Почетак Актуелно Рударство У Јами пробијено 350 метара нископа ка 19. хоризонту

У Јами пробијено 350 метара нископа ка 19. хоризонту

2 друго читање
1
0
914

Напредују уз велике напоре

 

Одозго, са 17. хоризонта откопано је преко 300 метара, уз тешкоће у одвозу материјала, а одоздо, са 19. хоризонта, 32 метра, уз стално подграђивање ходника, иначе веома важног за будућност Јаме. – Управник Јаме Владимир Фуфановић најављује ребаланс плана како би се до краја године надокнадило подбачено у протеклим месецима
У Јами пробијено 350 метара нископа ка 19. хоризонтуРББ, ЈАМА
. – Почетком априла у борској Јами је и са 19. хоризонта започет ходник којим ће се тај најнижи хоризонт спојити са седамнаестим и тако омогућити приступ већим количинама руде у рудном телу „Борска река“ и олакшати експлоатација оближњих рудних тела, пре свега „Т1“ и „Т2“. Како нам је рекао управник Јаме Владимир Фуфановић, рудари напредују скоро по плану и до сада је урађено преко 300 метара одозго, за 17. хоризонта, одакле се кренуло почетком године, и 32 метра одоздо, са 19. хорзонта. Да би се рудари срели треба да откопају још 550 метара (300 м хоризонтално и 250 м косо).
У Јами пробијено 350 метара нископа ка 19. хоризонтуНапредујемо нешто спорије него што смо рачунали – каже Фуфановић. – Са горње стране проблем је одвоз руде, а са доње сваки метар ходника мора да се осигурава мрежама и анкерима. Одоздо смо касније кренули и због тога што смо морали да раставимо утоварач у делове, да га спустимо кроз окно од 80 метара и поново саставимо како бисмо њиме радили. Он ће ту остати и по завршетку нископа и служити за претовар руде. Ових дана смо оформили и четврту смену како би се радови убрзали, али је снабдевање репроматеријалом, а и сам одлазак на доње радилиште и даље компликован. Међутим, искористићемо све могућности да овај важан посао за будућност Јаме што пре завршимо.
У Јами пробијено 350 метара нископа ка 19. хоризонтуУпоредо са нископом, у Јами се боре и за више бакра. У априлу је требало да откопају 42.000 тона руде са 333 тоне “црвеног” метала у њој. Међутим, циљ им је за мало измакао. Дали су 38.498 тона руде са 261 тоном бакра, што је мање за око 3.500 тона руде и око 70 тона бакра. Копано је у рудним телима „Брезаник“, „Тилва рош“, „Т1“ и „Т2“ и једино је у рудном телу „Т1“, по речима управника, изостао очекивани садржај бакра. Уз то, залегање овог рудног тела и његов стенски састав подразумева откопавање са сталним осигуравањем кровине.
У Јами пробијено 350 метара нископа ка 19. хоризонтуЗа мај смо планирали 40.000 тона руде са 316 тона бакра – каже Фуфановић. – То је мање од основног плана јер смо одлучили да заменимо балансно уже на систему за извожење руде. Реч је о сајли која спаја оба скипа на извозном окну. Једна је оштећена, па прети хаварија која би нас коштала месец дана стајања. Све је спремно за овај посао, а планирано је да направимо мало веће резерве руде, па да станемо на четири дана и сајлу заменимо, док би остале производне целине овог погона могле да раде. Замену ћемо, највероватније, обавити до краја месеца јер нас даље одлагање може одвести у веће неприлике.
У Јами пробијено 350 метара нископа ка 19. хоризонтуС обзиром на досадашњи учинак Јаме, управник најављује ребаланс плана како би се у наредним месецима надокнадило пропуштено и достигао годишњи план од скоро 600.000 тона руде са 5.959 тона бакра у њој. За протекла четири месеца борској флотацији требало је да се испоручи 180.820 тона руде са 1.501 тоном бакра. Међутим, дато је 164.145 тона руде са 1.213 тона бакра, што је 80-ак одсто плана. – Месечна остварења мораће са 40-ак хиљада тона да оду на преко 50 хиљада. За то ће нам бити потребно више радилишта (локације имамо) и још рудара. Јер, доста њих је отишло у пензију па у директној производњи сада ради само 85, а до краја маја одлази још једна група. Недостају људи и на извозном систему да би смо оформили четири смене и више користили транспортну траку по 19. хоризонту. Сада настојимо да руду извозимо ноћу, када је струја јефтинија, јер 500 киловата нам је потребно само да трака крене, скипови „вуку“ мегават и по

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Један коментар

  1. jugoslav radovic

    12. маја 2014. у 21:33

    Druze Fufo ima li tamo jedno slobodno radno mesto za tvog druga,masinskog inzenjera,smera masinstvo u rudarstvu?

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…