Почетак Актуелно Рударство Висока искоришћења млинова и метала из руде у кривељској флотацији

Висока искоришћења млинова и метала из руде у кривељској флотацији

5 друго читање
0
1
1,854

Стабилан процес отплаћује опрему

Временска искоришћења млинова 95,5 а метала из руде 86,5 одсто. – Анализе улазних сировина на пола минута, концентрата на свака два, јаловине на 15. – Тзв. ОЦС-систем (Оперејшен контрол систем), који све то обједињава, добро ради – каже управник Саша Милић
Висока искоришћења млинова и метала из руде у кривељској флотацијиФЛОТАЦИЈА “ВЕЛИКИ КРИВЕЉ”
. – Кривељски флотери приводе крају октобар као један од бољих месеци ове године, мада су на почетку имали плански застој прве секције на којој су обложили плашт млина са куглама. Истовремено су сервисирали све на тој линији и за 24 дана постигли временско искоришћење млинова од 95,5 одсто! Због тврђе руде имали су и проблеме са звездастим додавачима и терцијалним дробилицама, али су их средили за два-три дана и сада раде стабилно.
Висока искоришћења млинова и метала из руде у кривељској флотацијиЗа 24 дана прерадили смо 650.000 тона руде. То је 94 процента плана и произвели смо 1.615 тона бакра у концентрату, уз искоришћење од 86,5 одсто тако да на том плану све иде како треба – каже управник Саша Милић. – По искоришћењима се види да нова опрема добро ради. Процес се прати “он лине” тако да су анализе улазних сировина за сваку млинску секцију на пола минута, анализе тзв. дефинитивног концентрата на свака два, анализе јаловине на сваких 15. Такозвани OCS-систем (Оперејшен контрол систем), који све то обједињава, добро ради тако да смо задовољни јер видимо да се опрема исплаћује и да ћемо до краја месеца премашити 2.000 тона бакра у концентрату. То је “краће” од плана за 50-ак хиљада тона руде, јер због тврдоће не можемо да идемо пројектованим капацитетом млинова од 440 руде на сат. Сада је 410, а просечан је негде око 400 тона. Дневни план је 29.000 тона руде.
До краја месеца флотери не планирају никакав застој, сем краћих редовних контрола, али се у новембру спремају за дводневни тзв. водени застој, када ће заменити пет трака (четири на дробљењу и једну у флотацији), два редуктора на дробљењу и бубањ због кога морају да разлепе једну косу траку, па да је опет саставе. Замениће и облоге млина друге секције, прегршт вентила, прегледати кошеве и машине за пречишћавање које се заустављају два пута годишње, канал за јаловину, флотационе машине и пумпе… Грађевински радови за монтажу филтер-пресе којом се смањује влажност концентрата на оптималне захтеве нове топионице, при крају су. У току је постављање цевовода за компримовани ваздух, пошто је компресорска станица направљена, ограђена, покривена, стигло је и тзв. рисиверско буре.
Ових дана – каже Милић – треба да се оспособи још један кран неопходан за монтажу пресе, а у наредних 20-ак стижу њени делови из пет-шест земаља света, тако да се надамо да проради до краја године. То је машина која ће саму себе да отплати тако што ћемо, просто речено, да возимо мање воде (у концентрату) у топионицу. Ми смо до сада имали влагу од 10,5 одсто, што значи да смо на 100 тона концентрата имали 10,5 тона влаге. Кад дође преса, влага ће бити девет одсто, што значи да ће се у топионицу возити тона и по мање воде. Куповином филтер-пресе технологија ће моћи да се води несметано јер неће бити ограничења што се тиче филтраже.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…