Почетак Актуелно Рударство У борској Јами почело откопавање рудних тела „Т1“ и „Т2“

У борској Јами почело откопавање рудних тела „Т1“ и „Т2“

4 друго читање
0
0
948

  Копају и истражују

 

Док у наредне две године из “Т”- серије рудних тела буду вадили руду са 1,7 одсто бакра, око њих ће трагати за новим и богатијим лежиштима, а створиће услове и за потпуно упознавање огромне „Борске реке“. – За три месеца Јама дала 110.514 тона руде са 1.600 тона бакра. – У окну замењене вођице малог лифта, ремонтовани камион и утоварач, припремају замену скипа
Копају и истражујуРТБ Бор, ЈАМА
. – Почетком априла завршено је откопавање рудног тела „Т“ и то потврђено документацијом у којој је неведено шта је све рађено и извађено. Подсетимо да су пред почетак овог посла многи сумњичаво вртели главом због примене потпуно нове, тзв. аустријске тунелске методе коју је предложио Рударско-геолошки факултет. Поента је била у обезбеђењу кровине и бокова анкерима од 9 до 25 м (што је радила бугарска фирма “Полимер инжект”), али је све безбедно приведено крају. Откопано је 219.763 тоне руде са 8.590 тона бакра у њој (средњи садржај четири процента.) Средњи садржај злата је 2,4 грама по тони, а сребра 7,5 грама. У језгру рудног тела садржаји су били и већи. Јама сада наставља рад откопавањем “Т”-серије рудних тела и рудног тела “Брезаник”, а израдом ходника и рашчишћавањем северног дела лежишта припрема се повратак у рудно тело “Тилва рош”.
Копају и истражујуУ рудним телима “Т1” и “Т2” већ су откопане три коморе и почеће њихово осигуравање како би се у горњем слоју оставила заштитна плоча, а наниже откопавало – каже управник Јаме Петар Пожега. – Коморе су високе до 12 и широке до 15 метара, а метода откопавања подразумева остављање заштитиних плоча и стубова. До нивоа 17. хоризонта у овим рудним телима је нешто преко 100.000 тона руде.
Копају и истражујуОд почетка године до првих дана априла у Јами је откопао 110.514 тона руде са 1.600 тона бакра, што је 96,4 одсто тромесечног плана. Рудари ће у априлу настојати да дају преко 40.000 тона руде са преко 500 тона бакра. И док се ради пројекат за запуњавање рудног тела „Т“, у Јами су започели израду истражног ходника према рудном телу „Д“. – Ходник ће бити дуг до 500 метара а на сваких 50 метара урадићемо истражне коморе – објашњава Пожега. – Добро је што смо га најзад започели јер је веома важан за наш будући рад, а геолози се надају да ће, истражујући одатле, пронаћи још неко богатије рудно тело. Током минулих месеци, уз настојање да остваримо план, урадили смо и неке ремонте. У окну смо заменили вођице малог лифта, ремонтовали смо камион а сада и јамски утоварач, припремамо замену скипа новом извозном посудом и стално чистимо преталожник на 15 хоризонту.
Копају и истражујуПрема речима Трајче Тончића, руководиоца Сектора за геологију Рудника бакра Бор, на месту рудног тела „Т“, које је он пронашао, сада је јединствен и највећи подземни простор у Европи запремине 68.000 кубних метара. – То је био импозантан подухват стручњака и рудара не само за наше већ и прилике на Балкану – каже Тончић и додаје: – Следи откопавање, такође новооткривених рудних тела “Т1” и “Т2“ у којима је 700.000 тона руде са 1,7 одсто бакра. У Јами је планирано и петогодишње истраживање њихове и околине рудног тела “Д” у коме је око 1,5 милиона тона руде 0,9 одсто бакра. Очекујемо још богатија лежишта, али да би се све то извело треба урадити поменути истражни ходник са пратећом инфраструктуром.
Копају и истражујуЗа време експлоатације рудних тела Т1 и Т2, у плану је да се доистражи и лежиште “Борска река”. За то је потребно најмање пет година, односно 20 до 30 хиљада метара истражних бушотина и до три километра истражних ходника. Засад се зна за 500 милиона тона руде у овом лежишту, а Тончић сматра да ће резерве порасти на милијарду тона тако да методу његовог откопавања треба озбиљно размотрити. – Оверене рудне резерве „Борске реке“ сада су 320 милиона тона са садржајем бакра од 0,5 одсто, али садржај метала расте са дубином. Баш због избора методе откопавања структурним бушотинама са површине истражићемо геомеханичке карактеристике наткопног масива, али ће се највећи обим доистраживања обавити из Јаме. У плану је израда нископа са 17. хоризонта према 19. а касније из 19. хоризонта истражни ходник дуг два километра који ће пресећи цело лежиште “Борска река”. Из њега ћемо урадити попречне ходнике из којих ћемо потпуно истражити лежиште. Надам се да ћемо тај пројекат завршити до краја године како би током идуће и наредних година започели та истраживања.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…