Почетак Посете Американци честитали пословодству РТБ-а еколошке резултате

Американци честитали пословодству РТБ-а еколошке резултате

4 друго читање
1
0
1,076

„РТБ иде крупним корацима у правом смеру“

 

Остварили сте много боље резултате по питању смањења концентрације СО2 гаса и честитам вам што је сада све у складу са српским законом и прописима. У сваком сегменту екологије, па и у третману отпадних вода, идете напред, све се побољшава и функционише како треба, изјавио је независни инжењер из Америке Тери Браун. – Пребродили смо еколошке муке, процес је савладан, али има места за његово дотеривање до што веће добити. Одговорићемо и том задатку, рекао генерални директор РТБ-а Бор
РТБ
. – Два експерта из Америке, Ерик Партелпог и Тери Браун, које је ради провере оправданости уложених средстава у изградњу нових пирометалуршких агрегата и постројења у Бору, други пут ове године послала канадска ЕДЦ банка, изјавили су данас да су веома задовољни оним што су видели „на терену“. С обзиром на то да независни инжењери у име ЕДЦ банке контролишу оправданост уложеног новца са техничко-технолошког, еколошког и економског аспекта, Партелпог и Браун су се у ревизији осврнули на сва три сегмента.
Према прелиминарној ревизији оперативних података видим да су остварења данас много боља него раније. Постигли сте и неупоредиво боље резултате по питању смањења концентрације SО2 гаса и честитам вам због тога. Сада је све у складу са српским законом и прописима – рекао је независни инжењер из Америке Тери Браун.
Његов колега Ерик Партелпог, коме је ово друга радна посета РТБ-у Бор, придружио се Брауновој оцени. У фебруару ове године сам први пут био у Бору и, у односу на оно што сам тада видео, могу да кажем да сада видим велика побољшања и да РТБ иде крупним корацима у правом смеру. То кажем јер овај посао у топионицама широм света радим од 1977. године и видео сам многа пирометалуршка постројења и флеш-топионица. Видео сам и ову пре десет месеци, а она сада ради много ефикасније – рекао је Партелпог.
Њихово стручно мишљење, у својству независних инжењера, веома је важно, јер од њиховог извештаја и ангажмана, који је у складу са светском праксом, зависи динамика отплате робног кредита који је „Бору“ и држави Србији одобрен за изградњу нове топионице, објаснио је генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски.
Партелпог и Браун су овде са задатком да, најпре, провере како ради топионица и да ли смо ми као менаџмент оспособљени да је са запосленима водимо како треба. Треће, али и најважније, ту су да утврде да ли можемо враћати на време ануитете за кредит који смо узели. Рате смо досад враћали уз помоћ Владе Србије, али мора да се каже да смо дуго радили у импровизованим условима јер нас је СНЦ Лавалин оставио „на цедилу“ да сами уходавамо процес. Сами смо, након пожара, ремонтовали топионицу и фабрику сумпорне киселине и ремонт, уместо за 14, завршили за пет дана. Данас топионица ради са бољим параметрима, али још увек има места за пар корака до оних који су дизајном постављени. Процес је готово савладан и сада га само треба „дотеривати“ до што веће добити. А, за то је потребно време и капитал, али одговорићемо и том задатку – казао је Благоје Спасковски.
Уз то, додао је Спасковски, безбедност радника подигнута је на максималан ниво, ниво какав је у Америци и Европској унији, а од посебне важности је и еколошка победа коју је РТБ постигао.
Потврђујући његове речи Браун је, говорећи о екологији, нагласио да су колега и он приметили видна побољшања и у делу третмана отпадних вода.

У сваком сегменту екологије, па и у третману отпадних вода, идете напред. Све се побољшава и функционише како треба. Ради се квалитетније и у оквирима који задовољавају српске стандарде – оценио је Браун.
Спасковски је нагласио да му је оцена рада постројења за третман отпадних вода, коју су дали независни инжењери из Америке, посебно важна јер је, како је рекао, управо у том делу забележена највећа уштеда док се нова топионица градила.
Фабрика за пречишћавање вода је по базном дизајну требало да кошта 35 милиона евра. Уместо да да те паре, РТБ је ревитализовао своје старо постројење и уложио у њега само милион и 250 хиљада евра. Како оно ради, рекао вам је Браун, не ја. То је одговор и свим злонамерницима који оцењују улагање у нову топионицу као велико. Могу доћи и они да провере, а не да снимају са својих тераса и водену пару „промовишу“ у дим – закључио је Спасковски.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Посете

Један коментар

  1. LaggArds

    15. децембра 2016. у 21:56

Оставите одговор

Погледајте и

Зиђин у сусрет Дану рудара Србије поново организовао ликовну колонију

Почео “Зиђин Арт 2024” Србија Зиђин Копер и Србија Зиђин Мајнинг настоје да промовишу екон…