Почетак Актуелно Тешки дани за “ИПМ Мајданпек”

Тешки дани за “ИПМ Мајданпек”

0 друго читање
3
0
1,178

Трећи јавни позив за приватизацију?

 

Мада све мања, нада још постоји међу запосленима у некадашњем поносу Мајданпека. –Ипак, од преосталих 268 радника, 263 се пријавило за социјални програм. – Док се увелико завршавају послови око повезивања стажа, социјалног програма, раздужења, обезбеђења имовине, тиња и нада да би пре истека 2015. године могао да буде расписан још један јавни позив за приватизацију
Тешки дани за “ИПМ Мајданпек”МАЈДАНПЕК
. – Некадашњи понос Мајданпека, узданица и ослонац развоја, мајданпечка “Индустрија за прераду”, под чијом капом послују “Златара Мајданпек” и “Мегапласт” Доњи Милановац, пролази кроз највећу кризу у свом постојању. Од оснивања, пре четири деценије, није било тежег периода и само расписивање новог, трећег јавног позива за приватизацију, може да спречи стечај већ почетком наредне године. Од преосталих 268 радника предузећа које је пре 15 година запошљавало више од две хиљаде, 263 се пријавило за социјални програм и одлазак са радних места која су њиховим породицама обезбеђивала егзистенцију.
Нисмо се овоме надали, веровали смо да Златару ово не може да задеси – листом понављају мајданпечке златарке и кажу да се на радним местима раздужују, надају повезивању стажа и чекају да социјални програм добије “зелено светло”. А онда, са припадајућом отпремнином, уз помоћ својих породица, да некако стигну до пензија. Ново запослење и не спомињу. Објашњавају: до посла не могу да дођу деца са завршеним факултетима, а не оне. Тужне су и депресивне, кажу да ни таблете не помажу.
Тешки дани за “ИПМ Мајданпек”Део запослених још има пуне руке посла, јер повезивање стажа треба припремити, као и документацију за социјални програм, а на другој страни се и побринути да имовина предузећа буде заштићена и обезбеђена, без обзира на даљи развој догађаја.
Последњих дана у незваничним круговима појавило се неколико могућих сценарија опстанка “Златаре Мајданпек”. Заједничко им је да се верује да би пре краја 2015. године могло да дође и до трећег јавног позива за учешће у поступку јавног прикупљања понуда са јавним надметањем ради продаје имовине овог субјекта приватизације. То би могло да одложи стечај који се у противном најављује већ почетком наредне године.
Верујем и надам се да ће се за опстанак “Златаре Мајданпек” пронаћи решење, да ће се, ипак, појавити купац и омогућити да она настави рад – каже Дејан Вагнер, први човек Општине Мајданпек и наглашава да је затварање и једног радног места велики губитак за ову средину, али да је баш због тога важно да фабрика даље ради.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Актуелно

3 Коментари

 1. xyz

  24. децембра 2015. у 11:42

  Pa znate ko vas je sredio. Cika Jevra i teta Mica, a cemu li se nadate i ako bi se privatizovali kada je sve pokradeno, a majstori otisli.

 2. Nenad

  26. децембра 2015. у 19:15

  Dejan Vagner priča uz vetar. Da je opština htela ona je mogla ranije da se uključi u celu priču oko Zlatare ali nije bilo volje. Da du očistili lesinare ‘ Jevrić, Milica, Dušica itd a ima ih dosta ‘ sve bi bilo drugačije, sve se moglo politički!

 3. STANKO

  27. децембра 2015. у 09:31

  Jevrić Siniša, Dušica Marković, Milica Jasenski, Saša Popović i još sitniji igrači kao što je Mirko Jaje Repedzic su uništili Zlataru.

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…