Почетак Корпоративна одговорност Акција добровољног давалаштва крви у Топионици

Акција добровољног давалаштва крви у Топионици

4 друго читање
0
0
690

Прикупљено 25 боца драгоцене течности 

 

На списку Актива ДДК Топионице 160 давалаца. – Д. Миловановић: осим са Службом за трансфузију крви, сарађујемо са свим синдикатима и повереништвом Црвеног крста у Бору, а велику помоћ и подршку имамо од управника Топионице. – Др С. Милутиновић: Резерве крви у нашој болници довољне су за уобичајени рад од три до пет дана, а њих је неопходно стално обнављати зато што свакодневно издајемо пет-десет јединица
Акција добровољног давалаштва крви у ТопионициТОПИОНИЦА
. – Актив добровољних давалаца крви Топионице организовао је 15. децембра акцију у којој је прикупљено 25 боца драгоцене течности. Ово је друга овогодишња акција „оживљеног“ Актива ДДК Топионице. По речима његовог председника Драгана Миловановића, рад Актива обновљен је пре непуне три године (27. марта 2012.), а број давалаца „попео“ се на 160, па се може рећи да је сваки трећи радник Топионице и велики хуманиста. Међу онима који су се одазвали било је ветерана, али и оних који су се први пут одлучили на овај хумани гест.
Акција добровољног давалаштва крви у ТопионициИ данашњи одзив давалаца је добар. Дошли су и људи који не раде у Топионици. Акције организујемо за потребе Службе трансфузије крви Здравственог центра у Бору, за наше раднике, али и све грађане у Тимочкој, па и Неготинској Крајини. Међутим, наши чланови дају крв и мимо акција, наменски када се укаже потреба. Радује ме што број чланова Актива ДДК Топионице стално расте. Пре учлањења, прво се распитају, а ја им саветујем да је то лепо, хумано, не штети здрављу, чак помаже организму. Осим са Службом, сарађујемо и са свим синдикатима, повереништвом Црвеног крста у Бору. Тако нам је данас Синдикат „Независност“ ТИР-а донирао сок за све даваоце. Велику помоћ и подршку у организовању акција имамо и од управника Саше Радуловића који нам је увек излазио у сусрет, као и од Миодрага Петковића и Службе заштите на раду у Топионици – наглашава Миловановић који је и сам вишеструки давалац (65 пута).
Акција добровољног давалаштва крви у ТопионициДа је широко срце топионичара, потврђује и пример Слободана Јанковића коме је ово 25. пут да дарује драгоцену течност. – Одазивам се стално, учествујем у свакој акцији, али и када се укаже потреба. Моја крвна група А+ јесте тражена. Људи не треба да се плаше и зато их позивам да што више њих дођу, дају крв и помогну другима.
Акција добровољног давалаштва крви у ТопионициЊегов колега Милош Петровић има краћи стаж и ово му је било десето давање. – Највише ме подстиче сазнање да ће моја крв помоћи некоме. То је први мотив, а од лекара сам чуо да је добро повремено дати крв, како би се „обновила“. Међу мојим колегама из смене има доста давалаца. Договарамо се и увек се заједно одазивамо позиву када је потребно за неког болесника. Поручио бих онима који још нису постали даваоци да то учине што пре, због хуманости, али и свог здравља.
Акција добровољног давалаштва крви у ТопионициАндреја Грамић, радник одељења конвертора у Топионици, иза себе има 36 давања. – Увек је главни мотив спасити нечији живот. То преносим и саветујем млађима колегама који први пут долазе да дају крв. Има доста давалаца међу топионичарима који су познати по хуманости, на мом одељењу чак тридесетак.
Др Снежана Милутиновић, начелник Одељења за трансфузиологију Здравственог центра у Бору, такође је, изузетно задовољна одзивом и организацијом ове акције. Акција добровољног давалаштва крви у ТопионициАктив добровољних давалаца крви Топионице је наш веома добар сарадник зато што су увек ту када нам је потребна помоћ. Они два пута годишње организују акције, а, поред тога, њихови чланови редовно дају крв и код нас у Служби. Такође, увек се одазову када је потребно позвати даваоце одређене крвне групе која у том моменту недостаје. Резерве крви у нашој болници довољне су за уобичајени рад од три до пет дана, а њих је неопходно стално обнављати зато што свакодневно издајемо пет-десет јединица. Давалаштво у Топионици и ТИР-у стално се подмлађује. Стари даваоци одлазе у пензију, али ту су нови који се укључују, пошто од старијих колега чују све позитивно о хуманости, значају и потреби да у нашој служби има довољно резерви крви.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Корпоративна одговорност

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…