Почетак Наука и образовање Техничка школа у Бору прославила славу Светог Саву

Техничка школа у Бору прославила славу Светог Саву

4 друго читање
0
0
1,092

„Без љубави и знања нема напретка“

 

Р. Мијовић:  Нека би Господ дао да се у нашој земљи роди љубав, да се из наших домова чује дечији плач и игра, да нам школе буду пуне, да се радујемо једни другима. – В. Станковић: РТБ је међу првим компанијама које су дале сагласност да у предлогу уписа за наредну школску годину идемо и са дуалним образовањем за два профила. – Б. Спасковски: Уопште се нећу изненадити ако следеће године будете најбоља школа у Србији, чак европски центар рударства

БОР. – Техничка школа у Бору прославила је данас своју славу Светог Саву у присуству ученика, запослених и пензионисаних професора, некадашњих директора, и бројних гостију међу којима су били Благоје Спасковски, генерални директор РТБ-а, Живорад Петровић, председник Општине Бор и Видоје Адамовић, председник СО Бор. Након што је пресекао славски колач, Радоје Мијовић, парох у борској цркви „Свети Ђорђе“, пожелео им је срећну и благословену славу.
Нека нас Свети Сава, први српски архиепископ и просветитељ, још много година сабира у црквама и у школама, и да благодаримо Богу што нам је дао таквог духовног родитеља. Али, не само њега него и све Немањиће, све свете из нашег српског рода који су своју крв, зној и живот дали за нашу отаџбину и за нашу веру. У школама учимо о Светом Сави као о просветитељу, оном ко је подизао школе, болнице, као књижевнику. Добро је када се окупљамо око имена и иконе Светог Саве, колача, жита и свеће, али није добро ако то радимо само кад је његов дан. Треба да се трудимо да будемо као Свети Сава сваког дана, а не само једном у години. Нека би Господ дао да се у нашој земљи роди љубав, да се из наших домова чује дечији плач и игра, да нам школе буду пуне, да се радујемо једни другима и стално славимо име Бога – рекао је отац Мијовић.
Владимир Станковић, директор Техничке школе, најпре је рекао да „нема поноснијег човека од њега на дан који означава шта смо радили у претходним и наговештава шта ћемо урадити у наредним годинама“. – Без подршке и залагања свих, пре свега, нас у колективу, пријатеља школе, оснивача, бивших радника и директора, било би много теже. Овако имамо велику наду да ћемо успети да поново будемо оно што треба – најбоља школа не само у Бору, већ и у региону и Србији. РТБ је међу првим компанијама које су дале сагласност да у предлогу уписа за наредну школску годину идемо и са дуалним образовањем за два профила, као и за покретање и упис осталих профила. Надам се да ћемо и ми у Бору покренути нешто што је актуелно у нашем образовању, да ћемо имати успешан упис и добру децу, како бисмо сутра, у сарадњи са нашим најважнијим партнерима, дали децу која ће водити и компаније и наш град.
Уз честитке за славу, први човек комбината бакра им је поручио да послушају поруку владике Илариона – „да свакодневно будемо у љубави и слози, што је нама, нажалост, вечито фалило.“ – Децо, ви сте наша будућност. Волите се, слажите, учите, јер долази време када се дипломе и папири неће ценити. Претходне две-три године су показале да без знања нема напретка. То показују далеке земље какве су Јапан, Кореја, Сингапур, Тајланд. Југославија је 50-их година минулог века била изнад Јапана у електроници, а данас су они далеко испред нас. Људи су само вредноћом, знањем, учењем успели да буду први у свету и зато је моја порука да само учите. Без љубави и слоге нема напретка. Уопште се нећу изненадити ако следеће године будете најбоља школа у Србији, чак европски центар рударства, а не само српски.
Хор и ученици Техничке школе извели су пригодан културно-уметнички програм.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Наука и образовање

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…