Почетак Актуелно Металургија У понедељак почиње изградња противпожарног пута за нову топионицу

У понедељак почиње изградња противпожарног пута за нову топионицу

0 друго читање
0
0
1,343

Технички пријем све ближи

На месту где је срушена зграда старе пламене пећи и реактора треба да прође противпожарни пут за нову топионицу, што је био кључни услов, јер се на тај начин отклања примедба комисије за технички преглед – каже Младен Живковић, руководилац грађевинског одржавања у Топионици

У понедељак почиње изградња противпожарног пута за нову топионицуТОПИОНИЦА и СУМПОРНА. – Да рушење старе топионице и фабрике сумпорне киселине напредује и тече планираном динамиком уверила нас је и данашња слика коју смо затекли на терену. Наиме, хала пламене пећи број један и вишеспратна зграда реактора са пратећом машинском опремом – нестале су са лица земље. Дошло се, како грађевинци воле да кажу, до коте нула. На све стране бректала је механизација која је рашчишћавала то подручје. Како нам је рекао Младен Живковић, руководилац грађевинског одржавања у Топионици, то би требало да се заврши овог викенда и у понедељак (23. јула) почне изградња противпожарног пута од туцаника предвиђеном трасом између нове топионице.
У понедељак почиње изградња противпожарног пута за нову топионицуРушење зграде пламене пећи и реактора (50 метара) не само што је био посао који се изводио на највећој висини, него и најопаснији, јер се горњи део реактора налазио у непосредној близини нове топионице. Морало је да се ради изузетно пажљиво, како не бисмо оштетили ниједан агрегат у новој топионици. Измештање и прикључење цеви за секундарну воду која служи за хлађење флеш-пећи обављено је током недавног планског ремонта Топионице и Сумпорне. Направљен је пролаз између ових цеви и, након рашчишћавања терена, у понедељак почињемо постављање противпожарног пута. Овим ће противпожарна сигурност нове топионице достићи прописани ниво без којег се не може обавити ни технички пријем нити добити употребна дозвола. Ово је било кључно, јер на тај начин отклањамо примедбе комисије за технички преглед и све смо ближи окончању техничког пријема нове топионице – истакао је Живковић.
На овом „градилишту“, како га сви зову, нема одмора. Радници „Екоуније“ настављају да руше халу котла, пламенопећне електрофилтере, а у Сумпорној контактни котао. Комплетно рушење треба да се оконча у септембру.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…