Почетак Актуелно Металургија Завршетак пројекта „нове топионице“ на време  – императив за све у Басену

Завршетак пројекта „нове топионице“ на време  – императив за све у Басену

12 друго читање
0
0
726

Радови се поново захуктали

 

Д. Марковић: Све се чини у циљу поштовања рокова и смањења трошкова, у чему су инжењери из наше екипе максимално ангажовани и дају велики допринос. – Д. Стојчевски: Наша обавеза је да пратимо нову динамику радова и указујемо на њено непоштовање, као и да предузимамо све мере да би се она остварила. – Ж. Ребершак: На оба градилишта свакодневно је ангажовано око 300 производних радника (укупно 350 са пратећим структурама), као и све врсте механизације зависно од активности

Завршетак пројекта "нове топионице" на време – императив за све у БасенуРТБ. – Сунчаног, али прохладног септембарског јутра, након управо одржаног састанка, вођени својим послом радници се размилеше по градилишту, где је интензивирана монтажа опреме. Јер, како нам је рекао Душан Марковић, директор градилишта реконструкције топионице и изградње фабрике сумпорне киселине, овде се свакодневно анализирају активности, обавезе и све оно што се односи на овај велики посао. Уторак и среда су резервисани за састанке са извођачима радова на којима се решавају проблеми и проверава динамика остваривања пројекта, уз максималну кооперативност јер, по његовим речима, сви су на истом задатку.
Директор градилишта није штедео речи хвале за људе из басенског тима који у стручном делу окупља њих 25-оро различитих струка. Има ту грађевинаца, машинаца, технолога, електричара, металурга, рудара. Тим је мешовитог образовања и реч је, углавном, о искусним инжењерима који имају преко 20 година радног стажа на досадашњим постројењима. Њима је прикључено шест младих инжењера не само ради помоћи у реализацији пројекта, већ и због учења заната, јер ће они радити на новом постројењу, док ће многи од старијих отићи у пензију. За све њих нема радног времена ни викендом ни радним данима. Уколико је потребно, остаје се до касних поподневних сати, а дешавало се и да заноће на градилишту, поготово када дођу екипе са стране, па се преговара, „састанчи“, а кући иде по завршетку посла.
Завршетак пројекта "нове топионице" на време – императив за све у БасенуНашем стручном тиму од 25 директно ангажованих прикључују се и људи из ТИР-а (Топионице и Фабрике сумпорне киселине), почев од директора предузећа, али и менаџмента РТБ-а на челу са генералним директором који у сталној комуникацији прати, координира, помаже, пружа логистичку подршку. Свакодневно се обавештава о дешавањима на градилишту и својим ауторитетом значајно доприноси решавању проблема. Нема отпора да прискоче у помоћ ни они из других басенских предузећа, тако да у реализацији пројекта учествују и рудари из РББ-а и директор овог предузећа. Практично, нема никакве дилеме у том ангажовању. Задатак да се добије чисто небо над Бором и да се пројекат заврши на време је императив за све у Басену. Једино тако може да функционише овако велики пројекат. Занимљив је податак да је за три године од почетка реализације пројекта размењено преко 40.000 е-маил-ова, а да не говоримо колико је написано решења, извештаја, стручних мишљења. То су камиони папира. . . И стручни надзор је преузео свој део посла везан за контролу, давање инструкција, потписивање градилишних докумената, практично, брани интересе инвеститора. У месечним извештајима се сажима све што је урађено, степен напретка на темељима, челичној конструкцији, опреми, што се сада процентуално увећава. Са њима смо договорили да нам месечно и тромесечно дају преглед, али и да се у закључку види шта треба побољшати и где треба „притиснути“ – истиче Марковић.

Без радног времена

Наш саговорник подсећа и да је са извођачима радова, инвеститором и стручним надзором постигнут договор и одређен рок за завршетак радова (15. јули 2014. године), што ће се сигурно догодити, али да неће бити лако.
Завршетак пројекта "нове топионице" на време – императив за све у БасенуОво није ливада, односно гринфилд инвестиција, што би било много лакше. Овако, док се гради ново, овде се удара у зид, онде у стуб, тамо фали цев. Стога проблеме решавамо у ходу и отклањамо оно што је било непознаница у тренутку када је пројекат рађен. Међутим, све то се чини у циљу поштовања рокова и смањења трошкова, у чему инжењери из наше екипе дају велики допринос. Уосталом, то нам је и задатак – да сачувамо супстанцу РТБ-а. У прилог томе говори и њихово стално присуство на градилишту без обзира на то да ли је субота или недеља. Нема паузе, свака субота је радна и то је правило које важи од почетка реализације пројекта. Ми не можемо да уведемо такву наредбу, али то је морална обавеза наших инжењера. Сваког викенда бар њих десетак су на градилишту. То је још један доказ да, као инвеститор, строго водимо рачуна о томе шта се ради у нашем дворишту – закључује Марковић.
На сајту, како га у жаргону називају, и сами смо се уверили у тврдње директора градилишта да су сви из тима, на неки начин, „централизовани“ и подједнако окупљени око пројекта по областима које воде. О томе сведоче и радови који су међусобно усклађени, тако да не коче једни друге. Ипак, предност смо дали Слађани Симић, главном грађевинском инжењеру у тиму, из два разлога – дама је, а и све почиње од грађевинских радова који су одавно „изашли“ из земље.
Завршетак пројекта "нове топионице" на време – императив за све у БасенуБетонски радови су завршени у свим областима, а остали су они у области флеш-пећи на деловима армиране бетонске плоче дебљине 30 центиметара, на висинској коти плус 6,8 метара и плус 11,5 метара. Челична конструкција, као носећа конструкција објеката и опреме, већим делом је монтирана. Следи завршетак уградње фасадних и кровних панела, као и осталих грађевинско-занатских (браварских, столарских) и инсталатерских радова за које је делом задужен РТБ, а делом СНЦ Лавалин – кратко и прецизно одговара Симићева.

Много посла, и то одговорног

Завршетак пројекта "нове топионице" на време – императив за све у БасенуДонча Стојчевски је главни машински инжењер у тиму задужен за машинство у делу топионице (припрема и топљење) и третману шљаке. Веома стручно и детаљно нам објашњава какав је пресек стања у овим технолошким целинама које носе ознаке „област број тај и тај“. У области припреме и дистрибуције шарже у току су припреме (измештање инсталација) обезбеђења терена за несметан почетак радова након добијања грађевинске дозволе. Када је реч о области топљења, већ је монтиран део опреме на челу са парним сушачем. Ових дана радници ФОД обрађују површине бункера, где се уграђују системи за флуидизацију и ситнији делови опреме за сушење шарже. У области система за хлађење флеш-пећи изводе се грађевински радови за заптивање базена за деми-воду и на згради пумпне станице. Монтиран је резервоар за дизел-гориво, а ових дана ће и измењивачи топлоте. После тога ће се монтирати гасовод за фугитивне гасове, као и канали за редовно исипање бакренца. На котлу су актуелни радови на систему за отресање прашине, цевној мрежи, конструкцији у кровном делу, а на електростатичком филтеру варилачки послови и подешавања димовода. У делу третмана шљаке пројектује се нова варијанта за њено хлађење (у лонцима, а не у јамама) која досад није разрађена, јер је потпуно промењен технолошки концепт хлађења, а и локација на терену.
Завршетак пројекта "нове топионице" на време – императив за све у БасенуНаша обавеза је да пратимо нову динамику радова и указујемо на њено непоштовање, као и да предузимамо све мере да би се она остварила. Осим тога, наш главни посао је израда пројеката за обезбеђење снадевања свих потрошача енергентима, као и других пројеката (саобраћајнице, објекти и возила која служе томе, реконструкција расхладног торња), а касније и праћење њихове реализације. РТБ има много обавеза у том делу. Пројектни задаци су завршени и за недељу дана моћи ће да се затраже понуде за пројектовање. Заиста има доста посла и то врло одговорног – наглашава Стојчевски.

Монтира се флеш-пећ

Његов колега Зоран Васковић, такође је главни машински инжењер у тиму, али задужен за машинство у области конвертора и рафинације, фабрике сумпорне киселине и пречишћавање вода.
Завршетак пројекта "нове топионице" на време – императив за све у БасенуУ области система за пречишћавање и хлађење гасова флеш-пећи РТБ је припремио терен, обављена је примопредаја и чекају се инструкције. Радови ће кренути чим стигне грађевинска дозвола. Одређена је траса гасовода за гасове пећи, а највећи његов део је већ урађен у ФРП-радионици. Басен је завршио демонтажу старе опреме и челичне конструкције и рушење дела конверторске хале, тако да је и она спремна за примопредају са СНЦ Лавалином. У области прања и хлађења конверторских гасова изводе се грађевински радови како би се обезбедио сигуран рад постојеће опреме када крену главни извођачки радови. Измештају се инсталације на местима где треба да се омогући монтажа нове опреме. У фабрици сумпорне киселине обављени су сви послови за које смо добили грађевинску дозволу, а тренутно се изводе радови како би се машинска опрема заштитила од пропадања – рапортирао је Васковић.
Извештај са градилишта „нове топионице“ заокружио је, у име извођача радова, Жељко Ребершак, пројект-менаџер из Енергопројекта, који је најпре подвукао да су се од јула радови поново захуктали и кренули правим током.
Завршетак пројекта "нове топионице" на време – императив за све у БасенуНа градилишту топионице интензивно се ради челична конструкција на свим објектима. Завршени су сви радови на противпожарној заштити на контролној згради и увелико се облаже и затвара зграда. Очекујемо да ће то бити завршено најкасније до половине септембра, вероватно и раније. Монтира се флеш-пећ, котао отпадне топлоте је у подмаклој фази (скоро 90 одсто је завршен). У току ове недеље очекујемо интензивирање радова и на електростатичком филтеру. Почела је израда канала и спремамо се за израду и монтажу цевовода и остале опреме по динамичком плану. На оба градилишта свакодневно је ангажовано око 300 производних радника (укупно 350 са пратећим структурама), као и све врсте механизације у зависности од активности (дизалични уређаји, транспортна средства, велики и мали ровокопачи). Трудићемо се да се оствари планирана динамика – поручио је Ребершак.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…