Почетак Посете Амбасадор Канаде у Србији Роман Вашчук у радној посети РТБ-у Бор

Амбасадор Канаде у Србији Роман Вашчук у радној посети РТБ-у Бор

6 друго читање
0
0
995
Амбасадор Канаде у Србији Роман Вашчук у радној посети РТБ-у

Нова топионица – ново рођење „Бора“

 

Амбасадор Канаде у Србији Роман Вашчук у радној посети РТБ-уПоносан сам што наша земља помаже да покрене ново доба и у РТБ-у. Овај пројекат покренуо је и рударство у Србији – рекао је амбасадор Канаде. – Компанија није само ова фабрика, него и читав град који видно напредује. То није неко чудо, већ дело људских руку и ума, дело тима у РТБ-у и Бору који су наши партнери – додао је господин Вашчук. – Уверавам вас да ће рокови бити испоштовани – овај део пројекта биће готов до октобра, најкасније новембра следеће године, а нова топионица до краја 2013. – поручио је директор Спасковски

Амбасадор Канаде у Србији Роман Вашчук у радној посети РТБ-уРТБ. – Када сам дошао пре годину дана, овде није било ничега, само рашчишћен плац за изградњу. Веома сам задовољан да видим како све ово напредује. То је пројекат канадске фирме СНЦ Лавалин са њеном технологијом, али у њему сарађује са српском економијом, радницима и стручњацима. То је наш заједнички канадско-српски пројекат, и то највећи пројекат индустријског грађевинарства у Србији. Поносан сам што наша земља помаже да покрене ново доба и у РТБ-у. Овај пројекат и, рекао бих, ново рођење „Бора“ покренуло је и рударство у Србији. Канада је земља рударства у коме и Србија има дугу историју. Али, имамо не само РТБ већ и друге рударске компаније које истражују у Србији, и то је сада тренд да обновимо овдашње рударство – истакао је Роман Вашчук, амбасадор Канаде у Србији, другог октобра на градилишту нове фабрике сумпорне киселине у Бору. Амбасадор Канаде у Србији Роман Вашчук у радној посети РТБ-уНакон разговора са менаџментом Рударско-топионичарског басена Бор, Његова екселенција у друштву домаћина, на лицу места се уверио како напредује реализација Пројекта реконструкције топионице и изградње нове фабрике сумпорне киселине. Ово је, иначе, друга радна посета канадског амбасадора комбинату бакра – прва је била пре тачно годину дана (30. септембра 2011.).
Када смо долазили у Бор, залутали смо зато што наш возач није био у граду десет година и касније је рекао да не препознаје ни путеве, јер су превише лепи и без рупа као тада. Компанија није само ова фабрика, него и читав град који видно напредује и ту тенденцију потпуно подржавам. То није неко чудо, то је дело људских руку и ума, дело тима у РТБ-у и Бору који су наши партнери – казао је господин Вашчук.
Амбасадор Канаде у Србији Роман Вашчук у радној посети РТБ-уБлагоје Спасковски, генерални директор РТБ-а, пожелео је Његовој екселенцији добродошлицу на градилиште „нове топионице“ коју пројектују и изводе канадски стручњаци њиховом опремом и, пре свега, технологијом.
Морам нагласити да је комплетан пројекат (технологија, опрема и знање) искључиво СНЦ Лавалина – најмоћније канадске, али, рекао бих, и једне од моћнијих светских корпорација које се баве инжењерингом. На питање да ли људи из Бора већ сада верују у чистије небо, одговорио бих вам да су „прави“ људи овог града веровали од првог дана, а они други не морају веровати. Људи верују и живе у том убеђењу када виде овакву слику и овако брзо напредовање радова. Уверавам вас да ће, по свим проценама, овај део пројекта бити готов до октобра, најкасније новембра следеће године, односно два-три месеца пре рока, а топионица, зато што је електроника сложенија, до краја 2013. Одмах после тога почећемо уходавање, „превезивање“ и пребацивање на нову технологију. Значи, рокови ће бити испоштовани – поручио је челник Басена.
Амбасадор Канаде у Србији Роман Вашчук у радној посети РТБ-уС обзиром на то да је Канада највећи произвођач никла, њен амбасадор је на крају посете прокоментарисао истраживање и евентуалну експлоатацију овог метала у Србији.
Нисам стручњак у рударству, али мислим да много тога зависи од технологије, технике, безбедности, стандарда које пројекат или компанија имају. Зато се надам да ће они који желе да истражују у Србији, то радити по светским стандардима које и ми поштујемо. Тада је потпуно могућа чиста производња никла и у Србији и у свакој земљи – рекао је високи гост из Канаде.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Посете

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…