Почетак Актуелно Мајданпек У ПУС-у РБМ-а успешно ремонтовали кашику багера

У ПУС-у РБМ-а успешно ремонтовали кашику багера

5 друго читање
0
0
2,298
У ПУС-у РБМ-а успешно ремонтовали кашику багера

Уштедели 80 хиљада евра

 

Кашика за „ОК“ багер била је толико оштећена да се ремонт доводио у питање, али су у машинској радионици сами направили чело кашике које, иначе, кошта око 100 хиљада евра, изнова направили патос и уједначили делове уграђујући навлаке и зубе (домаће производње) багера „ПЦ 3000“, који су четири пута јефтинији од увозних
У ПУС-у РБМ-а успешно ремонтовали кашику багера РБМ
. – У Производним услугама мајданпечког Рудника бакра не посустају када су у питању рационализације, иновације и иновативан рад везан за освајања израде појединих делова од виталног значаја за производњу. О томе говори и најновији подвиг – успешно ремонтована кашика „ОК“ багера, капацитета 15 кубних метара. Сопственим радом остварили су велику уштеду, јер је изостала куповина новог чела које кошта око 100 хиљада евра.
У ПУС-у РБМ-а успешно ремонтовали кашику багера Кашика за „ОК“ багер била је толико оштећена да се исплативост ремонта доводила у питање. Патос је био је тотално оштећен, а чело кашике на које се каче зуби готово да није постојало – објашњава проблем са којим су се суочили Неђељко Чавић, управник ПУС-а. – Након одлуке да, ипак, започнемо ремонт, било је потребно купити ново чело које кошта око 100 хиљада евра, али смо, опредељени као и увек за максималне уштеде, одустали од куповине и одлучили да ручном израдом до њега дођемо у машинској радионици. – Купљен је лим чувеног произвођача шведског челика „хардоx“, тзв. стренx 700 дебљине 140 милиметара и помоћу бренера и брусилице направљено је чело. Било је тешко аутогено резати лим од 140 до 190 милиметара, јер је рез ишао под углом, па смо морали правити посебан алат за резање. Чавић додаје да су у томе успели захваљујући искусном вариоцу Зорану Стојановићу који се максимално ангажовао, показујући да машинској радионици не мањкају врсни мајстори.
У ПУС-у РБМ-а успешно ремонтовали кашику багераОштећени патос направили смо изнова варећи сегментно лимове, такође, од шведског челика „hardox“. Да бисмо уједначили делове, уградили смо навлаке и зубе багера „ПЦ 3000“, израђене у домаћој ливници – саопштава још детаља пословођа Драги Николић, и како се дошло до тога да се на два различита багера, „ОК“ и „ПЦ“, уграђују исте навлаке и зуби домаће производње, четири пута јефтинији од увозних.
Овим послом запослени у Производним услугама остварили су уштеду од око 80 хиљада евра – истиче Бранислав Томић, директор Рудника бакра Мајданпек. Подвлачи да је ПУС још једном показао да најјефтиније и најбрже може да изради кључне делове и склопове и тако максимално смањи застоје на опреми РБМ-а. У ПУС-у настављају битку за уштеде, па, како каже главни креатор уштеда у овом погону али и РБМ-у – Неђељко Чавић – већ планирају ремонт кашике за багер „ПЦ 4000“, на исти начин, без куповине новог чела.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…