РТБ-а Благоје Спасковски

11БОР. – Наша школа данас има сјајне ученике, један од најбољих кадрова у средњем стручном образовању, центар за образовање одраслих, развијену ђачку задругу, производњу, пословне партнере и пријатеље школе, што нас чине најбогатијим у овом тренутку. Сарађујемо са највећим светским компанијама, као што је домаћа а светска – Рударско-топионичарски басен Бор, где наши ученици одлазе на пратичну блок-наставу. Много наших бивших ђака је на местима менаџера ових компанија, други су успешни лекари, спортисти, техничари, радници и, пре свега, добри људи што увек истичемо и због чега се и боримо.

Говор бројки
За седам деценија Техничка школа је образовала 7.071 ученика (5.671 техничара и 1.400 са трећим степеном), за шта је заслужно 325 професора и 18 директора. Школа данас има 320 ученика, у 16 одељења, на три образовна профила са осам смерова (геолошки, рударски, рударски техничар за ПМС, техничар за заштиту животне средине, рециклажу, индустријску фармацеутску технологију и пекара), 182 ванредна ђака и 68 радника.
Овим речима је Владимир Станковић, директор Техничке школе у Бору, данас пожелео добродошлицу „у најбољу школу, са дугом традицијом и огромним успесима“, на свечаности поводом обележавања седам деценија њеног постојања. Подсећања ради, Министарство рударства ФНРЈ маја 1946. донело је одлуку о оснивању средњих рударских школа и техникума. Исте године у Бору је почела да ради средња Рударско-металуршка школа – првооснована ове врсте на територији и у историји Југославије. Седамдесети рођендан ове образовне институције прослављен је у присуству великог броја садашњих и некадашњих ученика, директора, професора и радника школе, представника привредног и друштвеног живота борске општине и гостију. Ова школа је изродила многе менаџере који раде по свету и у Србији, техничаре, стручњаке, чак и председника Владе. Она ће стварати кадрове за наша будућност, јер рударство је корен привреде. Ово је једино занимање које из камена, стене ствара „зелене новчанице“. То су ова деца која ће сутра радити у рударству, металургији. Из руде са 0,2 посто „црвеног“ метала произвести бакар чистоће 99,99% – један од најквалитетнијих по коме је РТБ и препознатљив у свету – не би било могуће да није ових ђака, студената Техничког факултета у Бору и у Београду. А, опет свега тога не би било да није њихових професора. Сваке године из ове школе излазили су све квалитетнији кадрови. Убеђен сам да ће генерација која се ове године уписала бити боља од нас – поручио је, уз рударски поздрав „Срећно“, Благоје Спасковски, генерални директор РТБ-а Бор, иначе, некадашњи и ученик и професор Техничке школе. Владимир Станковић уручио је захвалнице партнерима и пријатељима школе, а ученици су за госте извели занимљив едукативно-културно-забавни програм у коме су представили образовне профиле школе коју похађају. Спасковски је потом открио статуу рудара у дворишту школе – рођендански поклон комбината бакра.
„Рудар“ је заштитни знак, обележје нашег града и ове школе. Добили смо велико богатство, надам се да ћемо га чувати не само својим учењем и професионалним радом него и физички, као и сваког рудара у Бору – поручио је Станковић.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Наука и образовање

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…