Почетак Актуелно Мајданпек У кругу РБМ-а чисте корито Пека

У кругу РБМ-а чисте корито Пека

3 друго читање
0
0
867

Да се од падавина не страхује

 

Из корита реке у кругу Рудника почело је чишћење наталоженог материјала и наноса да би се убрзао проток воде и створили услови за уређење корита Пека кроз град
У кругу РБМ-а чисте корито ПекаРБМ
. – Маниром добрих домаћина, пре календарског почетка пролећа, у Руднику бакра Мајданпек започели су чишћење корита реке Пек у кругу рудника. Тиме се стварају услови да Пек, очишћен од наталоженог материјала и муља, буде бржи и чистији, што ће омогућити да се исти посао обави у горњем делу реке, кроз град. Јер, пролећно уређење града није комплетно ако се не очисти корито реке која уз мало напора може да буде украс града.
У кругу РБМ-а чисте корито ПекаГоран Репеџић, главни пословођа производње на Површинском копу РБМ-а, објашњава да је чишћење почело од Транспортног система, Фазе 1, па све до Аутобуске станице: – Због велике количине материјала, који је током јесени и зиме са падавинама доспео у корито реке Пек, принуђени смо да ово урадимо. На тај начин обезбеђујемо читав овај простор и за случај нових обилних падавина. Матријал и нанос наталожен у кориту, као и корење и дрвеће, гомилали смо на самој обали, а сада камионима одвозимо на јаловиште. Из књажевачке “Ерозије” ангажовали смо ровокопач са продуженом “руком” од 17 метара, који са лакоћом чисти и неприступачне терене, док је наш ровокопач ангажован на изради таложника за испумпавање муља са Северног ревира како се не би, са атмосферским водама, сливао у реку.
У кругу РБМ-а чисте корито ПекаРеч је о траси од 800 метара са које извлачимо огромне количине материјала. Када очистимо деоницу у кругу РБМ-а, чиститићемо корито Пека до Аутобуске станице. То ће утицати на смањење нивоа реке у горњем делу, што ће омогућити да се и кроз град корито реке очисти и уреди – додаје Драгиша Анђелковић, управник Површинског копа РБМ-а.
Као друштвено одговорно предузеће, чинимо и оно што је у интересу града – подсећа Бранислав Томић, директор РБМ-а. – Чисто и продубљено корито Пека је потребно да не би било поплава као прошле године, а леп и уређен простор заједнички је интерес и Рудника и становника Мајданпека.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…