Почетак Актуелно Антић: Већ првог дана четири компаније се јавиле да откупе документацију

Антић: Већ првог дана четири компаније се јавиле да откупе документацију

6 друго читање
0
0
1,449
Антић: Већ првог дана четири компаније се јавиле да откупе документацију

„Од стратешког партнера очекујемо амбициозне пословне планове“

Желећи да „Бор“ настави развој и дугорочно, стабилно и одрживо послује, инсистирамо на инвестицијама – казао је министар рударства Александар Антић, гостујући у „Дневнику“ Радио-телевизије Србије. – У очекивању далеко већих улагања у постојеће и нове руднике рачуна се, не само на очување садашњих 5.000 радних места, већ и додатно запошљавање. – Проценат власништва биће једно од кључних питања на тендеру: „Питаћемо заинтересоване колико процената траже за 350 милиона долара, они ће нудити проценте и то ће бити један од кључних критеријума за наше одлучивање“
Антић: Већ првог дана четири компаније се јавиле да откупе документацијуБЕОГРАД
. – Поводом јуче расписаног јавног позива за избор стратешког инвеститора за Рударско-топионичарски басен Бор министар рударства и енергетике Александар Антић гостовао је у јутарњем „Дневнику“ РТС-а. Одговарајући на питање новинарке Ружице Врањковић зашто се Влада одлучила за модел докапитализације и да од стратешког партнера за РТБ Бор, уз остале услове, тражи инвестиције од 350 милиона америчких долара, односно зашто су нам важне те инвестиције, министар Антић је образложио:
Антић: Већ првог дана четири компаније се јавиле да откупе документацијуРТБ је, пре свега, значајна компанија са изузетним утицајем на нашу укупну економију, капитално важан за читаву источну Србију и нама је изузетно важно да настави да се развија, да буде стабилан, са одрживим дугорочним пословањем. Због тога, пре свега, инсистирамо на инвестицијама. Триста педесет милиона долара је обавезна докапитализација. Очекујемо од стратешког партнера снажнији пословни план и далеко више улагања и у модернизацију рудника, пре свега мислим на „Мајданпек“, „Кривељ“ и борску „Јаму“, и у отварање новог рудника „Церово“. Све са циљем да мултипликујемо производњу и руде, и концентрата бакра и тако учинимо комплекс успешним и дугорочно одрживим. Значи, инсистираћемо на снажном инвестиционом циклусу, пре свега, и највише, у рударству са идејом да се обезбеди да РТБ дугорочно пуни своју топионицу сопственим рудама, сопственим концентратом, и да већ у наредних неколико година, можда, унапреди и топионицу и повећа њен капацитет.
Антић: Већ првог дана четири компаније се јавиле да откупе документацијуПодсећајући да је већ више пута речено како је услов државе да се очува свих 5.000 радних места, новинарка је казала да се претходног дана из Министарства привреде, које је расписало тендер, чуло да ће се о власничком уделу разговарати са најзначајнијим потенцијалним инвеститорима. Неки економисти сматрају да је важно да држава сачува контролну или надзорну улогу, а да онај ко дође управља РТБ-ом. Какав је план – било је њено следеће питање министру Антићу.
Пре свега, обавезе будућег стратешког партнера ће бити да у периоду док ми контролишемо читав тај приватизациони процес, а то је три, односно шест година, сачува постојећи број радних места. Ми очекујемо, узимајући у обзир да је бизнис план део ове тендерске процедуре, поприлично амбициозне пословне планове нашег стратешког партнера. Очекујемо да ће, по завршетку овог инвестиционог циклуса, тамо бити неопходан додатни број радника, тако да верујемо да ће дугорочно бити сачувано ових, тренутно 5.000 радних места, плус додатно запошљвање услед појачаних инвестиција – одговорио је Антић и нагласио:
Антић: Већ првог дана четири компаније се јавиле да откупе документацијуТакође, обавеза стратешког партнера је и да преузме све обавезе везано за историјска дуговања у складу са УППР-ом. Везано за проценте власништва између стратешког партнера и Републике Србије то ће бити једно од кључних питања на тендеру. Ми питамо на тендеру стратешког партнера колико процената власништва тражи за 350 милиона долара, тако да ће они нудити проценте и то ће бити предмет по коме ћемо их бодовати и један од кључних критеријума за наше одлучивање.
У протекле две године рекли сте да је интересовање показало 11 потенцијалних инвеститора. Неки су и више пута били у Бору, анализирали стање, 20. августа истиче рок, када реално можемо очекивати да добијемо жељеног инвеститора – било је последње питање новинарке РТС-а министру рударства.
Па, пре свега, ми смо врло прецизни и врло транспарентно комуницирамо са јавношћу по том питању. Једанаест светских рударских компанија је у протекле две године са РТБ-ом потписало уговор о поверљивости података и радило анализе РТБ-а. Седам-осам тих компанија су заиста врло озбиљно урадиле „дју дилиџенс“ и финансијски, и правни, и рударски, и металуршки, и заиста више пута биле у посети Бору. Ми очекујемо да ће оне узети активно учешће на овом тендеру. Наравно, он је потпуно отворен, ми смо га јавно објавили, сутра излази оглас и у „Финанциал тимес“-у, то је један озбиљан међунродни тендер. Као доказ да постоји интересовање мислим да може да послужи чињеница да се само у првом дану (ми смо јуче објавили тендер у средствима информисања), већ јавиле четири компаније за откуп документације која, узгред, није ни тако јефтина. Очекујемо понуде до 20. августа, верујем да ћемо у септембру извршити оцену тих понуда, да ћемо изабрати најповољнијег понуђача са којим онда прелазимо у фазу (у складу са законом) уговарања и до краја године – када уплате 100 милиона долара – што је према тенедеру услов за закључење, да закључимо тај уговор.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…