Почетак Актуелно Ана Брнабић посетила Рудник бакра Мајданпек

Ана Брнабић посетила Рудник бакра Мајданпек

4 друго читање
0
0
1,819

У ишчекивању неколико добрих понуда за РТБ

Од стратешког партнера очекујемо да задржи све запослене, да у даљу производњу уложи најмање 350 милиона долара и да наредних година производњу увећа три до четири пута – нагласила је премијерка. – Захвалила је и на томе што су РБМ и РТБ Бор тако вођени да су озбиљне светске компаније заинтересоване за стратешко партнерство. – Побринути се да даљи развој рударства не угрози развој туризма

Ана Брнабић посетила Рудник бакра Мајданпек МАЈДАНПЕК. – Ана Брнабић, председница Владе Републике Србије, данас је посетила Рудник бакра Мајданпек и са Благојем Спасковским, генералним директором РТБ-а Бор, који ју је дочекао са сарадницима на површинском копу мајданпечког рудника, разговарала о актуелним питањима даљег развоја и производње бакра. Председница Владе подсетила је, најпре, да је недавно посетила Бор и том приликом разговарала о стратешком партнерству и ономе што рударство значи за Бор и Мајданпек:
Желела сам да данас посетим рудник у Мајданпеку из неколико разлога. Прво, Бор и Мајданпек су, свакако, рударски центри Србије. Рударство је препознато од Владе Републике Србије као један од огромних неискоришћених потенцијала. У овом тренутку рударство нашој економији, нашем БДП-у, доприноси са 0,9 до један одсто, а од тога само РТБ Бор доприноси 0,8 процената. Ми се надамо да ће у неколико наредних година то моћи да се подигне на чак пет одсто у БДП-у. Достигли смо максимум са инвестирањем у нову опрему, са инвестирањем у нову производњу и људе. Оно што нам је потребно је стратешки партнер – нагласила је премијерка додајући да је испуњено и обећање да ће бити расписан позив за стратешког партнера. Подсетила је да рок за достављање понуда истиче 20. августа и да се очекује неколико добрих понуда.
Моја порука становницима Мајданпека је да не треба да брину за своја радна места – рекла је председница Владе нагласивши да је то изузетно важно зато што 60 одсто грађана Мајданпека зависи од РТБ-а Бор и рударства. Борски комбинат бакра запошљава пет хиљада радника, од чега 1.150 у Мајданпеку: – Од стратешког партнера очекујемо три најважније ствари, прво, да задржи све запослене, друго, да у производњу уложи најмање 350 милиона долара и да наредних година производњу увећа три до четири пута.
Премијерка је подвукла да ће то подићи и Бор и Мајданпек, што је за грађане Мајданпека од животног значаја. Подсетивши да Мајданпек заснива развој на рударству и туризму, подвукла је значај потребе да у развоју рударства размишљамо тако што ћемо чувати животну средину, улагати пуно у њену заштиту и побринути се да даљи развој рударства не угрози развој туризма.
Радницима РТБ-а Бор, генералном директору Благоју Спасковском и свима у Мајданпеку премијерка је захвалила на томе што су Рудник бакра Мајданпек и РТБ Бор тако вођени, и послују, да су озбиљне светске компаније заинтересоване за стратешко партнерство: – То, не би могло само са улагањима Владе. За то смо заслужни сви заједно, а пре свега, људи који овде раде.
Одговарајући на новинарска питања председница Владе је изјавила да су најмање три компаније заинтересоване за стратешко партнерство за Рударско-топионичарски басен Бор. Она, међутим, није желела да улази у то колико је фирми откупило документацију истакавши да ће се 20. августа када, истиче рок за понуде, тачно знати. Казала је и да ће се, зависно од понуда, видети „како ће се држава позиционирати у самом власништву. Уложило се и у технологију, и у људе, и у производњу, сада чекамо стратешког партнера – додала је.
Посебно ми је задовољство што нам је у посети премијерка, госпођа Ана Брнабић, због прилике да захвалим за све сто су она лично и Влада, као и претходна Влада господина Вучића, учинили за Мајданпек и РТБ Бор – казао је овом приликом Благоје Спасковски, први човек борског комбината бакра. Без намере да све набраја, истакао да сада имамо чист ваздух у Бору, три пута већу производњу него пре четири године и доласка Председника Александра Вучића на место председника Владе Републике Србије, а потом и госпође Брнабић: – Производњу одржавамо на изузетно профитабилном нивоу – нагласио је Спасковски. – Дошли смо до максималне тачке да у оваквим својинским односима не можемо више, иако смо заједно радили и Влада РС, и менаџмент, и радни људи РТБ-а Бор. Из тога произилази да се мора пронаћи стратешки партнер.
Премијерка је у наставку посете општини Мајданпек обишла Центар за посетиоце Националног парка “Ђердап” као и туристички простор Лепенски вир, где су је домаћини упознали са резултатима које остварују, као и плановима развоја.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…