Почетак Актуелно Рударство Завршена експлоатација лежишта „Церово 1“

Завршена експлоатација лежишта „Церово 1“

1 друго читање
0
0
2,049

„Церово 2“ још увек на стенд-бају

 

То што су рудне резерве у „Церову 1“ исцрпљене само значи да што пре треба почети рударске радове у следећем лежишту, у „двојци“, јер цео комплекс крије још доста бакра, каже директор Рудника бакра Бор Небојша Виденовић. – Комплекс „Церово“ захтева инвестиције од најмање 250 милиона долара, а „Церово 2“ може прорадити уз улагање 40 милиона долара. – Иако су Рудници бакра Бор обезбедили неопходну рударску документацију и дозволу за извођење радова, чиме су испунили све законске основе за „улазак“ у „Церово 2“, на отварање лежишта чека се због пара, али и проблема у откупу земљишта
Завршена експлоатација лежишта „Церово 1“РББ
. – Површински коп “Церово 1“, само један мањи део комплекса „Церово“, од новембра више не ради. Експлоатација је тамо завршена, бакра на тој локацији више нема, па су људство и опрема пребачени у друге погоне Рудника бакра Бор.
Све што смо могли да извучемо одатле, водећи рачуна о економичности радова, извукли смо до новембра. Коп је, да подсетим, отворен 1991. године и радио је до 2002., када је експлоатација обустављена јер је то тако одлучило тадашње руководство. Поново смо га отворили 2012. и за пет година одатле извукли још 26 хиљада тона бакра. У „оживљавање“ тог копа уложили смо тада 18 милиона евра, а од производње приходовали чак 81 милион долара – каже Небојша Виденовић, директор Рудника бакра Бор.
„Церово 1“ је било исплативо лежиште, али оно је тек мањи део истоименог комплекса кога чине „Церово 2“, „Церово Дренова“ и „Церово примарно“, напомиње Виденовић и подвлачи да то што су рудне резерве у „Церову 1“ исцрпљене само значи да што пре треба почети рударске радове у следећем лежишту, у „двојци“, јер цео комплекс крије још доста бакра.
Завршена експлоатација лежишта „Церово 1“Геолошке рудне резерве у преостала три лежишта „тешке“ су око 320 милиона тона, а билансне око 213 милиона тона руде бакра. Само у „Церову 2“, које морамо што пре да отворимо, надомак прве кашике багера је око 30 милиона тона руде, са средњим садржајем бакра 0,31%. Према предвиђеној динамици откопавања, век овог лежишта би био седам година, с тим што би се у прве две одатле добијало два и по милиона тона руде, а касније би капацитет био повећан на пет и по милиона тона годишње. За раскривање и почетак експлоатације потребно нам је око 40 милиона долара, које морамо уложити у набавку рударске механизације, додатне опреме за флотацију, откуп земљишта и опрему за мониторинг утицаја сеизмике на околне објекте. Све законске услове за извођење рударских радова на том локалитету смо испунили, обезбедили смо неопходну рударску документацију и дозволе, али каснимо јер нећемо силу закона да „ломимо“ преко леђа локалног становништва. Надам се да ћемо врло брзо наћи неко компромисно решење, радимо на томе – каже директор Рудника бакра Бор.
Према прелиминарним проценама и предвиђеној динамици откопавања руде и јаловине у “Церову 2“, до 2024. године одатле треба да се извуче 16 и по милиона тона руде и склони 14,7 милиона тона јаловине.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …