Почетак Посете Ана Брнабић: Са приватизацијом РТБ-а не треба брзати

Ана Брнабић: Са приватизацијом РТБ-а не треба брзати

2 друго читање
1
0
2,490
Ана Брнабић: Са приватизацијом РТБ-а не треба брзати

 „Бор је стао на ноге“

РТБ је значајан послодавац јер, поред тога што упошљава пет хиљада радника, од његовог континуираног рада индиректно зависи 20 хиљада породица широм Србије. Компанија испуњава све своје обавезе и у потпуности примењује УППР, али су јој потребна додатна улагања како би се производња повећала. Због тога тражимо стратешког партнера и надам се да ћемо до средине ове године завршити разговоре са заинтересованим компанијама и трансакцију окончати до краја 2018., изјавила је председница Владе Србије приликом посете РТБ-у Бор и новој топионици
РТБ
. – Имамо заинтересоване компаније за РТБ Бор, али је врло важно да не брзамо са тим послом јер је реч о значајном предузећу, не само за Бор и овај део земље, већ и за целу Србију. Свако брзање може да доведе до последица које не треба да имамо – изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић приликом посете борској компанији и њеној новој топионици.
Председница Владе Србије објаснила је и зашто је „Бор“ важан. – РТБ је значајан послодавац јер, поред тога што упошљава пет хиљада радника, од његовог континуираног рада индиректно зависи 20 хиљада породица широм Србије. Компанија је „стала на ноге“, испуњава све своје обавезе и у потпуности примењује УППР. Очекујемо да ће добит ове године бити 15 одсто већа него 2017. Ипак, РТБ-у су потребна додатна улагања од око 300 милиона евра како би повећао производњу и због тога се тражи стратешки партнер. Тендер ће бити расписан у најбољем тренутку, онда када будемо имали закључено како ће се том процедуром обезбедити најбољи интерес за Србију. Због тога више волим да кажем да то није процес приватизације, него процес налажења стратешког партнера за РТБ Бор, који ће нам омогућити инвестиције и већу продуктивност. Заинтересованих потенцијалних партнера има и радујем се што ћемо овде моћи да уђемо у нов инвестициони циклус – рекла је Ана Брнабић.
Истичући да је рударство, без даљег, најважнији ресурс који Бор има, премијерка је подвукла да ће Влада Србије посебно водити рачуна о заштити животне средине и околних села када је реч о отварању нових рудника у овом крају. – Имамо овде стране компаније које су заинтересоване за отварање новог рудника, па је важно да напоменем да ће Влада, уз коришћење пуног потенцијала рударства у Бору, водити рачуна и о заштити интереса мештана околних села, као и о екологији – навела је Брнабић.
Ана Брнабић: Са приватизацијом РТБ-а не треба брзатиГенерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски захвалио је премијерки Србије што је недавно јавности предочила чињеницу да компанија у бруто домаћем производу земље учествује са 0,8 одсто и озбиљан новац уплаћује у републички буџет. – РТБ Бор је данас на здравим ногама због веће производње и веће цене бакра, али првенствено због велике подршке Владе Србије коју има – рекао је Спасковски.
Ана Брнабић је казала и да је Влада Србије усвојила и проследила Скупштини Србије предлог да Бор добије статус града, те да очекује да се то ускоро и деси. – Вратићу се онда опет у Бор да заједно то прославимо – рекла је премијерка.
Брнабић је подсетила и да је други велики потенцијал града туризам, посебно филмска индустрија. – Морамо да пазимо да ове две индустрије – рударство и туризам – не спутавају једна другу. Обе су велики потенцијали јер су у околини рудника Лазарева пећина, Црни врх и Борско језеро. Бор је и веома атрактивна филмска дестинација, ту је недавно снимљен индијски филм „Вивегам“ који је прошле године у Азији видело 40 милиона људи. Усвојили смо подстицаје за филмску индустрију, па сада не враћамо 20 одсто од укупно утрошених средстава у Србији, већ 25 процената, а подигли смо и буџет филмској индустрији. Надам се да ће Бор и даље бити „главни глумац“ у америчким и европским филмовима, али и у домаћој кинематографији – истакла је председница Владе Србије.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Посете

Један коментар

  1. Boza Bogdanovic

    24. фебруара 2018. у 08:14

    Saljem Komentar, koji su juce objavili B92, Politika, Kurir i Dnevnik:
    Moj najdobronamerniji savet Premijerki, zato sto Vas cenim i postujem. Ubuduce govorite samo o RTB-u, daljoj buducnosti RTB-a, o pronalazenju najboljih strateskih partnera itd. Sto manje pricajte o turizmu i o snimanju filmova u Boru, ako hocete da Vas Borani pravilno shvate i prihvate kao svoju Premijerku. Nemojte da napravite istu gresku koju je napravio tadasnji preds. Vlade dr Djindjic, kada je u Boru rekao da ce Borani preziveti ako dodje do zatvaranja RTB-a, „makar proizvodili banane i nogare stolica“.
    Boza Bogdanovic, Bor

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …