Почетак Посете Амбасадор Канаде импресиониран радом нове топионице

Амбасадор Канаде импресиониран радом нове топионице

10 друго читање
0
0
694

Од првог новембра флеш-смелтинг технологија на испиту 

 

Филип Пинингтон: Дошао сам да видим како изгледа нова топионица која је грађена уз нашу, али и помоћ Владе Србије, пре него што коначно потпуно пређе у руке РТБ-а Бор. Импресиониран сам, изјавио у Бору амбасадор Канаде. – Време уходавања радних параметара, уговором дефинисано на девет месеци, истиче првог новембра и тада почиње период доказивања, каже Благоје Спасковски, наглашавајући да ће небо над Бором тада бити чистије него оно изнад финског града Харјавалта
Амбасадор Канаде импресиониран радом нове борске топионицеРТБ
. – Амбасадор Канаде у Србији, Његова екселенција Филип Пинингтон, у пратњи директорке Одељења за економске односе две земље Ђурђом Ћерамилац, посетио је данас Рударско-топионичарски басен Бор. Рекавши да, пошто је у Бору трећи пут, осећа извесно пријатељство према граду бакра и првом човеку РТБ-а Бор Благоју Спасковском, амбасадор Пинингтон изјавио је да је овога пута у Бор дошао да види како изгледа и ради нова топионица.
Дошао сам да видим како изгледа нова топионица која је грађена уз нашу, али и помоћ Владе Србије, пре него што коначно потпуно пређе у руке РТБ-а Бор. Посетио сам контролну собу и видео да се одатле управља многим комплексним процесима који се одвијају у новој топионици. Импресиониран сам, а то је, на неки начин, похвала свима који су учествовали у њеној изградњи. Не само канадској и финској компанији, него и многим малим фирмама које су биле подизвођачи радова. Канада је земља рударства, на овим просторима смо већ присутни јер пуно канадских компанија овде ради у области рударства, од геологије до самог рударења, па сам сигуран да ће бити и нових инвестиција. Јер, потенцијал постоји – изјавио је канадски амбасадор након разгледања нових металуршких погона у Бору.

Време уходавања радних параметара, уговором дефинисано на девет месеци, истиче првог новембра и тада почиње период доказивања, подсетио је генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски. Пошто флеш-смелтинг технологија захтева висок капацитет због смањења трошкова и већег искоришћења бакра и сумпор-диоксида, нова топионица од првог новембра треба да претапа 53 тоне сувог концентрата на сат или 1.245 тона дневно, као и да производи 240 тона анодног бакра на дан. Притом ће емисија и имисија штетних материја у ваздуху, води и земљишту бити испод законом прописаних вредности, уз истовремено искоришћење сумпор-диоксида и бакра од 98 процената.
На кафи код рудара
Канадски амбасадор Филип Пинингтон са одушевљењем је прихватио и позив домаћина из РТБ-а Бор да кафу попије „у средишту земље“, у популарном јамском кафићу. Слушао је и читао о њему доста, како каже, па се зато са посебним задовољством упустио и у рударску авантуру на 400 метара испод земље.
У минулих пет-шест година нико у Србији није добио тако велику инвестицију и то што је добио Бор. Првог новембра почиње доказни период и тада ће концентрација сумпор-диоксида пасти на мање од 125 пипиема, односно загађење ће бити трипут мање од онога што прописује и толерише Европска унија. Технологија је успела, а то ћемо у доказном периоду и показати – рекао је Благоје Спасковски. Наглашавајући да ће небо над Бором тада бити чистије него оно изнад финског града Харјавалта, Спасковски је подвукао да Бор и РТБ Бор у овом тренутку немају већег пријатеља од Канаде, државе која је обезбедила кредит за финансирање изградње нове топионице и фабрике сумпорне киселине и учествовала у извођењу пројекта до краја. Нову топионицу и фабрику сумпорне киселине градили су канадски “СНЦ Лавалин” и његов подизвођач, уједно и власник аутогене флеш-смелтинг технологије “Отокумпу”, финска компанија “Оутотек”. Надзор над пословима које су носили Канађани и Финци, али и свим локалним радовима који су били поверени “Енергопројекту”, обавио је Грађевински факултет, Београд. За изградњу нових пирометалуршких постројења у Бору утрошен је 251 милион евра.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Посете

Оставите одговор

Погледајте и

Градској „Топлани“ без накнаде уступљени опрема и постројења у старој Енергани

Србија Зиђин Копер помаже грејну сезону у Бору Пошто је процес производње енергије у градс…