Почетак Актуелно Мајданпек Завршен рад на Северном ревиру

Завршен рад на Северном ревиру

0 друго читање
0
0
579

Рудник бакра Мајданпек сада премешта тежиште радова на Јужни ревир. – У првој фази радиће се на Андезитском прсту, а упоредо креће и друга фаза у источном делу копа
РБМ
. – Премештањем тешке рударске механизације, пре свега хидрауличног багера ПЦ 2 са Централног рудног тела Северног ревира на Андезитски прст, који слови за прво, најближе лежиште Јужног ревира, у Руднику бакра Мајданпек крајем новембра завршен је рад на једном експлоатационом пољу и премештен на друго, на Јужни ревир.
Северни ревир је мајданпечком рударству дао много. Отворен је осамдесетих година прошлог века, а само од 2008. године дао је 60 милиона тона ископина, од чега је 21,5 милиона тона руда са солидним садржајем метала. Према подацима службе припреме површинског копа, за тих непуних осам година је остварена производња 56 хиљада тона бакра у концентрату, 7.848 килограма злата и 40 тона сребра.

Север није у актуелним плановима, али и даље крије знатне количине богате руде којој би у неком тренутку могли да се вратимо. У међувремену, неће бити занемарен: морамо се побринути за обезбеђење радилишта, одводњавање и одржавање рударских саобраћајница које омогућавају деловање на том простору – каже Бранислав Томић, директор Рудника бакра Мајданпек.
Север је “носио” производњу последњих година, имао посебно добар садржај племенитих метала. Планирани радови ове године су окончани са 5,2 милиона тона ископина, од чега је 2,7 била руда са просечним садржајем од 0,261 одсто.
Тежиште радова сада премештамо на Јужни ревир. У првој фази биће то северни део, односно Андезитски прст, а упоредо иде и друга фаза, источни део, где већ имамо багер који ради – каже Андрија Марковић, помоћник директора РБМ-а за рударство. – Да је ту предвиђен цео захват, требало би да уклонимо 50 милиона тона јаловине, али је опредељење да се иде прво на скраћени захват и “подигне” тридесетак милиона тона раскривке како би већ после кота 200 и 220 дошли до првих количина руде. Испод коте 200 је руда исплатива за експлоатацију. Ту ћемо, међутим, поред јаловине морати да решавамо и проблем воде. Систем који је инсталиран на Јужном ревиру мора да добије подршку у још једном, тако да би одводњавање лежишта требало да решимо пре него започнемо експлоатацију. Северни и Јужни ревир су се до сада смењивали и допуњавали, најчешће идући упоредо. Од 2008. до 2015. године Север је био заступљенији, јер је развој радова на Јужном ревиру био немогућ, а на радилиштима Северног ископавана је руда са знатним количинама племенитих метала и високим садржајем бакра због чега би време могло да покаже да би у бољим општим условима за привређивање мајданпечки рудари могли да му се врате.
Из ове перспективе Северни ревир ће моћи поново да се активира када се реши проблем раскривања, односно одвожења јаловине, за коју сада нема услова пошто фаза два не функционише. Мокра и тешка раскривка, која је готово текла последњих месеци, озбиљно је урушавала путеве и угрожавала системе за одводњавање запуњавајући водосабирнике. Једноставно, није било услова за даље ширење радова – каже Андрија Марковић.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…