Почетак Безбедност и заштита Зорана Михајловић у Мајданпеку: Радови на планини нису ничији хир

Зорана Михајловић у Мајданпеку: Радови на планини нису ничији хир

2 друго читање
0
0
1,448

Санација Старице мора да се заврши и ту компромиса нема

Овде смо да бисмо показали да радови који се изводе на планини Старица нису никаква произвољна одлука, већ да иза њих стоје струка и инспекцијски налази и да за све постоје урађени и одобрени пројекти и дозволе. У сваком тренутку може свима све да се покаже, јер нема ничега тајног или сакривеног, изјавила је потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике у Мајданпеку. – Ако ми и зауставимо сада радове овде у Мајданпеку, ако зауставимо рударење свуда у Србији, планина ће ипак морати да се санира. Можемо о многим темама да се не слажемо народни посланик Александар Јовановић и ја, као што се не слажемо, да полемишемо и расправљемо, али не можемо да се расправљамо о безбедности људи. Јер, санација Старице није питање екологије, још мање политике, већ је пре свега питање безбедности. Зато позивам активисте да се склоне одатле, јер није безбедно да буду на планини, рекла Зорана Михајловић
МАЈДАНПЕК
. – Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, у друштву својих помоћника, секретара и републичких инспектора за рударство и геологију, посетила је (21. септембра) Мајданпек како би о радовима који се изводе на планини Старица на лицу места разговарала са извођачима, пројектантима и грађанима. Друштво су јој по изузетно лошем и хладном времену правили и професори борског Техничког и београдског Рударско-геолошког факултета, стручњаци Института за рударство и металургију у Бору, чланови Скупштинског одбора за заштиту животне средине, као и представници локалне самоуправе и компаније Србија Зиђин Копер.
Истакавши да јој је драго што су ту и сви они који су се у протекла три месеца на било који начин бавили планином Старица, алудирајући на Групу грађана „Не дам“, Михајловићева је пред бројним телевизијским екипама казала: – Овде смо да бисмо показали да радови који се изводе на планини Старица нису ничији хир и никаква произвољна одлука, већ да иза њих стоје струка и инспекцијски налази. За све постоје урађени и одобрени пројекти и дозволе и у сваком тренутку може свима све да се покаже, јер нема ничега тајног или сакривеног. Овде сам јер је суштина да објаснимо да се све ради у складу са законом и пројектно-техничком документацијом, у складу са одобрењима, дозволама и налогом инспекције и то треба да знају сви у Мајданпеку и у Србији. Дошла сам због тога што се појављују информације које, чини ми се, изазивају неспокој код људи у Мајданпеку, али и код осталих који слушају вести. Верујем да је већина путем неких медија погрешно обавештена о томе да овде неки лоши људи, који се зову Кинези, хоће да руше Старицу. Мислим да је поента у томе ко како гледа на ствари и да ли смо сви добро информисани о ономе што се овде заиста ради. Санација Старице се не изводи због експлоатације, она се ради искључиво због безбедности. Друга ствар, Старица се не руши! Све што се ради на планини зове се санација и ту компромиса нема! Санација мора да се уради! Ако ми и зауставимо сада радове овде у Мајданпеку, ако зауставимо рударење свуда у Србији, планина ће ипак морати да се санира. Али, верујем да нико од нас не жели да затвори руднике у којима је и држава власник 37 одсто и у којима ради више од 6.000 људи, а само овде у Мајданпеку више од 1.500.

Санација није питање екологије, ни политике, већ је питање безбедности

Министарка рударства и енергетике је подвукла да је у Мајданпек дошла како би са свима могла да прича о чињеницама, те да је зато позив упућен и локалној самоуправи овог града, као и свим житељима. – Можемо политички да размишљамо како год хоћемо, али мислим да су аргументи и струка најважнији, па сам само због тога овде. Министарка сам и не морам да знам све, али је зато струка ту да објасни. Можемо о многим темама да се не слажемо народни посланик Александар Јовановић и ја, као што се не слажемо, да полемишемо и расправљемо, али не можемо да се расправљамо о безбедности људи. Јер, санација Старице није питање екологије, још мање политике, већ је пре свега питање безбедности. Зато позивам овом приликом и активисте да се склоне одатле, јер није безбедно да буду тамо – казала је она.
Додала је да министарство постоји нешто мање од две године и да је у том периоду у Зиђину обављено 50 инспекцијских контрола. Њен помоћник Дејан Милијановић конкретније је појаснио све активности на Старици: – Морамо да разграничимо две врсте пројеката овде. Пројекти по којима се обавља експлоатација јесу главни или допунски рударски пројекти. Допунски рударски пројекат је носећи документ за „Северни ревир“ и постоји валидно одобрење за експлоатацију минералних сировина у том лежишту. Упрошћени пројекат је документ за који се не издаје никакво одобрење, али он подразумева да се у року од годину дана санира критична маса која ствара нестабилност на косинама „Северног ревира“ и потенцијално према граду – истакао је Милијановић.
Директор борског Института за рударство и металургију Миле Бугарин казао је да је планина Старица сада стабилна и да неће доћи до било каквог проблема, али да је санација неопходна. – Овај рудник отворен је пре више од 50 година, а стручњаци ИРМ се већ дуго баве пројектовањем и опслужују га. Планина је сада стабилна, не бојте се, неће доћи до било каквих катастрофалних последица по град и радну средину. Санација се изводи како би се релаксирала напонска стања која могу да доведу до клизања. Као што се лева страна релаксира, тако ће се релаксирати и овај стрми део који се налази на критичној клизној равни која не може да остане оваква. То је последица наслеђеног стања, тако да Зиђин сада санира нешто из прошлости, што се уклапа у оквире будуће експлоатације која ће бити обухваћена будућим пројектом – рекао је Бугарин.

Компанија да отвори врата за питања грађана

На питање председника Скупштинског одбора за заштиту животне средине Александра Јовановића како ће изгледати Старица када сви радови буду завршени, министарка рударства поновила је да планина неће бити срушена и да се све ради у складу са законом и искључиво зарад безбедности грађана и радника у компанији Србија Зиђин Копер.
Одговарајући на питања новинара, Михајловићева је рекла да све институције, као и предузећа имају своја задужења када је реч о информисању грађана о рударским радовима и да очекује да Зиђин буде много отворенији по том питању. – Тражила сам од Зиђина да организују дан отворених врата у Мајданпеку или у Бору, или да направе инфо-пулт и да једном месечно или једном у 15 дана све ставе на увид грађанима како не бисмо више долазили у овакве ситуације. Општина има своје задатке, полиција своје, а и министарство ће водити рачуна да све информације буду доступне, с тим да су сви документи које је министарство издавало већ доступни – навела је Зорана Михајловић.
Министарка рударства и енергетике је истога дана, након посете Мајданпеку, присуствовала и потписивању уговора између компаније Србија Зиђин Мајнинг и Јавно-комуналног предузећа „Водовод“ у Бору о водоснабдевању 400 домаћинстава у селу Метовница.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Безбедност и заштита

Оставите одговор

Погледајте и

Отворена изложба фотографија “Зелени хоризонти: Уметност одрживог рударства у Србија Зиђин Копер”

Јавности представљени најзначајнији еколошки пројекти у Бору и Мајданпеку Иако је посао у …