Почетак Посете Амбасадор Кине у Србији Li Manchang посетио РТБ Бор

Амбасадор Кине у Србији Li Manchang посетио РТБ Бор

14 друго читање
0
0
1,059

Унапређење кинеско-српског партнерства

Данас су вођени тек први званични разговори које ћемо наставити. Очекујемо суштинску сарадњу у наредном периоду – рекао је Његова екселенција Li Manchang. – Разговарали смо, пре свега, о односу РТБ-а Бор и „Железаре“ Смедерево, тачније шта „Железара“ може искористити из РТБ-ове шљаке и других нуспроизвода, а друга тема је била сарадња у области рударства – истакао је генерални директор Басена Благоје Спасковски

Амбасадор Кине у Србији Ли Манцханг посетио РТБ БорРТБ. – Li Manchang, амбасадор Кине у Србији, са супругом, и привредном делегацијом („Hestill“ и „China Power“) посетио је 30. јула Рударско-топионичарски басен Бор. У разговору са пословодством комбината бакра било је речи о унапређењу кинеско-српског стратешког партнерства и традиционалног пријатељства двају народа. Гости из најмногољудније земље света су после тога разгледали ново басенско пирометалуршко постројење. У командној соби нове топионице Његова екселенција Li Manchang пожелео је добар дан свима и обратио се новинарима на одличном српском језику.
Амбасадор Кине у Србији Ли Манцханг посетио РТБ БорМени и члановима моје делегације велика је част и задовољство што смо данас дошли у наш драги град Бор и у ову компанију. Циљ наше посете је да нађемо простор за будућу сарадњу. Имали смо веома садржајан разговор са генералним директором РТБ-а. Било је речи о сарадњи између ове и компаније „Hestill“ која тренутно ради у Смедереву, као и са нашом другом компанијом „China Power“. Ово је почетак, данас су вођени тек први званични разговори које ћемо наставити. Очекујемо суштинску сарадњу у наредном периоду. Добро знате да и кинеска и српска влада придају велику пажњу оваквој сарадњи. Недавно је наш председник био у Србији и дао нам је задатак да ја као амбасадор и наша амбасада морамо то да реализујемо, и ово је први од тих задатака – рекао је амбасадор Кине у Србији.
Амбасадор Кине у Србији Ли Манцханг посетио РТБ БорБлагоје Спасковски, генерални директор РТБ-а, најпре је истакао да су ретки амбасадори који савладају језик земље у којој обављају ту дужност, а да је ово доказ једне велике нације да поштује пријатеље. – После величанствене посете председника најмногољудније државе света Кине Србији, уследио је овај сусрет. Из пријатељских односа двеју држава треба да произађе привредна сарадња, бизнис и профит интересантан за обе земље. Данас смо разговарали, пре свега, о односу РТБ-а Бор и „Железаре“ Смедерево, тачније шта „Железара“ може искористити из РТБ-ове шљаке и других нуспроизвода. Дошли смо до закључка да тај део морамо продубити на стручној основи, уз подршку и једне и друге владе, а посебно подршку уваженог амбасадора Кине. Друга тема данашњег разговора јесте сарадња у области рударства, односно повећања производње у рударству, што ће донети профит за обе земље.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Посете

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…