Почетак Актуелно Металургија Топионичари ове године дефинитивно уходали нову технологију

Топионичари ове године дефинитивно уходали нову технологију

6 друго читање
0
0
1,693
Топионичари ове године дефинитивно уходали нову технологију

Сви параметри у пројектованим границама

 

Доказ за потпуно овладавање технологијом су резултати рада – преко 82.000 тона анодног бакра. – Топионичари потврдили претпоставку да нова топионица, без обзира на то што је пројектована за прераду 400.000 тона сувог концентрата, без икаквих улагања и са додатним временским искоришћењем од 90 одсто, може да преради и до 500.000 тона сувог концентрата годишње. – Тренутно решавају отпадне, односно фугитивне гасове на конверторској линији и завршетак тог пројекта очекује се до краја децембра или у првој половини јануара идуће године

ТОПИОНИЦА. – Главно обележје године која је на измаку у Топионици јесте дефинитивно уходавање нове технологије, што потврђују и резултати рада током 2017. Производња је стално расла из месеца у месец, јер су, с једне стране, топионичари добијали све више концентрата бакра од басенских рудара, као и увозног. Са друге стране, потпуно су овладавали технологијом, тако да је од августа месечна продукција анодног бакра премашивала 8.000 тона анодног бакра. Те количине су добијене из досадашњег пријема (од почетка године) 330.000 тона сувог концентрата, од чега је 220.000 тона домаћег, остатак из увоза и 13.500 тона секундарних сировина, односно ретура. До половине децембра укупно је дато 79.600 тона анодног бакра, у наредних 15 дана очекује се још 3.000 тона, тако да ће година бити окончана са преко 82.000 тона. По пројекту је предвиђена производња 90.000 тона (80.000 тона из „свежих“ сировина и 10.000 тона из рециклираног бакра), тако да мало недостаје до потпуног овладавања продукцијом пројектованих вредности нове технологије.
Овакве билансе омогућило је и повећано временско искоришћење агрегата које је премашивало 90 одсто. У претходном периоду (до почетка ове године) највећи проблем у Топионици био је минирање „ап-тејка“ (прелаз између ФСФ-пећи и котла), па су застоји због његовог минирања „обарали“ временско искоришћење испод 90 процената. Осим технологијом, топионичари су овладали и одржавањем „ап-тејка“, што сматрају једним од већих успеха. У претходних шест-осам месеци „ап-тејк“ више и не помињу као проблем, јер се његово чишћење редовно изводи једном до два пута месечно, у трајању од пет до осам сати, за разлику од ранијег периода када је тај застој трајао по неколико смена, и то више пута месечно.
Елиминација тог застоја, повећано временско искоришћење и све већа количина концентрата из месеца у месец – све то омогућило је да од августа месечна производња „прескаче“ 8.000 тона, а свака изнад 7.500 тона „говори“ да су топионичари радили у пројектованим вредностима нове технологије. Истовремено, такви резултати су постигнути без нарушавања планираних параметара потрошње нормативног материјала и вођења процеса. Тиме су и потврдили претпоставку да нова топионица, без обзира на то што је пројектована за прераду 400.000 тона сувог концентрата, без икаквих улагања и са додатним временским искоришћењем од 90 одсто, може да преради и до 500.000 тона сувог концентрата годишње.
Овогодишња производња апсолутно је вођена по пројектованим технолошким параметрима који су омогућили да, осим потрошње кисеоника, сви нормативни материјали буду у предвиђеним границама. Повећана потрошња кисеоника директно је у функцији квалитета шарже. Малим, додатним побољшањем улазних сировина, топионичари очекују да ће и овај параметар свести у пројектовани. Искоришћења су, такође, у планираним вредностима, мада још увек варирају, у првом реду, због рада старом флотацијом за флотирање топионичке шљаке. Међутим, последњих месец дана интензивно се монтира нова, тако да се током јануара очекује почетак њеног рада, чиме се стварају услови да пројектована вредност искоришћења бакра до блистера (98,5 одсто) више ничим не буде угрожена. Када је реч о квалитету рада топионице, тенденција је да се иде ка богатијим бакренцима – они са којима се тренутно ради су квалитета 56-58 одсто бакра, а циљ је да се пређе изнад 60-62 процента, што, уосталом, пројекат и предвиђа.

У наредној години топионичари очекују стандардни прилив потребних количина концентрата, као и побољшање њиховог квалитета, пре свега, смањење влаге испод десет одсто, с обзиром на то да стиже концентрат са повременим „искакањем“ параметра влаге изнад десет, што прилично отежава рад, најпре, унос у сушач. Тренутно дефинитивно решавају отпадне, односно фугитивне гасове на конверторској линији и завршетак тог пројекта, такође, очекује се до краја децембра или у првој половини јануара идуће године. Реч је о тзв. опитном пројекту који би требало да потврди да је могуће смањити концентрацију сумпор-диоксида из фугитивних гасова третирањем кречним млеком и пустити их на димњак са концентрацијом у пројектованим границама, односно законом дозвољеним.
Наредну годину обележиће и дефинитивно рушење старе технолошке линије у топионици, као и старе фабрике сумпорне киселине (контактна два). Увелико се демонтира опрема старе топионице, делови од бакра се претапају у конвертору, бакроносни материјал са дна се изузима из старе пламене пећи, тако да ће она почетком идуће године бити спремна за уклањање са садашње позиције и одлазак у старо гвожђе.
Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…