Почетак Актуелно Александар Миликић: Доласком Зијина, ствари се у Бору мењају на боље

Александар Миликић: Доласком Зијина, ствари се у Бору мењају на боље

26 друго читање
0
0
711

Знатно повољнија еколошка слика града

Компанија је уложила много напора и велика финансијска средства да учини невероватне промене у области рударења и оне су данас видљиве „голим“ оком. Само онај ко не жели да их види, може да говори да се ствари у Бору не мењају на боље, изјавио градоначелник Бора. – Zijin је у техничку реконструкцију некадашњег РТБ-а Бор досад уложио скоро 900 милиона америчких долара, у екологију 143 милиона долара, а у друштвено одговорно пословање 311 милиона долара. Посао у Serbia Zijin Copper добило је више од 2.000 младих људи, па је компанија постала важан део Бора и стуб развоја економије у граду, рекао Huang Zhaoyu
БОР
. – У Бору је однос рударства и екологије одувек био под знаком питања, а веза то двоје – тешка. Доласком Zijina, међутим, ствари су почеле да се мењају, па се граде зелени рудници и нови погони, повећава се производња а смањују загађење и дани са прекорачењем емисије сумпор-диоксида. Због тога сам сигуран, када кроз годину-две Serbia Zijin Copper заврши изградњу свих постројења, да ће рудници ове компаније, попут „Чукару Пеки“, такође бити зелени. Ово је, поред осталог, новинарима рекао градоначелник Бора Александар Миликић, на конференцији за медије уприличеној 6. новембра у Градској управи.
Директор људских ресурса у Serbia Zijin Copper Huang Zhaoyu истакао је да је Зијин у техничку реконструкцију некадашњег РТБ-а Бор досад уложио скоро 900 милиона америчких долара.
У друштвено одговорно пословање додатно смо инвестирали 311 милиона долара. За пореске обавезе издвојено је 48,43 милиона, а за донације 1,8 милиона долара. Посао је досад добило више од 2.000 младих људи, па смо тако у највећој мери решили и проблем незапослености у граду. Serbia Zijin Copper постала је важан део Бора и стуб развоја економије у граду – подвукао је Zhaoyu.
Руководилац Сектора заштите животне средине у Serbia Zijin Copper Мирјана Марић истакла је да је кинеска компанија у претходне две и по године у екологију уложила 143 милиона долара.
Анализа животне средине у Бору и Мајданпеку, која је урађена како би се пре потписивања Споразума о стратешкој сарадњи Zijin Mining Grupe и Владе Србије утврдило затечено стање у овој области, недвосмислено је показала да у РТБ-у Бор постоје проблеми са емисијом гасова и прашине, као и са отпадним водама. За санацију тих проблема раније није било пара, па је Zijin најпре израдио инвестиционе планове и пројекте, а сада их реализује један по један. Тако је у оквиру пројекта реконструкције и повећања капацитета Топионице изграђено ново постројење за третман отпадних гасова, као и систем за усмеравање фугитивних гасова. У Топионици је у току и монтажа електростатичког филтера, у Електролизи је инвестирано у постројење за третман отпадних вода и издвајање бакра, а у Сумпорној у постројење за третман киселих и отпадних вода. У Мајданпеку, „Великом Кривељу“ и „Кривељском каменолому“ су на постројењима за дробљење и млевење руде инсталирани уређаји за смањење емисије прашине, а за све руднике набављени су и системи за стабилизацију прашине – рекла је, поред осталог, Мирјана Марић.
О важности сарадње Serbia Zijin Copper са локалном самоуправом Бора не говоре само значајна улагања кинеске компаније у пројекте који ће променити еколошку слику града, већ и остале инвестиције које граду обезбеђују убрзани развој, рекао је Александар Миликић.
Компанија је уложила много напора и велика финансијска средства да учини невероватне промене у области рударења и оне су данас видљиве „голим“ оком. Само онај ко не жели да их види, може да говори да се ствари у Бору не мењају на боље. Један од показатеља тих промена налази се у евиденцији Националне службе запошљавања. Подаци из 2018. говоре да је тада у Бору било око 6.500 незапослених, а сада их је 3.500. То значи да је за непуне три године запослено око 3.000 људи, директно у Zijinu и индиректно код разних подизвођача кинеске компаније. Податак о зарадама такође је један од показатеља бољег живота у Бору. Просечна плата у РТБ-у је 2018. вредела 68.160 динара, док данас вреди 98.250 динара. Са друге стране, просек зарада у Бору је те 2018. био око 53, а данас је 74,5 хиљада динара. То значи да Борани, после Старог Града и Палилуле у Београду, имају највећу просечну плату у Републици, а сигуран сам да ћемо после Нове године престићи и те две београдске општине, захваљујући Zijinu и осталима који прате развој и пословање ове компаније – казао је градоначелник Бора.
Александар Миликић додао је и да је градска „каса“ 2018. године била тешка 1,8 милијарди динара, а да ове буџет вреди три милијарде динара. – Пројекције за 2022. годину говоре да ће буџет града тада вредети најмање четири милијарде динара, а то ће нам омогућити да завршимо све започете послове. У претходне четири године асфалтирали смо из буџета 77 километара путева, што ниједна локална самоуправа у Србији није урадила. Томе треба додати и 47 километара водовода, а у томе нам је помогла и компанија Serbia Zijin Copper, која је у Метовници финансирала изградњу 12 километара водовода – рекао је градоначелник Бора и подвукао да ће 2022. бити година озбиљног развоја града.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Градској „Топлани“ без накнаде уступљени опрема и постројења у старој Енергани

Србија Зиђин Копер помаже грејну сезону у Бору Пошто је процес производње енергије у градс…