Почетак Актуелно Металургија Управни одбор Пројекта  “нова топионица”  једногласно потврдио рок за завршетак посла

Управни одбор Пројекта  “нова топионица”  једногласно потврдио рок за завршетак посла

12 друго читање
0
0
781

Дан од историјске важности за Србију и РТБ  –  23. децембар 

 

Управни одбор Пројекта “нова топионица” једногласно потврдио рок за завршетак послаРТБ. – У самом финишу изградње нове топионице и фабрике сумпорне киселине у Бору, све уговорне стране у овом, како рече генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски, важном државном пројекту, пројекту који је подједнако битан и у економском и у еколошком смислу, састале су се још једном у Бору и једногласно потврдиле механички завршетак „нове топионице“ до 23. децембра. Управни одбор Пројекта закључио је на данашњој седници да више не постоји ни најмања опасност да ће планирани рок бити пробијен и да се, зато, јавности може недвосмислено саопштити да ће то бити дан када ће сви радови бити окончани.
Управни одбор Пројекта “нова топионица” једногласно потврдио рок за завршетак послаБиће то дан од историјске важности за овај град, грађане Бора и мештане околних села, али и за целу Србију – казао је новинарима Спасковски. – Суочавали смо се током изградње нове топионице и фабрике сумпорне киселине са много проблема, а они су, пре свега, били објективне природе јер смо градили brown-field инвестицију. Док је постојећа топионица радила и обезбеђивала приход Басену, поред ње је ницала нова, превезивали су се каблови и цевоводи, варило се, секло и бетонирало, све тик уз старо постројење. Зато желим јавно да похвалим све учеснике у овом пројекту, почев од SNC Lavalina, који нам је и довео инвеститора за off-shore компоненту – EDC банку, затим Outotec, испоручиоца технологије и опреме за нову топионицу, и Енергопројект, нашу најмоћнију грађевинску и машинску компанију. Наравно, велико хвала и басенским кадровима који су учествовали у пројекту и допринели његовом завршетку у року – рекао је генерални директор РТБ-а Бор.
Истичући посебну захвалност Влади Србије и њеном премијеру Александру Вучићу за, како је рекао, несебичну помоћ, будно праћење и подстрек, Спасковски је нагласио да ће радом нове топионице бити повећан бруто друштвени производ Србије, а пре тога и приходи РТБ-а.
Управни одбор Пројекта “нова топионица” једногласно потврдио рок за завршетак послаЗахвалио бих се Спасковском што нам је омогућио да испоручимо овакву опрему и технологију и то на начин који је описао, дакле као brown-field инвестицију, а велико хвала и свим извођачима и подизвођачима радова који су SNC Lavalinu помогли да пројекат доведе до краја – казао је Етјен Кабана, потпредседник канадске компаније.
Управни одбор Пројекта “нова топионица” једногласно потврдио рок за завршетак послаТони Коркран из финског Outoteca оценио је да је кључ успеха пројекта „нова топионица“ блиска и добра пословна сарадња између свих уговорних страна. – Јесте ово тежак пројекат и компликован посао али, без обзира на то, ми данас не бисмо били тако близу коначног циља да у протекле три године нисмо успоставили, и све време одржавали, блиску и добру сарадњу – казао је Коркран.
Данас када сви заједно, без икакве разлике у мишљењу, можемо да констатујемо да ћемо нову топионицу и фабрику сумпорне киселине завршити до 23. децембра, у име Енергопројекта могу да кажем да ми је била част што смо део овог пројекта. Управни одбор Пројекта “нова топионица” једногласно потврдио рок за завршетак послаРадити и градити нову топионицу доживљавам као дуг према Србији. Заједно смо са РТБ-ом пролазили кроз тешке фазе и поднели много жртава, али ћемо се од данас, као војници када говоре о служењу војног рока, сећати само оних лепих догађаја – рекао је директор београдског Енергопројекта Владимир Миловановић.
Задовољство што је учествовао у, како се изразио, једном од највећих инвестиционих пројеката у југоисточној Европи, није крио ни проф. Бранислав Ивковић. Управни одбор Пројекта “нова топионица” једногласно потврдио рок за завршетак послаУ име Грађевинског факултета у Београду, односно институције којој је поверен надзор над пројектом „нова топионица“, рекао је: – Пројекат је од изузетног значаја за Бор и Србију из два разлога. Један је екологија, која ће Боранима донети чисто небо, а Србији довољно сумпорне киселине која је један од основних елемената за производњу вештачких ђубрива. С друге стране, РТБ Бор ће са новом топионицом удвостручити производњу. Завршавамо, дакле, изузетно тежак пројекат, пројекат велике инвестиционе вредности, али пројекат који сутра отвара нова радна места и представља озбиљан технолошки развој за Србију – оценио је професор Ивковић.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Редовно одржавање опреме кључ за боље еколошке ефекте и већу ефикасност борске топионице

Десетодневна контрола рада металуршких агрегата У оквиру застоја још једном су прегледана …