Почетак Посете Амбасадор Републике Финске приликом посете РТБ-у изјавио:

Амбасадор Републике Финске приликом посете РТБ-у изјавио:

11 друго читање
0
0
971

“Бор гледа унапред”

 

Србија је земља са великим потенцијалима у рударству, а РТБ је најбољи пример како оно треба да се развија. Финске компаније су дуго у Бору и он нам је посебно важан, пре свега због пројеката вредних 100 милиона евра које у РТБ-у реализују “Outotek” и “Metso Minerals”, рекао је амбасадор Финске Пека Орпана. – Б. Спасковски: Радови у кривељској флотацији и на градилишту нове топионице поверени су фирмама из Финске, а и флеш-смелтинг технологија, најзаступљенија у свету, осмишљена је у овој нордијској земљи. Те чињенице биле су добра полазна основа за разговоре са амбасадором о тешњој сарадњи у области геологије и истраживања, али и у преради бакра у нашим постројењима за потребе финске аутомобилске индустрије
Амбасадор Републике ФинскеРТБ.
– Иако је на почетку мандата у Србији, амбасадор Финске Пека Орпана је, као добар познавалац рударске индустрије (пошто је претходно радио у Перуу и Боливији), с нестрпљењем, ишчекивао долазак у Бор. То што му је срдачан пријем уприличен баш уочи божићних празника, само је, како је рекао, потврда онога што је о РТБ-у и граду већ чуо.
Бор непрестано ради, то је град који гледа унапред, а РТБ је најбољи пример у Србији како рударски сектор треба да се развија. Зато смо веома задовољни што смо део тог процеса – рекао је четвртог јануара амбасадор Орпана, након разговора с менаџментом борске компаније и разгледања градилишта “нове топионице”.
Амбасадор Републике ФинскеПричајући му о историјату града и о ономе што о њему говоре окретнице, музејски експонати на отвореном и статуе најзнаменитијих људи, генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски је пред новинарима поновио: – Бор је индустријски град, град рударства, али и туризма. Град добрих људи, врхунских мајстора, инжењера и техничара. Задовољство ми је што је амбасадор Орпана одлучио да проведе викенд са нама и упозна лепоте Бора. Па, финске компаније су деценијама овде присутне. Амбасадор Републике ФинскеПодсетићу, радови у кривељској флотацији и на градилишту “нове топионице” поверени су управо фирмама из Финске, “Metso Mineralsu” и “Outoteku”, а и флеш-смелтинг технологија, најзаступљенија у свету, осмишљена је у овој нордијској земљи. Те чињенице биле су добра полазна основа за разговоре са амбасадором о тешњој сарадњи у области геологије и истраживања, али и у преради бакра у нашим постројењима за потребе финске аутомобилске индустрије. Њихове фабрике су, наиме, познате широм света по производњи специјалних машина за прераду бакра, па ето простора да почнемо да прерађујемо бакар у Србији, а не да га извозимо као сировину – казао је Спасковски.
Амбасадор Републике ФинскеФинске компаније су дуго у Бору и он нам је посебно важан, пре свега због пројеката вредних 100 милиона евра које у РТБ-у реализују “Outotek” и “Metso Minerals”. Ове компаније обезбеђују РТБ-у одрживе, али и еколошки прихватљиве технологије. Сматрам да можемо продубити пословну сарадњу и зато ће за пар месеци у Бор доћи представници финског Геолошког института. Жеља нам је да промовишемо инвестиције из Финске које ће бити везане за конкретне производе, али и да учврстимо сарадњу између институција две земље – поручио је амбасадор Пека Орпана.
Амбасадор Републике ФинскеОпредељење Његове екселенције да у Бору остане не један већ неколико дана, добар је знак да ће сарадња Србије и Бора са Финском убудуће бити тешња, закључио је први човек Басена. Потом је басенским радницима и њиховим породицама честитао најрадоснији хришћански празник.
Свим Боранима и Мајданпечанима честитам божићне празнике и желим им добро здравље. А, пошто им се обраћам са градилишта “нове топионице” додаћу још једну жељу – да следећи Божић Амбасадор Републике Финскедочекамо заједно без дима и са завршеном топионицом.
Амбасадор Финске је, након разгледања градилишта “нове топионице” и радова који се изводе у оквиру тог пројекта, посетио кривељски коп. Петог и шестог јануара Његова екселенција Пека Орпана ће, заједно са домаћинима, посетити “кафић” у Јами и видиковац, Борско језеро и Гамзиград.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Посете

Оставите одговор

Погледајте и

Генерални директор похвалио руководиоца Одељења за безбедности у кривељској флотацији

Славици Милосављевић уручена захвалница за професионалан и савестан рад Захваљујући њеном …