Почетак Безбедност и заштита Заустављене радње за које се сумња да су нанеле милионску штету РТБ-у Бор

Заустављене радње за које се сумња да су нанеле милионску штету РТБ-у Бор

14 друго читање
0
0
2,011

 Воду декларисали као секундарни бакар

Специфична конструкција приколице камиона, време његовог уласка и изласка из круга РТБ-а Бор, оперативна сазнања и анализа мерних листова – указивали су на постојање услова за неку манипулацију – казао је данас новинарима Иван Милосављевић, регионални руководилац INEX PLUS-а, фирме која чува имовину РТБ-а Бор. – Саша Перишић: Предузимамо све да се сарадња са ИНЕX-ом оствари у пуном обиму и сузбију овакве радње
РТБ БОР
. – Пошто су се на лицу места уверили у оно што су неко време пратили, радници INEX PLUS обезбеђења предали су у суботу полицији актере радњи на основу којих се сумња да су нанеле милионску штету Рударско-топионичарском басену Бор. Како нам је данас изјавио Иван Милосављевић, регионални руководилац INEX PLUS Београд Бор, ова фирма, која је крајем јула прошле године преузела обезбеђење РТБ-а Бор, посумњала је на неке незаконите радње у кругу Басена и оперативним радом дошла до ових сазнања.
Установили смо – казао је Милосављевић – да возило које се налази иза нас има специфично време уласка и изласка из круга РТБ-а Бор. Оперативним радом, анализом документације која је пратила сваку испоруку, уочили смо неке нелогичности. У складу са тим, организовали смо праћење тог возила и дошли до сазнања да постоји вероватноћа злоупотребе. Постоји сумња да је возило које је иза нас, а и сами видите да има врло специфичну конструкцију (поседује неку врсту танка) напуњено водом улазило у круг РТБ-а. Након испоруке, истовара (секундарног) бакра та вода је успут испуштана, а онда је камион тариран (мерен празан). То практично значи да је на прераду уношен материјал у мањој количини од оне која је пријављивана, односно вода је декларисана као (секундарни) бакар (а из РТБ-а се касније узима управо та пријављена количина катодног бакра). То је наша сумња, а надлежни органи, СУП и Тужилаштво, ће рећи своје. У овом случају реч је о 2.020 кг воде.

Милосављевић је објаснио новинарима да су праћење почели непосредно пред Нову годину, да је посао обављен тимским радом и да је поносан што су као фирма допринели заштити имовине РТБ-а Бор. Новинарима се обратио и Саша Перишић, помоћник генералнг директора РТБ-а Бор за екологију, безбедност, здравље на раду и заштиту од пожара.
За нас у менаџменту РТБ-а битно је и на заједничком састанку смо показали потпуну опредељеност и поверење у фирму која се бави обезбеђењем имовине нашег предузећа. INEX PLUS добио је потпуна овлашћења и подршку у смислу примене свих организационих и техничких мера и поступака да овакве и сличне активности, које се нажалост дешавају – а надамо се да ће бити све ређе – спрече у потпуности. Предузимамо све да се та сарадња оствари у пуном обиму и овакве радње сузбију и сведу на најмању могућу меру. Ја не сумњам – с обзиром на опредељење компаније и с обзиром на законске погодности и опредељење људи из ИНЕX-а – да ћемо у томе и успети. На том састанку је, такође, закључено да у оваквим ситуацијама неће постојати повлашћени и амнестирани. За све оне за које се установи да су имали било какве везе са овим и сличним активностима биће апсолутно процесуирани и по актима предузећа, а надам се и по законским нормама. А, све што је предвиђено по законским процедурама везано за овај случај ми смо одмах урадили. Штета у овом конкретном случају је око милион и по динара, а све остало је ствар законских органа и истраге која је у току.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Безбедност и заштита

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…