Почетак Актуелно У светлу признања најбољим радницима Зиђина обележен још један Дан рудара Србије

У светлу признања најбољим радницима Зиђина обележен још један Дан рудара Србије

6 друго читање
0
0
236

Шистекове награде и повеље части

Награда „Инжењер Шистек“ за допринос развоју Србија Зиђин Копер у 2023. години уручена Ивану Владићу, Ненаду Савићу, Ивану Бибановићу (РББ), Драгиши Анђелковићу, Жељку Михајловићу (РБМ), Горану Голубовићу (ТИР) и Ивану Пернату (ЕМО). – Због лавовске борбе рудара са воденом стихијом у време јунских поплава, изванредну храброст и пожртвованост у акцији усмеравања Кривељске реке ка дну копа и одбрани села Кривељ повељу части заслужили запослени на површинском копу „Велики Кривељ“, а исто признање за изузетну храброст, пожртвованост и рударску солидарност у ванредним ситуацијама и акцијама спасавања људи и имовине од пожара и поплава добила и спасилачка чета рудника „Јама“

БОРСКО ЈЕЗЕРО. – У присуству бројних пословних партнера и пријатеља, као и званица из државног и друштвено-политичког миљеа, у хотелу „Језеро“ на Борском језеру обележен је још један Шести август, празник свих који у Србији храбро и пожртвовано зарађују „хлеб са седам кора“. Свечаност је и ове године била посвећена сећању на првог директора Борског рудника, инжењера Фрању Шистека, чије име носи најпрестижније признање за допринос развоју некада РТБ-а Бор, данас Србија Зиђин Копер, а протекла је у светлу признања најбољим радницима Зиђина.

Дубоко поштовање за струку са вековном традицијом

Дан рудара Србије обема компанијама које послују на истоку Србије честитала је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић.
„Свим рударима, запосленима у рударској индустрији и њиховим сарадницима упућујем искрене честитке поводом Дана рудара Србије. Изражавам дубоко поштовање и захвалност што одговорним радом на једном од најризичнијих радних места на свету свакодневно доприносите енергетској стабилности наше земље и њеном убрзаном економском напретку. Држава ће радити још више на побољшању услова рада и безбедности како бисмо наставили да постижемо добре резултате и очували струку која у Србији има вековну традицију. Ваша издржљивост и напор који улажете омогућују нам да осигурамо ресурсе који су кључни за наше друштво и привредни развој. Желим вам сигуран рад, пуно здравља и успеха, уз традиционали рударски поздрав – Срећно!

Поред Шистекове награде која је уручена Ивану Владићу, Ненаду Савићу, Ивану Бибановићу (РББ), Драгиши Анђелковићу, Жељку Михајловићу (РБМ), Горану Голубовићу (ТИР) и Ивану Пернату (ЕМО), Србија Зиђин Копер је на овај дан први пут доделила и посебно признање – повељу части запосленима на површинском копу „Велики Кривељ“ због лавовске борбе рудара са воденом стихијом у време јунских поплава, изванредну храброст и пожртвованост у акцији усмеравања Кривељске реке ка дну копа и одбрани села Кривељ. Исто признање је за изузетну храброст, пожртвованост и рударску солидарност у ванредним ситуацијама и акцијама спасавања људи и имовине од пожара и поплава добила и спасилачка чета рудника „Јама“.

Тек пет година, а већ три милијарде долара инвестиција

Гостима из Министарства рударства и енергетике, Привредне коморе Србије, ЕМС-а, ЕПС-а, представницима установа и јавних предузећа у Бору, синдиката, сеоских и градских месних заједница, медија, као и запосленима у Србија Зиђин Копер и Србија Зиђин Мајнинг добродошлицу је у име Зиђин Мајнинг Групе пожелео потпредседник Ванг Чун.

Светионик инспирације за све нас

Свим рударима, њиховим породицама, грађанима рударског Бора и запосленима у Зиђиновим компанијама честитку су упутили и челници Града Бора.
“С поносом и поштовањем славимо храброст, преданост и неуморни рад који обликује нашу индустрију и доприноси нашој заједници. Упорност и истрајност рудара јесу светионик инспирације за све нас.
Изражавамо дубоку захвалност за ваш труд, посвећеност сигурности и вашу улогу у стварању боље будућности за све нас. Ваша заједничка солидарност и непоколебљива одлучност су водиља у свим изазовима који долазе. Нека вам овај дан донесе радост, поштовање и признања која заслужујете”, наводи се у честитки коју су потписали градоначелник Бора Александар Миликић, његов заменик Миливоје Јаношевић и председник Скупштине Драган Жикић.

За пет година пословања у Србији инвестиције Зиђина износе 2,95 милијарди америчких долара, што је далеко више од уговореног износа улагања на који се Зиђин Мајнинг Група обавезала Споразумом о стратешкој сарадњи са Владом Србије. На име пореза и такси држави је исплаћено укупно 586 милиона долара, док је за социјалне доприносе корпорација издвојила 930 милиона. Друштвену одговорност доказали смо кроз инвестиције и донације у вредности 7,88 милиона долара. Улагањима у инфраструктуру, здравствену заштиту, образовање, културу и спорт допринели смо смањењу сиромаштва у локалној заједници. Од доласка у Србију, Зиђин Мајнинг Група је само у унапређење животне средине уложила 288 милиона америчких долара. Рекултивисана је и озелењена површина од око 3,93 милиона квадратних метара и засађено је пола милиона садница – казао је у име домаћина потпредседник Зиђин Мајнинг Групе Ванг Чун.

Шефица Одсека за рударство у Министарству рударства и енергетике Драгана Јелисавац Ердељан рекла је да ове године Србија очекује 20 одсто већу рударску производњу, првенствено захваљујући двема Зиђиновим компанијама.

Спроводимо интензивне активности у правцу раста овогодишње производње руде метала, пре свега бакра и злата. Очекујемо пораст од преко 20 одсто, где ће највећу заслугу имати Србија Зиђин Копер и Србија Зиђин Мајнинг, па им је Република Србија веома захвална. Такође, дугујемо захвалност и кинеској корпорацији за милијарде долара уложене у развој производних капацитета, рударских и металуршких, а посебно за примену савремених техника и технологија у експлоатацији и металуршкој преради – истакла је Јелисавац Ердељан.

Признања за најбоље

У наставку свечаности она је, заједно са извршним замеником генералног директора Србија Зиђин Копер Танг Куангреном и саветником председника Привредне коморе Србије Мирославом Лутовцем, добитницима Шистекове награде уручила престижна признања. У име награђених захвалили су се Александар Ђорђевић из Србија Зиђин Мајнинга и Иван Пернат из Србија Зиђин Копер.

Za За 55 година додељена 401 Шистекова награда

Награда „Инжењер Шистек“, као највеће признање које Борска индустрија бакра додељује најзаслужнијим појединцима и институцијама за истакнуте заслуге и допринос развоју компаније, установљена је далеке 1968. године. Србија Зиђин Копер је са задовољством наставила лепу традицију дугу 55 година, па су се 2023. плејади од 389 „Шистековаца“ придружили још њих дванаесторица. Седморици „величанствених“ из Зиђин Копера, ове године друштво су правили момци из Зиђин Мајнинга, па су Шистекову награду добили и: Дејан Волојановић, Милош Јоцић, Далибор Стојадиновић, Александар Ђорђевић и Игор Златковић.

Поносан сам што стојим овде, раме уз раме са колегама који трудом и залагањем доприносе успешном пословању Зиђина и привредном развоју Бора, Мајданпека, али и целе земље. Историја рударства дуга 120 година обавезује нас да негујемо традицију и сећамо се великих људи, попут инжењера Шистека. Награда која носи његово име обавезује сваког од нас да наставимо са модернизацијом рударске индустрије и имплементацијом најновијих технолошких достигнућа. Ово признање је награда целом Огранку ЕМО, најмлађем у Србија Зиђин Копер. Има нас равно 100, па послови често превазилазе наше техничке могућности, али не и жељу за успехом. Учествовали смо у изградњи нове флотације „Велики Кривељ“, реконструкцији металуршких постројења у ТИР-у, као и у уградњи и ремонтовању опреме у свим рудницима и фабрикама Србија Зиђин Копер. Санација последица јунске поплаве на кривељском копу била је још један испит зрелости за ЕМО. Ову награду доживљавам као “ветар у леђа” мом тиму за будуће победе. Трудићемо се да задржимо титулу иноватора, да испоштујемо све рокове и креирамо безбедно радно окружење – рекао је руководилац фабрике за машинску дораду, израду склопова и сервисирање опреме у ЕМО Иван Пернат.

Представници спасилачке чете рудника “Јама” Владан Несторовић и Александар Спасић, као и површинског копа “Велики Кривељ” Далибор Јовановић и Марина Марковић добили су од Србија Зиђин Копер повељу части.

Повеља части звучи моћно, баш као што је моћна била и Кривељска река тог 16. јуна. Борба са природом је увек неизвесна и лагао бих када бих рекао да нисмо тога дана сви били уплашени. Као сменски пословођа био сам тога дана задужен за евакуацију људи и машина. Успели смо, јер смо сви функционисали као тим. Успели смо, јер нико није страдао, нико није био повређен, ниједна машина није била изгубљена у тој бујици. Успели смо да победимо реку, да спасимо људе који су остали заробљени код транспортног система, да воду усмеримо ка дну копа и тако спасимо и село Кривељ. Поносан сам због тога на све моје колеге, поносан на ово признање и поносан на чињеницу што је компанија препознала наш труд и јавно нас похвалила – казао је сменски пословођа на кривељском копу Далибор Јовановић.

Други део шестоавгустовске свечаности на Борском језеру био је резервисан за доделу вредносних ваучера учесницима ликовне колоније “Зијин Арт 2023”. Уручене су једна прва, две друге и три треће награде, а Чачанка Александра Ковачевић, чији је рад по одлуци стручног жирија проглашен најбољим, захвалила се организатору у име свих 40 сликара и љубитеља сликарства.

Желела бих да се у име целе уметничке екипе захвалим компанији за врсну организацију. Услови и читава атмосфера били су дивни и врло подстицајни за рад. Имали смо прилику да у предивном окружењу Борског језера стварамо, али и да имамо увид у рад рудника и локалне заједнице Бора. Било је то непроцењиво искуство за све нас, па ћу “Зијин Арт” са задовољством препоручити колегама и радо ћу се и сама вратити опет. Хвала свима за дивно дружење и награде којима сте подржали целокупан уметнички рад – казала је мастер ликовна уметница из Чачка.

Музика, фудбал и ватромет

Вечерњи део шестоавгустовског програма био је намењен грађанима Бора и суседних градова. Њима су Град Бор и две кинеске компаније поклонили фудбалски спектакл и концерт. На градском стадиону су у пријатељској утакмици снаге одмерили српски суперлигаш „Партизан“ и ФК „Бор 1919“, у којој је подмладак „црно-белих“ из Хумске савладао домаћина резултатом 1:0.

Под кишним небом, на стадиону хотела „Језеро“, одржан је концерт Милице Павловић и Исака Шабановића, а музички програм био је употпуњен наступом ди-џеј Шонета и ватрометом.

Богат целодневни програм поводом Дана рудара Србије истога дана имали су и Мајданпечани. Најмлађи су могли да уживају у дечијој представи „Аска и вук“, а њихови родитељи у наступу културно-уметничког друштва „Мајданпек“ и солисткиње на древном кинеском инструменту „пипа“. Мајданпечка установа културе је у сарадњи са Рудником бакра Мајданпек уприличила и изложбу фотографија Милана Клческог под називом „У змајевом гнезду“. Централна градска улица била је тога дана „Улица отвореног срца“, јер су Мајданпечани гратис добијали мајице, пиће и плашинте, док су костимирани аниматори деци делили слаткише и балоне. У поподневним и вечерњим сатима за добру забаву у Мајданпеку побринули су се ди-џеј Милош, Рада Манојловић и Махир Мулалић.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …