Почетак Наука и образовање 48. Међународна октобарска конференција о рударству и металургији

48. Међународна октобарска конференција о рударству и металургији

4 друго читање
0
0
1,646

 Корисна размена искустава

Овогодишњи научни скуп окупио учеснике из 16 земаља са скоро свих континената који представљају радове из области геологије, рударства, металургије, технологије и истраживања животне средине. – Н. Штрбац: Ово је прилика да се сретну бројни истраживачи, експерти са различитих факултета из Србије и других земаља, како би стекли нова пријатељства и евентуално отпочели неке нове заједничке пројекте. – Инжењерска комора Србије је, у сарадњи са Техничким факултетом у Бору, од ове године уврстила Конференцију у програм перманентне обуке

48. Међународна октобарска конференција о рударству и металургијиБОР. – Од 28. септембра до првог октобра у хотелу „Албо“ у Бору одржава се 48. Међународна октобарска конференција о рударству и металургији којој присуствују учесници из 16 земаља са скоро свих континената (Казахстана, Либије, Ирана, Македоније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније, Црне Горе). Они представљају радове из области геологије, рударства, металургије, технологије и истраживања животне средине (у Зборнику Конференције штампан је 121 рад).
48. Међународна октобарска конференција о рударству и металургијиОво је прилика да се сретну бројни истраживачи, експерти са различитих факултета из Србије, земаља у окружењу и шире, како би разменили искуства, стекли нова пријатељства и евентуално отпочели неке нове заједничке пројекте. Значај овог стручног скупа је заиста велики имајући у виду да је до 2002. године био национални, а потом постао међународни. Досадашњи учесници увек позову неког новог, што нам потврђује да је конференција заиста успешна, јер се организује већ 48. пут – рекла је данас на отварању проф. др Нада Штрбац, председник Организационог одбора Конференције. Притом је позвала све заинтересоване (скуп је отвореног типа) да присуствују и помогну његов рад, посебно инжењере и стручњаке из РТБ-а имајући у виду добру сарадњу са комбинатом бакра.
48. Међународна октобарска конференција о рударству и металургијиУследила су три пленарна предавања – прво је одржао Nobuyuki Masuda, професор Акита Универзитета из Јапана („Рударске таксе и технологије које се примењују на екологију рударских радова у Јапану“). Изток Наглич из Словеније представио је рад „Фазне трансформације и особине проводљивости у Ni-Mn-Ga легурама након додавања Cu“, а проф. др Драгана Живковић са Техничког факултета у Бору „Преглед резултата и активности у области археометалуршких истраживања на различитим локалитетима у источној Србији“ (коаутори Нада Штрбац, Јакоб Ламут и Мирослав Сокић).
Инжењерска комора Србије је, у сарадњи са Техничким факултетом у Бору, од ове године уврстила Конференцију у програм перманентне обуке (у оквиру европског програма перманентног образовања за 2016.), па сваки члан Коморе који учествује у њеном раду добија пет бодова. Организатор Конференције је Технички факултет у Бору Универзитета у Београду, а суорганизатор Институт за рударство и металургију у Бору. И овогодишња, као и досадашње, одржана је под генералним покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а подржали су је: РТБ Бор, Општина Бор, „Фугро“ из Аустрије, „Сцан“ из Словеније и други бројни пријатељи Конференије.

У оквиру овогодишњег саветовања првог октобра одржаће се и Трећа међународна студентска конференција техничлких наука – ИСЦ 2016.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Наука и образовање

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…