Почетак Актуелно У управљање животном средином и екологију SZC досад уложила 77,68 милиона долара

У управљање животном средином и екологију SZC досад уложила 77,68 милиона долара

23 друго читање
1
0
2,221

„Ново Церово“ биће први зелени рудник у Србији

Иако по Уговору о стратешком партнерству са Владом Србије компанија нема одговорност за управљање проблемима које је наследила од РТБ-а Бор, Serbia Zijin Copper ће уложити више напора и инвестиција у њихову санацију, изјавио генерални директор Jian Ximing. – У оквиру рекултивације деградираних рударских површина и санације историјског наслеђа досад засађено више од 61.300 садница, озелењено 349.000 квадратних метара и збринуто 21.024 тоне обичног и 678,3 тоне опасног отпада, рекао Qiu Weijun. – Градоначелник Бора, који је са сарадницима учествовао у озелењавању косина одлагалишта у руднику „Ново Церово“ и са генералним директором компаније посадио прве четинаре, истакао да је овом акцијом исказана спремност свих страна за решавање историјског наслеђа. – Показали сте велику друштвену одговорност према свима нама и радујем се што вам је екологија једна од битних фаза развоја. Сигуран сам да ћемо сви у Бору, на примеру ваших активности, научити да рударство може да буде зелено и уз поштовање свих европских и светских стандарда, рекао Александар Миликић
НОВО ЦЕРОВО
. – У управљање животном средином и еколошку обнову Serbia Zijin Copper досад је уложила 77,68 милиона долара. Велики део тог новца инвестиран је у рекултивацију деградираних рударских површина и санацију историјског наслеђа, а по речима заменика генералног директора SZC за безбедну производњу Qiu Weijuna, за нешто мање од две и по године засађено је више од 61.300 садница, озелењено 349.000 квадратних метара и прописно збринуто 21.024 тоне обичног и 678,3 тоне опасног отпада.
Учињени су велики напори у области заштите животне средине и целокупна еколошка ситуација данас је знатно боља. Ојачане су и саниране бране на флотацијским јаловиштима свих рудника и постигнути изванредни резултати приликом предузимања бројних мера за решавање проблема са прашином, чврстим отпадом, димним гасовима, буком итд. У току је ојачавање старе линије одводњавања у руднику „Велики Кривељ“, а у припреми изградња новог система одводњавања – рекао Qiu Weijun.
Менаџмент Serbia Zijin Copper и челници Градске управе Бора су у акцији озелењавања косина одлагалишта у руднику „Ново Церово“, 14.маја, заједно посадили прве саднице четинара, па је то био и директан повод за изјаве на терену о овој теми. Први бели бор засадили су градоначелник Бора Александар Миликић и генерални директор SZC Jian Ximing, који је, поред осталог казао:
Ова акција је први од многобројних корака које ћемо учинити у правцу првог зеленог рудника у Србији, а „Ново Церово“ ће то постати у блиској будућности. Уложићемо још више у област заштите животне средине и израдити средњорочни и дугорочни план производње и изградње у наредних 2 + 3 + 5 година. Такође, напорно ћемо радити и како бисмо решили историјско наслеђе. Иако по Уговору о стратешком партнерству са Владом Србије компанија нема одговорност за управљање проблемима које је наследила од РТБ-а Бор, Serbia Zijin Copper ће уложити више труда и инвестиција у њихову санацију, ради бољег и квалитетнијег живота у Бору и Мајданпеку. Јер, нису само Борани сведоци наше упорности, то виде и људи у Мајданпеку – казао је Jian Ximing.
Документ о десетогодишњем плану развоја ће, по његовим речима, садржати област заштите животне средине, а највећа инвестиција биће реализована у топионици. Биће изграђени еколошки агрегати за сакупљање и пречишћавање димних гасова, систем за одсумпоравање, нови конвертори и нове анодне пећи, а све то како би квалитет ваздуха у Бору био у потпуности побољшан. Нови инвестициони план биће сачињен по стандардима Европске уније, подвукао је генерални директор SZC.
Градоначелник Бора истакао је да је заједничком акцијом садње белог бора у „Новом Церову“ исказана спремност свих страна за решавање историјског наслеђа.
Показали сте велику друштвену одговорност према свима нама и радујем се што вам је екологија једна од битних фаза развоја. Сигуран сам да ћемо, на примеру ваших активности, сви у Бору научити да рударство може да буде зелено и уз поштовање свих европских и светских стандарда. Озбиљан напредак у развоју Zijina види се на сваком кораку и сви знамо да сте у претходне две и по године инвестирали више од 700 милиона долара у развој рударства и запослили више од 1.200 нових радника. Допринос Zijina расту БДП-а Републике Србије је очигледан, као и виши стандард запослених, али и „тежа“ градска каса – рекао је градоначелник Бора Александар Миликић.
Он је искористио прилику и да захвали Компанији, пре свих директору људских ресурса Huangu Zahoyu, за боље односе са градом.
Бор и Zijin ће заједничким радом бити још успешнији и верујем да ћемо не само Србији и Европи, већ и целом свету, показати да рударство може да буде зелено – поручио је градоначелник.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Један коментар

  1. Rada

    6. октобра 2021. у 10:35

    Mnogo sedstava je ulzeno i stvarno se nadamo da ce NOVO CARSTVO – upravljanje zivotnom sredinom za ekolosku obnovu biti trajno resenje ,a do tada nam je ostalo da se tesimo i ko moze da priusti sebi i kupi ruski fotokataliticki preciscivac vazduha pa bar u svom domu udise cist i kvalitetan vazduh…

Оставите одговор

Погледајте и

Редовно одржавање опреме кључ за боље еколошке ефекте и већу ефикасност борске топионице

Десетодневна контрола рада металуршких агрегата У оквиру застоја још једном су прегледана …