Почетак Актуелно Металургија Топионичари у октобру наставили тренд пораста производње

Топионичари у октобру наставили тренд пораста производње

6 друго читање
0
0
1,087

Премашено 7.500 тона анода

За 24 дана продуковано преко 6.000 тона анодног бакра. – Искоришћење се држи на пројектованих 97-98 одсто. – За девет месеци топионичари дали 57.485 тона анода, што је, у просеку, нешто изнад 80 одсто планиране количине

Топионичари у октобру наставили тренд пораста производњеТОПИОНИЦА. – За девет месеци ове године Топионица је примила укупно 60.727 тона „црвеног“ метала, од чега 51.863 тоне у концентрату (33.860 тона из домаћих и 18.003 тоне из увозних сировина), 7.257 тона бакра прерађеног преко ретура, 1.604 тоне домаћег тзв. отпадног скрапа и 2,5 тоне из муља. Стартна залиха на почетку године износила је 414 тона, тако да је „улаз“ сировина за овај период достигао 61.141 тону. У прераду је „ушло“ 60.418 тона из којих је добијено 57.485 тона анодног бакра, што је, у просеку, нешто изнад 80 одсто планиране количине. Искоришћење метала је било 95 процената (планско 98%) на које је утицао, пре свега, отежан рад у зимским месецима (од јануара до марта су били присутни проблеми са влажним концентратима, транспортом системом трака од сита до сушача, повећаним растуром, мањом прерадома, тако да се све то негативно одразило на искоришћење). Касније, у месецима после ремонта, који је обављен од 25. јуна до првог јула, искоришћење се кретало у планираним вредностима.
Топионичари у октобру наставили тренд пораста производњеОд првог јула радимо са топионицом која је „изашла“ из ремонта и у чијем раду се апсолутно примећују његови ефекти. Искоришћење је враћено на 98 одсто, а поправљени су и остали параметри рада агрегата – радна температура електростатичког филтера на излазу је враћена на 300 степени Целзијусових, што је изузетно важно за његов исправан рад, отпрашивање је почело да се „држи“ у пројектованим границама, све четири зоне су под напоном у функцији, котао ради са 80% искоришћења, даје продукцију паре од близу 20 тона на сат, што опет има ефекта преко рада турбине, где после ремонта бележимо 50 процената искоришћења (пре ремонта било је тридесетак одсто). На пример, у јулу је овај показатељ бележио 82%-83%. После ремонта добијани су бакренци у пројектованим вредностима (57%-58% бакра у бакренцу), што се тиче количине, конверторске операције смо наставили да водимо са шест до седам лонаца по операцији. То је смањило продукцију хладног материјала и, истовремено, повећало њихово претапање, тако да сада имамо тзв. вишак хладног материјала од 700-800 тона месечно који се прерађује преко флеш-пећи. Присутна је тенденција даљег смањења вишка хладног материјала, а повећана је и његова прерада преко конвертора зато што после ремонта флеш-пећ даје квалитетне бакренце који су идеални за топљење веће количине хладних материјала. Са друге стране, „притегнути“ су агрегати, па излазе веће количине бакренца – рекао је Славиша Стефановић, технички руководилац Топионице.
Топионичари у октобру наставили тренд пораста производњеУ том периоду уходавала се и нова флотација за прераду топионичке шљаке, тако да је повећана и њена прерада, што је позитивно утицало и на топионичко искоришћење. Претходних месеци добијају се концентрати од шљака са количином бакра од 23%-25%, што је близу пројектоване вредности. Летњи период карактерисао је недостатак индустријске воде, па је, поред производње, велике напор уложен у рационалну потрошњу воде које је било на располагању. Екологија је и у овом периоду била приоритет приликом вођења произвоидње, тако да је забележен изузетно квалитетан рад топионице са еколошког аспекта, јер су, по речима нашег саговорника, врло ретко мерне станице идентификовале чак и незнатне количине сумпор-диоксида.
Топионичари у октобру наставили тренд пораста производњеУ октобру је настављен тренд пораста производње – за 24 дана топионица је продуковала преко 6.000 тона анодног бакра. Од планираних 5.580 тона, стигло је 5.006 тона бакра у концентрату, од чега је 3.155 тона из домаћих, а 1.851 тона из увозних сировина. Чим стигну, пусте се у процес производње, тако да је прерађен сав пристигли концентрат, па је, заједно са ретуром и скрапом, произведено 6.088 тона анода. Искоришћење се држи на пројектованих 97-98 одсто. Потрошња нормативних материјала, пре свега, кисеоника и азота је, такође, у предвиђеним границама, односно троши се потребна количина за дати састав шарже, јер је потрошња ова два норматива у функцији квалитета шарже, односно концентрата који топионица прерађује. С обзиром на то да се концентрати допремају редовно, како домаћи тако и увозни, овде очекују да октобарска производња премаши 7.500 тона анодног бакра.
Наш саговорник додаје да предстоје месеци у којима се увелико обављају припреме за зимски период рада, када се враћа оштећена изолација, затварају системи траком, облажу и поправљају надстрешнице и кровови објеката.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…