Почетак Корпоративна одговорност За лепши Бор У Слатини пуштена у рад мерна станица за праћење квалитета ваздуха

У Слатини пуштена у рад мерна станица за праћење квалитета ваздуха

6 друго читање
0
0
1,104

Новом топионицом до дозвољених граница

Т. Поповић: Од почетка рада нове топионице ситуација се рапидно променила – концентрације сумпор-диоксида знатно су ниже и учесталост великих концентрација много ређе. – Б. Перић: Надам се да ће се овај тренд наставити, а мерна станица приказати што мање нежељених примеса у ваздуху. – С. Перишић: Први пут у историји откад постоје мерења на овим просторима Бор ће ове године бити у дозвољеним границама по српским стандардима који су, истовремено, европски и светски
У Слатини пуштена у рад мерна станица за праћење квалитета ваздухаСЛАТИНА
. – Тихомир Поповић, начелник Одељења за контролу ваздуха у Агенцији за заштиту животне средине Србије, Душанка Миљковић, помоћник директора ТИР-а за заштиту животне средине, и Бранко Перић, председник МЗ Слатина, данас су свечано пустили у рад аутоматску мерну станицу за праћење квалитета ваздуха у Слатини. Изражавајући велико задовољство у лично и у име Агенције што је овим чином још једно мерно место на подручју Бора укључено у државну мрежу за аутоматски мониторинг квалитета ваздуха, Поповић је рекао:
У Слатини пуштена у рад мерна станица за праћење квалитета ваздухаЗбог специфичне ситуације и по стандардима домаће и европске регулативе, борско подручје је досад било у трећој категорији квалитета ваздуха (са највећим прекорачењима и највећим интензитетом). Од почетка рада нове топионице ситуација се рапидно променила – тренд је врло позитиван, јер су концентрације знатно ниже и учесталост великих концентрација много ређе. Уколико до краја године послуже метеоролошки услови и активности оператера топионице буду у планираним оквирима, може да се деси да, практично, после више деценија Бор има концентрацију сумпор-диоксида која је у границама дозвољених на годишњем нивоу. Биће нам велико задовољство да тај податак објавимо, а вероватно и вашим суграђанима. Трудићемо се да ово мерно место буде под истим условима одржавања и калибрације као и сва остала у државној мрежи.
У Слатини пуштена у рад мерна станица за праћење квалитета ваздухаБранко Перић се најпре захвалио, пре свега, РТБ-у и Агенцији који су мерну станицу поставили овде, „јер је неспорно да је Слатина једно од најзагађенијих места у окружењу, не само у општини Бор него можда и у Европи“. – Ово је значајан и велики догађај за Слатину. Оваква мерна станица, која ће пратити концентрацију сумпор-диоксида и осталих примеса у ваздуху, од општег је интереса и на тај начин покушаћемо да поправимо квалитет ваздуха. Новом топионицом смо много тога добили и, надам се, да ће се овај тренд наставити, а мерна станица приказати што мање нежељених примеса у ваздуху. Такође, и да ће се до краја године или евентуално у следећој завршити све оно што је предвиђено споразумом МЗ Слатина и РТБ-а на опште задовољство мештана нашег села.

Еколошко скенирање околине Бора
У Слатини пуштена у рад мерна станица за праћење квалитета ваздухаСрбија је ушла у међународни пројекат (финансира ЕУ) којим су обухваћени Панчево, Лозница и Бор као најзагађеније општине у држави. Из овог мултидисциплинарног пројекта којим ће се генерално испитивати животна средина (вода, тло, ваздух) чак ћемо добити значајна средства за отклањање еколошких акцидената из прошлости, као што је депонија са пираленом, вероватно и нека јаловишта. Покушаћемо да добијемо комплетну слику када је у питању ближа околина Бора, посебно села Слатина и Оштрељ – нагласио је Перишић.
Саша Перишић, помоћник генералног директора РТБ-а за БЗНР, ЗОП и екологију, додао је да је комбинат бакра обезбедио мерну станицу, а да је инфраструктура урађена у сарадњи са локалном самоуправом. – То је део наше обавезе по пројекту нове топионице који је инспирисан екологијом и суштинска намена му је да грађанима Бора и околине коначно обезбеди нормалне услове за живот и рад. У 2014. годишњи просек имисија сумпор-диоксида у животну средину износио је 249 микрограма по нормалном кубном метру, лане око 150, а ове године бићемо испод дозвољене границе (50 микрограма), и то на локацији која је најугроженија у Бору („Градски парк“), док су све остале далеко испод те границе. Први пут у историји откад постоје мерења на овим просторима Бор ће бити у дозвољеним границама по српским стандардима који су, истовремено, европски и светски. Ова мерна станица је, такође, наша обавеза по споразуму РТБ-а и МЗ Слатина. Басен је имао још неке – испитивање земљишта, воде, плодова, здравственог стања људи и стоке у овом селу које ћемо сигурно привести крају у складу са финансијским могућностима предузећа.
Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова За лепши Бор

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…