Почетак Посете Амбасадор САД: „Фрипорт“ и „Рио Тинто“ заинтересовани за улагање у рударство

Амбасадор САД: „Фрипорт“ и „Рио Тинто“ заинтересовани за улагање у рударство

2 друго читање
0
0
770

 „Добро рударство доноси добру зараду Србији“

Једна америчка и једна мултинационална компанија – „Фирпорт Мекморан“ и „Рио Тинто“ – заинтересоване су за улагање у рударство Србије. Знам да се овде врло напорно ради на Закону о рударству који ће, с једне стране, омогућити Србији сигурност у убирању пореза од рударења, а с друге, великим компанијама да инвестирају у Србији, изјавио је данас у Бору Мајкл Кирби. – Б. Спасковски: Надам се да ће Његова екселенција пренети импресије и уверити многе да РТБ у последњих годину дана иде крупним корацима напред
Амбасадор САД: „Фрипорт“ и „Рио Тинто“ заинтересовани за улагање у рударствоРТБ
. – Срећан што је коначно дошао у Бор и што, како је рекао, има прилику да види рудник и рударство на делу у овом граду, амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби је у разговору са генералним директором РТБ-а Благојем Спасковским, 23. октобра, истакао посебно задовољство напретком радова на градилиштима нове топионице и фабрике сумпорне киселине која је разгледао. Радна атмосфера и бука која је допирала са скела изнад његове главе није му сметала, напротив. – Драго ми је што сам чуо да је у последњих шест месеци број радника на ова два градилишта са 250 повећан на готово 700. То само показује велику жељу да се пројекат нове топионице што пре заврши – казао је новинарима амбасадор Кирби.
Уз посебну захвалност што је одвојио време за посету РТБ-у, али истовремено и жаљење што раније није дошао да види „светлу тачку српске привреде и њен нови бренд – РТБ“, генерални дикректор борске компаније рекао је да се нада да ће Његова екселенција пренети импресије и уверити многе да РТБ у последњих годину дана крупним корацима напредује. – Амбасадор Кирби је овде са једним циљем: да види и лично се увери како велика државна инвестиција коју прати и надгледа Влада Србије, под руководством премијера Александра Вучића, напредује добро и да је изградња нове топионице у самом финишу. Обећао је и да ће у Бор доћи поново 23. децембра, када се она буде пуштала у рад – рекао је Благоје Спасковски.

Потврђујући речи Спасковског, амбасадор Кирби казао је да се свакако радује повратку у град у чијој ће околини америчка компанија почети производњу. – То је и други повод моје посете Бору – разговор са локалним званичницима и представницима америчке компаније „Фрипорт Мекморан“. Она се у Бору око 13 година бави испитивањем могућности отварања још једног рудника бакра и видео сам њихову бушотину дубоку 2.100 метара која треба да потврди предвиђања и њихова очекивања. Добро рударство доноси добру зараду Србији, а сви знамо да су финансијска питања са којима се суочава овдашња влада врло озбиљна. Имамо, дакле, ту могућност, али и још једну мултинационалну компанију – „Рио Тинто“ – која је заинтересована да овде улаже у рударство. Знам да се врло напорно ради на Закону о рударству који ће, с једне стране, омогућити Србији сигурност у убирању пореза од рударења, а с друге, великим компанијама да инвестирају у Србији – изјавио амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Посете

Оставите одговор

Погледајте и

Редовно одржавање опреме кључ за боље еколошке ефекте и већу ефикасност борске топионице

Десетодневна контрола рада металуршких агрегата У оквиру застоја још једном су прегледана …