Почетак Актуелно Жене РТБ–а: Лабораторија РБМ-а

Жене РТБ–а: Лабораторија РБМ-а

3 друго читање
0
0
1,300

То се зове – тим

 

Поуздане, одговорне, вредне, 13 жена, у групи од укупно 17 радника Хемијске лабораторије РБМ-а, нису само најлепши већ и најкомпактнији део колектива. – Заједничко им је да воле посао који раде и да се безрезервно помажу и подржавају
Жене РТБ–а: Лабораторија РБМ-аРБМ
. – У Хемијској лабораторији Рудника бакра Мајданпек од 17 запослених, 13 су жене. Својом бројношћу, служби су обезбедиле епитет најженственије у мушком, рударском колективу, а квалитетним, стручним и одговорним радом на захтевном послу и одговорним задацима показале да су, као одличан тим, један од стубова предузећа.
Моје колегинице су пуне знања и пуне елана, поуздане, одговорне и вредне. То су небројено пута показале не допуштајући да се посао не обави – има само речи хвале за своје сараднице, али и читаву службу коју води Иванка Станчић, дипломирани технолог са тродеценијским стажом. – Заједничко нам је да волимо свој посао и да се међусобно помажемо и подржавамо, али и да не трпимо критизере, нити се жалимо. У идеалним условима може радити свако, а у онима који то нису, само они који су спремни за изазове. Због тога у околностима никада не тражимо оправдање да се нешто не уради. А знали би и те како да се снађемо и у бољим условима.
У менаџменту РБМ-а сазнали смо да је, уз редован рад за потребе РБМ-а, ова служба преузела да ради анализе и за РББ, па узорци из “Јаме” и “Церова” стижу управо овде где се пуним капацитетом ради за комплетан РТБ Бор и, на тај начин, остварују значајне уштеде компанији. Посла има изузетно много – технолошки, производни процес треба испратити у свим фазама, а да би то било квалитетно, комплетан пут се детаљно мора познавати – подвлаче наше саговорнице.
Жене РТБ–а: Лабораторија РБМ-а Анализира се руда са површинског копа, узорци из флотација, филтража, отпадних вода, легура метала и све што посао налаже. Свака анализа је посебан задатак. Метода се не мења, али руда, узорак, и те како, па се за тачан резултат сваки пут изнова креће од почетка и ништа не пропушта. Има дана када и више од 100 проба са копа стигне на анализу. Али, када се осети недостатак људи у припреми, прискачу у помоћ и аналитичари – каже Анита Балабановић која ту ради 26 година. Иако се обично мисли да бели мантил који, као радно одело носе, штити од физичког напора, није тако: – Има ту и доста физичког посла с обзиром на количине материјала које су у свакој смени предмет анализа. Послове не делимо на мушко-женске, када затреба сви “физикалишемо”, када треба радити “фине” послове и у томе смо сви заједно. Тимски рад и колегијалност су оно на шта смо поносни.
Славица Барбуловић, као хемијски лаборант ради 31 годину, па подсећа да је некада ова служба имала троструко више радника, да се тај број смањио, а број анализа само незнатно: – Ради се пуно. Посао је некада тежи, некада лакши, али увек леп и инспиративан. Хемија је то. Ту први сазнајемо важне карактеристике производње, драгоцене за њен наставак.
Сменски рад им не пада тешко. Не воле га само зато што их је некако баш раздвојио, па се ређе виђају и окупљају. Међутим, пошто је то потреба посла, не приговарају, а дружења заговарају и мимо радног места, јер функционишу као добар тим, као права породица. Наравно, волеле би да се лабораторија боље опреми, јер је апаратура застарела, а уређаји на којима раде имају више година рада, него било ко од њих радног искуства. То је потреба, али само да би могли да раде захтевније анализе, па и запосле више младих који ће ову службу водити у годинама и деценијама које следе.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…