Почетак Актуелно Мајданпек Августовска производња у РБМ-у на домак планиране

Августовска производња у РБМ-у на домак планиране

2 друго читање
0
0
1,201
Августовска производња у РБМ-у на домак планиране

Одлично искоришћење и квалитет концентрата

На Површинском копу било је проблема са утоварном механизацијом и функционисањем Фазе 1, а у Флотацији прерадили сву испоручену руду. – Б. Томић: И током прошлог месеца, у тим условима, могли смо да се ослонимо на висок степен одговорности већине запослених и спремност да се додатно ангажују како би обавили поверене задатке

Августовска производња у РБМ-у на домак планиранеРБМ. – Августовска производња у Руднику бакра Мајданпек, иако безмало на нивоу планиране, није наставила тренд раста из претходних месеци, већ се зауставила на учинку од 1.700 тона, са пратећим количинама племенитих метала. Притом, на Површинском копу план укупних ископина остварен је са само 76 одсто, али су у Флотацији постигнути одлични резултати искоришћења, квалитета и влаге концентрата.
Запослени на Површинском копу су августовски план (1,85 милиона тона) остварили са тек нешто више од три четвртине, при чему је учинак на руди био повољнији и износио је око 89 одсто. Активност се одвијала на радилиштима „Андезитски прст“ и „Исток 1“.
Августовска производња у РБМ-у на домак планиранеУчинак би био знатно повољнији да није било тешкоћа са утоварном механизацијом. И „ОК“ багер и „ПЦ 3“ су током месеца, због кварова на кашикама, више дана били изван функције. Застој у раду успели смо да превазиђемо када смо из Бора добили ремонтовану кашику за багер „ПЦ 3“, док смо на „ОК“ багеру кашику заменили нашом – објашњава тешкоће у остварењу плана на руди Горан Репеџић, главни пословођа производње на Површинском копу РБМ-а. Додаје да, када је реч о јаловини, и даље највише проблема има са функционисањем Фазе 1: – Рад одлагача је био споран, будући да нисмо имали помоћну механизацију за сређивање терена око њега, да су се проблеми јавили и на терену око транспортера 06, а било је тешкоћа у замени траке 07. Ништа мањи проблем није било и то што се у просеку могло рачунати на знатно мањи број тешких возила у раду од потребног броја за већу производњу.
У Флотацији РБМ-а прерадом су пратили испоруку руде са Површинског копа и у складу са тим ангажовали капацитете, ослањајући се, у зависности од потребе, на рад четири до шест секција: – Радило се веома добро. Прерадили смо све количине испоручене руде са искоришћењем које је било одлично, можда најбоље у последње две деценије, јер је просечно износило 86,5 одсто. У исто време, квалитет концентрата прелазио је 24 одсто, а влага спуштана и на само 7,5 – каже Јелена Ђурић, управница Флотације: – Осим ангажовања у производњи, имали смо и ремонт – замену траке 29 на Дробљењу, обавили смо и све сервисе по месечном плану у тој производној целини, а нисмо занемарили ни друге, у мери у којој су нам то капацитети дозволили – наглашава Ђурићева.
Све скупа, за резултат је имало производњу од 1.801 тоне бакра у концентрату, са пратећим количинама злата и сребра.
Без намере да стално приговарамо околностима и условима у којима се производња одвија, од почетка године није протекао ни један месец а да временске прилике нису биле разлог за додатно ангажовање ресурса на санацији њихових последица. По томе се ни август није разликовао. Међутим, и током прошлог месеца, у тим условима, могли смо да се ослонимо на висок степен одговорности већине запослених и спремност да се и додатно ангажују како би поверене задатке обавили – прокоментарисао је августовски учинак Бранислав Томић, први човек Рудника бакра Мајданпек.
Амбициозан септембарски план производње за запослене у РБМ-у представља нови изазов и могућност да се део изгубљеног надокнади.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…