Почетак Актуелно Топионичари радно прославили Међународни празник рада

Топионичари радно прославили Међународни празник рада

2 друго читање
1
0
818

„Дан као и сваки други“

 

Свакодневно чинимо велике напоре да би производња ишла како треба и грађанима било боље – поручио управник Топионице Саша Радуловић

Топионичари радно прославили Међународни празник радаРТБ, ТОПИОНИЦА. – Топионичари, као многи други басенски радници који су и данас на својим радним местима, нису осетили ћуди варљивог пролећа 2014. То што је сунце шкртарило, а киша „покварила“ овогодишњи првомајски уранак, њима не значи ништа. Греје их топлота бакренца којим се из лонаца „хране“ конвертори, „црвени“ метал који се разлива у калупе, бакарна река која не престаје да тече без обзира на то који је датум у календару. У одељењу конвертора затичемо Горана Јовановског који овде ради од 1990. године.
Топионичари радно прославили Међународни празник радаИако је данас Међународни празник рада, за нас је то сасвим нормалан дан као и сви остали. Радимо даноноћно без обзира на празнике. Засад смо добро мотивисани за посао. Видећемо шта нас очекује надаље, јер се прича се о приватизацији. Мало смо незадовољни условима рада, све остало је како треба – казује Горан.
Топионичари радно прославили Међународни празник радаЊегов имењак, али Думитровић, сменски мајстор на пламеној пећи, такође, потврђује да и данас, Првог маја, раде као сваке године и то им не пада тешко. – Радимо за све празнике, како бисмо произвели што више бакра. Жеља нам је да се нова топионица заврши што пре и да нашем граду и свима нама буде боље – истиче Горан Думитровић.
Наш водич кроз Топионицу, управник Саша Радуловић, успут нам је испричао да је у прва четири месеца радила стабилно, уз повећање производње анодног бакра „у разумним границама“. Забележено је технолошко искоришћење од 94,3 и временско искоришћење од 96,7 процената, што Радуловић сматра изузетно високим с обзиром на неповољне метеоролошке услове. Топионичари радно прославили Међународни празник радаПланови за ову годину су јасни и из месеца у месец производни учинци треба да буду све бољи.
Поново бих замолио наше суграђане да буду максимално толерантни када дође до високих садржаја сумпор-диоксида у атмосфери, јер уверавам све да ниједан чинилац производног ланца, односно управљања у Топионици, не схвата олако екологију у граду. Са друге стране, „у комшилуку“ имамо градилиште нове топионице и фабрике сумпорне киселине, као и велики број радника на њему, и њима, наравно, мора да обезбедимо услове, како би могли да раде квалитетно. Топионичари радно прославили Међународни празник радаТреће, а у ствари то је на првом месту, имамо производњу бакра која је предуслов за све. Молим Боране да верују да је ово заиста тако и да нам производња није алиби за лошу екологију. Сваког дана чинимо велике напоре да би производња ишла како треба и грађанима било боље – нагласио је Радуловић.
Наш саговорник је на крају свим радницима Топионице, ТИР-а и РТБ-а пожелео срећан Међународни празник рада. – Њима и њиховим породицама желим пуно здравља. Можда је дошло време да почнемо да размишљамо на другачији начин о времену у коме живимо и о времену које долази, да будемо мало више посвећенији послу, а, наравно, много више својим породицама.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Актуелно

Један коментар

  1. Miki

    1. маја 2014. у 13:46

    Mi cemo da dizemo proizvodnju,pa cemo da pustimo i uhodamo topionicu a onda ce hladno da nas prodaju – da budemo robovi koji ce da rade za minimalac za nekog tajkuna.To je buducnost koju su nam ovi namenili. I mi cemo normalno da pristanemo na sve to !?

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…