Почетак Корпоративна одговорност Акција добровољног давалаштва крви у Топионици

Акција добровољног давалаштва крви у Топионици

4 друго читање
0
0
686

 Прикупљено 46 боца драгоцене течности 

 

На списку Актива ДДК Топионице 160 давалаца. – Д. Миловановић: Сарађујемо са свим синдикатима, повереништвом Црвеног крста и Заводом за трансфузију крви у Бору, а велику помоћ и подршку имамо од управника Топионице. – Др С. Милутиновић: Давалаштво у Топионици, ТИР-у, РТБ-у стално се подмлађује

Акција добровољног давалаштва крви у ТопионициТОПИОНИЦА. – Актив добровољних давалаца крви Топионице организовао је шестог јуна акцију у којој је прикупљено укупно 46 боца драгоцене течности (28 данас и 18 претходних дана по позиву Службе за трансфузију крви). Ово је, иначе, друга акција „оживљеног“ Актива ДДК Топионице. По речима његовог председника Драгана Миловановића, у фебруару минуле године обновљен је рад Актива и у мају је организована прва акција. У међувремену, број давалаца се „попео“ на 160, па се може рећи да је сваки трећи радник Топионице и велики хуманиста. Међу онима који су се одазвали било је ветерана, али и оних који су се први пут одлучили на овај хумани гест.
Акција добровољног давалаштва крви у ТопионициДанашњи одзив је одличан. Међутим, наши чланови дају крв и мимо акција, наменски када се укаже потреба, па је тако било и сада. Имамо 13 делегата распоређених по радним јединицама, а од пословодства погона добили смо канцеларију у којој одржавамо састанке. Сарађујемо са свим синдикатима, повереништвом Црвеног крста и Заводом за трансфузију крви у Бору. Велику помоћ и подршку имамо од управника Топионице Саше Радуловића – наглашава Миловановић који је и сам вишеструки давалац.
Акција добровољног давалаштва крви у ТопионициДа је широко срце топионичара, потврђује и пример Хилмије Фејзовића, радника одељења парних котлова, коме је ово 24. пут да дарује драгоцену течност. – Колега и ја „у дуету“ дошли смо да дамо крв. Имам дужи давалачки стаж, са прекидима, али сам увек покушавао да будем редовни давалац. Драго ми је да помогнем бар на овај начин, ако већ не могу другим средствима. Поручио бих свакоме ко је здрав да дарује крв, јер је чак корисно за организам. Никада нисам осећао било какве проблеме, напротив после тога осећам се још боље. Наставићу то да чиним све док ми здравље буде дозвољавало, пошто су већ године у питању.
Акција добровољног давалаштва крви у ТопионициЊегов колега са одељења котлова Мијалче Николовски има краћи стаж и ово му је било четврто давање. – Председник Актива ДДК Топионице је, такође, наш колега и, на његову иницијативу, постао сам давалац. Добар је осећај када знаш да некоме помажеш и спасаваш живот. Позвао бих све који хоће и могу то да ураде, јер није ништа страшно.
Акција добровољног давалаштва крви у ТопионициДр Снежана Милутиновић, начелник Одељења за трансфузиологију Здравственог центра у Бору, такође је, изузетно задовољна одзивом овој акцији у којој је прикупљено „довољно јединица крви за потребе лечења пацијената у борској болници“. – Нови пацијенти свакодневно пристижу и увек су нам потребне и нове резерве крви. У летњем периоду прилив спонтаних давалаца је мањи, тако да ће ова резерва бити добродошла. Иако је Актив нов, деценијама уназад сарађујемо са овим људима. Међутим, давалаштво у Топионици, ТИР-у, РТБ-у стално се подмлађује. Стари даваоци одлазе у пензију, али ту су нови радници који се одмах укључују, пошто од старијих колега чују све позитивно о давалаштву, хуманости, солидарности, значају и потреби да у нашој служби има довољно резерви крви која је тестирана и може безбедно да се примени.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Корпоративна одговорност

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…