Почетак Посете Амбасадор Финске о тродневној посети Бору

Амбасадор Финске о тродневној посети Бору

7 друго читање
0
0
1,033

 Рудник уједињује Боране

 

Много тога је урађено у РТБ-у и граду, постоји снажан осећај оријентисаности ка будућности, много позитивног и оптимистичког размишљања, што ми се изузетно допада – казао је Пека Орпана. – Сада боље разумем како се изводи подземна експлоатација и колико планирања, механизације и тешког рада захтева – додао је током разгледања „кафића“ у Јами, а потом посетио Феликс Ромлијану и обновељени хотел „Језеро“

Амбасадор Финске о тродневној посети БоруБОР. – Његова екселенција Пека Орпана, амбасадор Републике Финске у Србији, завршио је тродневну посету Бору. Његово опредељење да у нашем граду поведе толико, према речима генералног директора РТБ-а Благоја Спасковског, добар је знак да је Бор кренуо правим путем и да је из рударске колоније израстао не само у модеран индустријски, већ и град туризма око кога је много природне лепоте – од Злотских пећина до Горњана. Део тих туристичких атракција, од којих су неке овдашњи првенци тзв. индустријског туризма, амабасадор је видео након разговора са менаџментом РТБ-а о ширењу пословне сарадње са финским компанијама и посете градилишту нове топионице, кривељској флотацији и копу.
Амбасадор Финске о тродневној посети БоруНакон видиковца крај старог борског копа, амбасадор је посетио „кафић“ у Јами и с посебном пажњом разгледао поклон који је добио на 400 метара под земљом – плави грумен ковелина. А, ево како је на молбу новинара оценио своју посету овом необичном месту: – Веома је занимљиво у овим подземним просторијама. Први пут имам прилику да видим овакву врсту рударских активности. Сада много боље разумем како се заиста изводи подземна експлоатација, много боље схватам колико планирања, механизације и тешког рада захтева рудник и руковођење оваквим погонима и компанијама.
Амбасадор Финске о тродневној посети БоруНа молбу да изнесе своје утиске о Бору у коме је први пут откад представља Финску у Србији, амбасадор је радо одговорио: – Бор је на мене оставио изузетно позитиван утисак. Имам јединствен осећај да овде влада специфична атмосфера. Велики број становника ради у Руднику и он на неки начин повезује, не само запослене у РТБ-у, већ и све грађане. Много тога је урађено и постоји снажан осећај оријентисаности ка будућности, позитивног и оптимистичког размишљања. То ми се изузетно допада.
Пошто је ово била прва посета РТБ-у и општини Бор, амбасадору је, како рече, било основно да се упозна са активностима у Руднику, да нешто научи о граду, самој компанији и размени информације са руководством комбината бакра. О том разговору са менаџментом РТБ-а Његова екселенција је изнела следеће:
Амбасадор Финске о тродневној посети БоруРазговарали смо о многим питањима. Наравно, најважнија тема била је међусобна сарадња јер Финска је земља која има веома развијену и ефикасну рударску индустрију и већ је пружила много развоју рударства у свету. Наша индустрија обезбеђује економски исплативе технологије, које истовремено минимално загађују околину, тако да су и еколошки одрживе. Данас две значајне финске компаније раде у Бору. Пројекти на којима су ангажовани Ототек и Мецо Минералс вредни су готово стотину милиона евра. Очекујем да успешна сарадња са њима буде основа за још ширу у блиској будућности.
Амбасадор Финске о тродневној посети БоруНа питање да ли постоји могућност да у Србији и Бору ускоро послује још више финских компанија Пека Орпан је одговорио: – Надам се томе и сигуран сам да ће, што се више овде буду модернизовале и проширивале рударске активности, бити и више простора за употребу финске „кноw-хоw“ технологије. Финске компаније, углавном, не улажу у рударење, али ћу свакако покушати да покренем сарадњу у области прераде, пре свега бакра и осталих метала, који се овде производе.
Амбасадор је најавио и боље културне и друштвене везе између Србије и Финске.
Заложићу се за то. Србија ће, по свему судећи, ове године започети преговоре о уласку у Европску унију, што ће дати много нових могућности за институционалну и јавну сарадњу на свим пољима између наше две земље.
Амбасадор Финске о тродневној посети БоруНа питање да ли је имао прилику да види сличан рудник и овакав објекат у њему, с обзиром на то да је био амбасадор у многим земљама, Пека Орпан је одговорио:
Радио сам у Перуу и Јужноафричкој Републици, а то су земље са великим бројем рудника. Али, први пут имам овако дивну прилику да стекнем комплетну слику о рударским активностима и свему што је повезано са тим. На крају, желео бих да се захвалим домаћинима на изузетно добро организованој посети. Била је заиста предивна.

После „кафића“ у Јами, амбасадор Финске је разгледао Феликс Ромулијану, Гамзиград, посетио Клуб РТБ-а, а завршницу свога боравка у овом делу Србије провео у пријатном амбијенту обновљеног хотела „Језеро“ веома задовољан његовим изгледом и садржајима.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Посете

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…