Почетак Актуелно Увођење система квалитета у предузећа РТБ-а

Увођење система квалитета у предузећа РТБ-а

12 друго читање
0
0
976

  Укорак са светским нормама

 

После обуке басенских стручњака за водеће оцењиваче по стандардима ИСО 9001, организоване још две – по стандардима ИСО 14000 и ИСО 18000. – С. Перишић: Осим што нам је то обавеза из уговора са СНЦ Лавалином, нашу државу очекује и „добијање“ датума за почетак преговора о уласку у ЕУ, а РТБ излазак из реструктурирања и прелазак на јединствено предузеће. – С. Буђелан: Када је реч о Топионици, опредељење је да то буде интегрисани систем због тога што се тамо мења технологија и то ћемо радити паралелно са увођењем система у целом РТБ-у

Увођење система квалитета у предузећа РТБ-аРТБ. – После обуке за водеће оцењиваче према стандардима ИСО 9001 (систем квалитета), организоване су још две – за интерне провериваче по стандардима ИСО 14000 (екологија) и ИСО 18000 (безбедност и здравље на раду) којима су били обухваћени стручњаци из три басенска предузећа (РББ-а, РБМ-а и ТИР-а). И за њих су били задужени људи из Ллоyд’с-а који је, по речима Саше Перишића, помоћника генералног директора РТБ-а за екологију и безбедност, „врх“ у том послу. Тиме је заокружен циклус курсева који подразумевају детаљну едукацију и стицање свих сертификата ради добијања звања интерних проверивача. Наш саговорник најпре је подсетио да реконструкција топионице и изградња нове фабрике сумпорне киселине намеће увођење сва три стандарда, што је уосталом и обавеза комбината бакра из уговора потписаног са извођачима и кредиторима овог пројекта.
Увођење система квалитета у предузећа РТБ-аТо изискује праћење светских норми и искустава из још неких разлога. Нашу државу очекује и „добијање“ датума за почетак преговора о уласку у ЕУ, а РТБ излазак из реструктурирања и прелазак на јединствено предузеће. Све то намеће ТИР-у обавезу прихватања сва три стандарда у процес производње, како би увео интегрисани систем квалитета до краја наредне године. Али, не само ТИР-у, већ и целом Басену. Стога се у свим погонима и зависним предузећима већ одређују екипе које ће се интензивније бавити овим послом – наглашава Перишић.
Увођење система квалитета у предузећа РТБ-аИ Славиша Буђелан, помоћник директора ТИР-а за квалитет, истиче да је ово дуг и обиман пут који подразумева формирање уског круга највећих познавалаца стандарда и избор будућег консултанта са којим ће се, заједничким радом у наредне две године, цео пословни систем успешно довести до сертификације интегрисаних система управљања квалитетом.
Потребно је оспособити људе из ТИР-а за оцењиваче (бар по двоје инжењера из погона), како би се повећао њихов број, јер на стотину запослених треба да имамо два. После ових обука за све стандарде, направићемо тим за ТИР од четири-пет оцењивача (који могу да буду и екстерни), а имаћемо још двадесетак интерних. У сваком делу предузећа, такође, треба да имамо представника пословодства за систем квалитета, што стандард изричито тражи, као и метролога. То су две функције које већ сада имамо у сваком погону, па и у Топионици – каже Буђелан.
Увођење система квалитета у предузећа РТБ-аПомоћник директора ТИР-а за квалитет додаје да је систем 9000 у предузећу заживео и стално се надограђује. Електролиза је добила проширење сертификата за Фабрику соли метала, па га сада има за све производе на тржишту. Транспорт ТИР-а и Фабрика сумпорне киселине су, такође, добиле сертификате за ИСО 9001/2008, а најновији погон који је прошао оцењивање јесте Енергана, чиме је заокружен систем квалитета у свим производним целинама осим Топионице. Доста послова је обављено и када је реч о екологији и безбедности и здрављу људи, тако да су и елементи из система квалитета 14000 и 18000 већ присутни у свакодневном раду, што ће само помоћи у пословима који их очекују у наредном периоду.
Предстоји нам ресертификација Ливнице бакра и бакарних легура, као и редовни надзор и досертификација синтер-металургије у Фабрици бакарне жице. Када је реч о Топионици, опредељење је да то буде интегрисани систем због тога што се тамо мења технологија и то ћемо радити паралелно са увођењем система у целом РТБ-у. То ћемо обавити када добијемо процедуре и упутства (на енглеском језику) за нову технологију, а досад смо завршиили све неопходне ставке из документације по тачкама четири, пет, шест и осам (седма се односи на технологију). Она ће остати за крај године или почетак 2014. – закључује Буђелан.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…