Почетак Посете Александар Вучић: Нова топионица мора бити завршена до краја ове године

Александар Вучић: Нова топионица мора бити завршена до краја ове године

3 друго читање
1
0
909

 Рокови мора да се поштују

Држава ће подржати узимање додатна 63 милиона евра за завршетак нове топионице и свих пратећих фабрика које су предвиђене пројектом, а РТБ Бор ће тај новац обезбедити путем кредитног задужења. Знам да ће због структуре власништва борске компаније то бити тешко без додатних гаранција Владе Србије, али ми ћемо тражити да те гаранције не утичу на повећање јавног дуга Србије. Државу нећете чекати, она ће свој део посла обавити, али морате и ви бити бржи и завршити нову топионицу до краја ове године, онако како сте обећали – категоричан је први потпредседник Владе Србије Александар Вучић. – То је једини начин да Бор има здраву средину и да људи овде здраво живе – додала је министарка Зорана Михајловић – Б. Спасковски: Нову топионицу завршићемо на време, тражимо само политичку стабилност и подршку владе
Александар Вучић: Нова топионица мора бити завршена до краја ове годинеРТБ
. – Први потпредседник Владе Републике Србије Александар Вучић, у пратњи министарке енергетике, развоја и заштите животне средине Зоране Михајловић, посетио је данас Рударско-топионичарски басен Бор и, након разгледања флотације у Великом Кривељу и честитки генералном директору Благоју Спасковском за њен нови изглед, рекао да је РТБ Бор за Србију једна од најважнијих компанија. Зато њен најважнији пројекат, нова топионица, мора да буде завршена у року који је обећан – до краја ове године!
Уверен сам да ће руководство „Бора“ и Влада Србије на најодговорнији и најозбиљнији начин предузети мере да у наредном периоду РТБ буде још профитабилнија компанија и да се заврше све инвестиције, попут ове у кривељској флотацији која данас има најсавременије уређаје и најмодернију технологију. Да идемо у корак са светом и да ово буде један од најбољих, ако не и најбољи европски рудник. То је наша обавеза зато што без РТБ-а Бор нема ни источне Србије. Држава ће подржати узимање додатна 63 милиона евра за завршетак нове топионице и свих пратећих фабрика које су предвиђене пројектом, а РТБ Бор ће тај новац обезбедити путем кредитног задужења. Знам да ће због структуре власништва борске компаније то бити тешко без додатних гаранција Владе Србије, али ми ћемо тражити да те гаранције не утичу на повећање јавног дуга Србије. Државу нећете чекати, она ће свој део посла обавити, али морате и ви бити бржи и завршити нову топионицу до краја ове године, онако како сте обећали. То је последњи рок у којем пројекат мора бити урађен – категоричан је био Александар Вучић.
Држава ће пратити у корак РТБ јер је он прошле године био један од највећих извозника, а резерве од 1,3 милијарди тона руде говоре о великом потенцијалу ове компаније, надовезала се министарка Михајловић. – Нова топионица и фабрика сумпорне киселине морају бити изграђене до краја ове године јер је то једини начин да Бор има здраву средину и да људи овде здраво живе – рекла је она.
Бор је град великих могућности и он није прича за малу децу – додао је Вучић наглашавајући да ће управо због тога убудуће од менаџмента РТБ-а тражити већу одговорност, дисциплину и озбиљност. – Волим енергију и амбицију које има Благоје Спасковски, међутим рокови су мерило успеха сваког од нас. Хоћемо бољу и успешнију економију, али ми се чини да Боране више од тога интересује какав ће ваздух удисати. Зато нова топионица мора да буде завршена на време – казао је први потпредседник Владе.
Генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски обећао је да ће све активности око пројекта нове топионице бити убрзане и да ће инвестиција бити завршена на време, и због екологије и због економије. – Гарантујем да ћемо нову топионицу завршити до краја ове године. Бринућемо сами о финансијама, а од вас тражимо само политичку стабилност и подршку Владе Србије – поручио је Спасковски.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Посете

Један коментар

  1. SM

    6. марта 2014. у 10:24

    Mi smo nažalost kompanija koja u mnogome zavisi od političara. Ne treba zaboraviti da je sada predizborna kampanja i svako obećanje treba uzeti sa velikom rezervom. Sećam se da je Ministarka Mihajlović pre nekoliko meseci izjavila da topionica mora biti gotova do juna 2014.godine, i da će lično nadgledati radove. Sada je to kraj ove godine, u redu, a da li je tu kraj obećanjima. Svako normalan ko živi u ovom gradu sigurno želi da vazduh postane nezagađen i čist što pre, i to nije sporno, ali kada će to stvarno biti videćemo. U svakom slučaju topionicu treba završiti i to je sigurno jedan veoma važan projekat za RTB Bor, pre svega ekološki, ali važan i iz drugih aspekata: energetska efikasnost, produktivnost, ekonomija….

Оставите одговор

Погледајте и

Редовно одржавање опреме кључ за боље еколошке ефекте и већу ефикасност борске топионице

Десетодневна контрола рада металуршких агрегата У оквиру застоја још једном су прегледана …