Почетак Актуелно ТИР-ова лабораторија за контролисање водомера постала овлашћено тело

ТИР-ова лабораторија за контролисање водомера постала овлашћено тело

3 друго читање
0
0
1,103

„Продаја наших водомера – најбоља реклама“

 

Ми смо овлашћено тело типа Ц, што практично значи да контролишемо водомере које производи наше предузеће, али пружамо ту услугу и „трећим лицима“ – каже технички руководилац лабораторије Радослав Ристић. – Осим елемената за водомере, у Преради метала ових дана се израђују равни и пропусни вентили пречника од пола до три цола. – Лабораторији ускоро предстоји прелазак на нови стандард – ISO 17020/2012

ТИР-ова лабораторија за контролисање водомера постала овлашћено телоРТБ, ТИР. – Лабораторија за контролисање водомера у ТИР-овој Преради метала крајем јануара и званично је постала овлашћено тело. Њен технички руководилац Радослав Ристић подсетио нас је како је текао овај процес. Лабораторија је акредитована октобра 2012. године, чиме је стекла право да контролише водомере, али не и да их оверава (то је још увек чинила Дирекција за мере и драгоцене метале). Променом републичких прописа Дирекција је престала да буде овлашћено тело за оверавање, па се приступило овлашћивању појединих акредитованих лабораторија. Стога су и овде почеле активности за овлашћивање, што је трајало годину дана, јер је, по речима Ристића, тај процес дуг а државни органи спори. Тако је лабораторија октобра прошле године добила решење и уписана је у регистар овлашћених тела. Да би све то могло да се оствари и у пракси, опет су морале да се предузму активности везане за добијање жигова и клешта. За то је било неопходно прибавити још папира које издаје Министарство економије.
radoslav-risticПочетком године коначно смо све завршили и 27. јануара преузели смо жигове. Тиме су се стекли сви услови да функционишемо као овлашћено тело, и то 69. (не само у овој бранши него укупно) и, када је реч о водомерима, постали смо седма овлашћена лабораторија у Србији. Ми смо овлашћено тело типа Ц, што практично значи да контролишемо водомере које производи наше предузеће, али пружамо ту услугу и „трећим лицима“. Осим за ТИР, отада нисмо радили ни за кога другог. Најбоља реклама за нас би, у ствари, била продаја водомера жигосаних у нашој лабораторији. Ово је једини готов производ ТИР-а који иде директно у потрошњу и за његову продају треба да се бориш. И његова цена мора да се дефинише на прави начин, јер када се први пут појавиш на тржишту, мораш да будеш најбољи и најјефтинији. Прво смо постигли – наши водомнери су сигурно међу најбољима, мада има много произвођача. Међутим, већина њих купује све делове, само их склапа и продаје водомере. Земунска „Инса“ јесте највећи произвођач не само у Србији него и у региону, али и она ради само механизме а остало увози. Нема ниједног комплетног произвођача, а и ми то нисмо – каже Ристић.
ТИР-ова лабораторија за контролисање водомера постала овлашћено телоУ Преради метала ових дана се раде елементи за водомере, али и вентили (равни и пропусни) пречника од пола до три цола. Међутим, ни вентили се не израђују комплетни, већ само тело – отковак или одливак, јер за то недостају људи и алати. – Када би се „ушло“ у производњу комплетних вентила (капацитет је 2.000 комада годишње), требало би још бар десет извршилаца и неколико машина. Потражња за њима је велика, што није случај и са водомерима, јер је „Инса“ прошле године доста увезла из Турске и Кине – наглашава наш саговорник.
Када је реч о лабораторији, у којој је шесторо запослених, задатак који јој предстоји је прелазак на нови стандард – ISO 17020/2012 који се односи на лабораторије, односно контролна тела. Она је акредитована према старом 17020/2002 који је већ превазиђен, па до краја априла треба усвојити нови. После тога у мају је очекује друго редовно оцењивање од стране Акредитационог тела Србије.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…