Почетак Безбедност и заштита Увођење HACCP система за безбедност хране у басенске објекте

Увођење HACCP система за безбедност хране у басенске објекте

8 друго читање
0
0
845

 Сертификати за „Језеро“ и „Клуб РТБ“

 

Оцењивачки тим „Глобал серта“ даће препоруку комисији за сертификацију да изда потврду испуњености у складу са Цодеx Алиментариусом. – Б. Здравковић: „Клуб РТБ“ је изванредно инфраструктурно опремљен, кадровски такође. – С. Буђелан: Захваљујући увођењу HACCP-а, у претходна четири месеца успели смо да смањимо непотребне трошкове у хотелу „Језеро“ за преко 400.000 динара

Увођење HACCP система за безбедност хране у басенске објектеРТБ. – По једна мала неусаглашеност у сваком објекту, које дају могућност доделе сертификата уз достављање доказа о њиховом отклањању у одређеном временском периоду (три месеца) – резултати су оцењивања испуњења захтева стандарда HACCP у хотелу „Језеро“ на Борском језеру и „Клубу РТБ“ у Брестовачкој Бањи које су 17. децембра обавили стручњаци домаће сертификационе куће „Глобал серт“ Ивана Средојевић Божовић и Бобан Здравковић.
Увођење HACCP система за безбедност хране у басенске објектеПрва фаза сертификационе провере, која се састоји од прегледа документације и обиласка локације, обављена је пре десетак дана. Данас је друга фаза чији је циљ утврђивање испуњења захтева Цодеx Алиментариуса који нема тежину стандарда (ИСО 22000 који се бави безбедношћу хране), већ је то препорука Светске организације за храну. Међутим, на основу Цодеxа спроводи се сертификација и имплементација HACCP-а. Оцењивачки тим је на завршном састанку дао своје мишљење, односно препоруку комисији за сертификацију (доноси коначну одлуку) да за ова два објекта изда сертификат испуњености у складу са захтевима Цодеx Алиментариуса – рекао је технички оцењивач Здравковић.
Наш саговорник, који је обавио проверу у „Клубу РТБ“, на крају је изнео и бројне похвале. – Овај објекат је изванредно инфраструктурно опремљен, кадровски такође. Мали недостатак је укрштање путева – улаз радника и улаз сировина и репроматеријала, што лако може да се отклони. Носим добре утиске и са интерне провере, јер су запослени још тада препознали места где може да дође до потенцијалних или где су већ биле неусаглашености, што су, у међувремену, решили. Основа је добра и они ће у наредном периоду још боље схватити захтеве и више радити на њиховом испуњењу – нагласио је Здравковић.
Увођење HACCP система за безбедност хране у басенске објектеБасен Бор је почетком јула одлучио да у своје две пословне јединице које се баве угоститељским услугама, хотел „Језеро“ и „Клуб РТБ“, уведе систем за безбедност хране – HACCP. Циљеви реализације овог пројекта су: повећање задовољства клијената квалитетом и безбедношћу производа/услуга, обука руководства и запослених, усаглашавање са важећом законском регулативом и међународним стандардима и упутствима, повећање продаје производа/услуга, побољшање маркетинг перформанси и категоризација.
Имајући у виду далекосежну визију развоја ових објеката, руководство је чврсто у опредељењу да успостави, примењује и сертификује (са интернационалним признањем) оба објекта према захтевима стандарда за безбедност хране – HACCP. Истовремено им помажемо да испуне захтеве који се пред њих постављају када је реч о квалитету услуга, друштвеној одговорности и процедури за категоризацију објеката. Захваљујући HACCP-у, у претходна четири месеца успели смо да смањимо непотребне трошкове у хотелу „Језеро“ за преко 400.000 динара, што речито говори о исплативости увођења овог система у басенске објекте – каже Славиша Буђелан, координатор за надзор рада HACCP-а

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Безбедност и заштита

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…